úterý 18. ledna 2022

RC recenze: Strážce ztracených měst - Nespatřeni

NeverseenStrážce ztracených měst: NespatřeniAutor: Shannon Messenger
Počet stran: 560
Série: Strážce ztracených měst
Díl v sérii: čtvrtý
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2021
"Je tam západka," prohlásil Dex, když přitiskl dlaň k podlaze. Několikrát po sobě otočil rukou, jako by pohyboval neviditelnou kulovou klikou, a vzápětí se s tichým cvaknutím podlaha v jednom místě propadla. 
Zírali na zrezivělý žebřík vedoucí do mlhavé temnoty. 
"Fajn, takže kdo si půjde do tý děsivý jámy zajuchat jako první?" zeptal se Keefe. 
"Já půjdu," řekla Sophie.
"Ani náhodou," zarazil ji Fitz. "Ty už jsi měla na kahánku několikrát. Je na čase někomu předat žezlo. Půjdu já." 

Dětská série plná elfů, kouzel a intrik pokračuje. Sophie a její kamarádi se dostávají do dalších šlamastik a na nová místa. Podaří se jim i přes svoje problémy Nespatřené zastavit?  

Sophie Fosterová je nucená uprchnout do bezpečí - pod ochranu Černé labutě. A to by nebyli její kamarádi, kdyby ji nedoprovodili. Černá labuť je ale nenechá zahálet, takže se Sophie a její přátelé musí účastnit výcviku a zároveň se snaží pomoci zjistit, kdo stojí za nákazou, která se šíří po Neutrálních Teritoriích. Postupem času naše elfí skupina zjistí, že nic není jak se zdá a Ztracená města nejsou tak dokonalá, jak se na první pohled zdají... 

Zdroj

Předchozí díl se mi moc líbil, proto jsem očekávala vydání toho dalšího. No a dočkala jsem se. A co na něj říkám po jeho přečtení?  

zdroj
Hned na začátek musím říct, že pokud máte mezi díly nějaký větší časový rozestup a už si úplně nevybavujete, co se dělo v předchozím díle, tak mám dobrou zprávu. Autorka na začátku příběhu nenásilnou formou rekapituluje, co se vlastně dělo. 
A co vás určitě bude zajímat ještě mnohem více - Shannon Messenger stále drží laťku každého dílu hodně vysoko i přes narůstající počet stránek. Za mě je tedy zatím top předchozí díl - Věčnoplamen, ale tenhle o moc nezaostává. 
zdroj

Ale teď už ke knize. Ani v tomto díle se nemusíte bát nadměrných popisů nebo nudných pasáží. Nespatření mají sice více jak 550 stránek, ale všechny jsou nadupané akcí či nejrůznějšími informacemi, které si udrží vaši pozornost. Takže jediné, co vám hrozí je, že vás bude bolet ruka, protože knížka už něco váží. 
Autorka příběh napsala velmi čtivě a sice je kniha zamotanější, než klubko nití, ale přesto je psaná jednoduše, aby si příběh užili i mladší čtenáři, kterým je primárně určený. Ale pokud už jste dětským rokům odrostli, i přesto vám mohu Strážce ztracených měst s klidným srdcem doporučit. 
Shannon Messenger s každou další knihou totiž dokazuje, že prostě psát umí. Nejen že má příběh dobře promyšlený, ale zároveň vše dokáže
zdroj

dávkovat ve správné míře a ve správný čas. A že si čtenáři rozhodně přijdou na své. Jak už jsem řekla, kniha Nespatřeni je plná akce, citů (ať už těch rodičovských nebo přátelských), pastí, intrik, nástrah, vtipných situací, nejrůznějších magických bytostí... no prostě na co si vzpomenete, to tu pravděpodobně najdete. 
Co se týče postav, tak ústřední skupinu už známe, takže autorka se již spíše věnuje jejich schopnostem a výstřednostem, než aby se nám je opět snažila nějak víc přibližovat například popisem vzhledu. To se ale netýká postav nových, kterých se také dočkáme. 
Celkově bych řekla, že postavy jsou velmi dobře zpracované, každá má svoji osobnost a zvyky, takže nepůsobí jako přes kopírák. 
Závěrem se také musím zmínit o závěru knihy, který vám prostě vyrazí dech a donutí vás nedočkavě vyhlížet pokračování. To jen tak na okraj, abyste se mohli připravit, než začnete číst. 

Strážci ztracených měst jsou povedenou sérií určenou pro mladší čtenáře, která ale bude bavit i dospělé. Příběh je zamotaný, že nebudete vědět komu může Sophie věřit a komu ne, ale zároveň ho autorka zpracovává jednoduše, takže se čtenář neztratí. A dokonce si troufám říct, že si v této sérii každý najde něco, co se mu bude líbit, takže pokud váháte, rozhodně doporučuji k přečtení! 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5



4 komentáře:

  1. Nenápadné počáteční rekapitulace mám v knihách hodně ráda. Zvlášť, když se jedná o sérii, jejíž díly vycházejí po dlouhé době... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje řeč 😁 za mě to bylo povedené čtení 😁

      Vymazat
  2. Ty obálky jsou naprosto boží. Už jen kvůli nim bych po knize šáhla. :D

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)