sobota 8. ledna 2022

Recenze: Jak hacknout zlomené srdce

How to Hack a Heartbreak,Jak hacknout zlomené srdceAutor: Kristin Rockaway
Počet stran: 314
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Red

Rok vydání ČR: 2020
"Mel!" Její hlas se nesl přes hudbu i hlasy hostů. Dani a Lia zvedly hlavu a já se k nim začala proplétat davem. 
"Čau." Vmáčkla jsem se vedle Whit a omylem u toho vrazila do kluka vedle. "Pardon," povídám. 
"V pohodě," řekl on. Podle skelného pohledu si zlevněné speciality happy hour užil opravdu až do dna. "Ty do mě můžeš vrazit, kdykoliv chceš, zlato." 
No fuj. 

Mel pracuje v IT firmě, kde je její prací pomáhat programátorům, kteří se k ní nechovají zrovna hezky. K tomu se navíc přidá zklamání ze seznamek a v hlavě se jí tak zrodí nápad na novou webovou stránku... 

Mel Stricklandová se přes den trápí na helpdesku ve firmě pro start-upy. Její práce je pomáhat namyšleným programátorům, co si nedokážou spravit ani vlastní počítač a přitom mají vymýšlet geniální nové podnikatelské záměry. Po večerech chodí Mel na pochybná rande domluvená přes seznamkovou aplikaci Fluttr. Jedna schůzka je horší než druhá, a když jí zase jednou přijde místo normální zprávy fotka pánského přirození, rupnou jí nervy. Sama je výborná programátorka, a tak vytvoří vlastní aplikaci, kam můžou ženy psát recenze na muže, co se neumí chovat. Jmenuje se JerkAlert a okamžitě se rozšíří po celém internetu. (zdroj: databazeknih.cz)

zdroj

Kniha Jak hacknout zlomené srdce mě zaujala především tématem z IT prostředí, protože jsem sama tento obor studovala a teď v něm i pracuji. Zajímalo mě tedy, jak se s tím autorka popasuje. 

zdroj
Hned na úvod musím říct, že se v příběhu nachází několik odborných výrazů, kde si laik asi úplně nepředstaví o co jde. Například termín organické vyhledávání tam je úplně bez vysvětlení a myslím si, že lidé, kteří se nezajímají o internetový marketing, si tak úplně nepředstaví o co vlastně jde. A jinak tomu není ani u dalších termínů. Na druhou stranu, když tomu čtenář nebude rozumět, neochudí ho to o dějovou linku knihy. 
Co se týká samotného příběhu, mrzelo mě, že se autorka nevěnuje trochu víc IT prostředí, a když už do něj zabrousí, tak ho vykresluje v takovém světle, že je to obor, který je nepřátelský k ženám. 
Ano, netvrdím, že dříve to mohlo být  horší a mohl převládat názor, že ženské neumí programovat, ale
zdroj

vzhledem k tomu, že v originále kniha vyšla v roce 2019, myslím si, že už v té době bylo tohle uvažování poněkud zastaralé. No, abych to zkrátila - dost mi to kazilo dojem ze čtení a také mě to dost mrzelo, protože mé zkušenosti jsou úplně opačné (a to jsem do práce v IT oboru nastupovala dříve, než v roce 2019 a znám spoustu firem, kde by rádi přijaly více žen). Prostě mě štvalo v jakém světle nás autorka prezentovala světu - protože přeci jen - když si jako mladá dívka přečtu, že když půjdu pracovat do IT firmy, všichni chlapi se tam budou chovat jako prasata a ponižovat mě, tak se tam zrovna dvakrát nepohrnu... Sama za sebe musím říct, že aktuálně jsem v naší firmě jedinou ženou a nikdy jsem se nesetkala s tím, že by se ke mně ostatní nebo i naši klienti chovali nějak povýšeně, jen proto, že nejsem chlap. (A poslední poznámka - neznám žádného programátora, který by si zaviroval počítač a neuměl by si to sám spravit... ale jasně, autorka nějak ty nepříjemné chvíle vykouzlit musela, no ne?)
Ale to jsem trochu odbočila, ale aspoň mi uvěříte, že mě to docela naštvalo. Ale zpět ke knize. 
zdroj
Hlavní hrdinka Mel mi byla hodně nesympatická. Nemám moc v lásce přehnaně žárlivé postavy, které neustále dělají scény, proto se divím, že to s ní Alex tak dlouho vydržel. Navíc v jednom kuse kvůli něčemu kňourala... Připadalo mi, že si úplně libuje v tom, jaký je chudáček. No, za mě má tahle hlavní hrdinka jedno velké ne. 
Hlavním tématem příběhu je jednoznačně romantická dějová linka a velkou roli také hraje feminismus - kdy se hlavní hrdinka dostává do spousty nepříjemných a hlavně sexistických situací, které se ženám dějí. Ale bohužel v souvislosti s hlavní hrdinkou to na mě nezapůsobilo tak, jak to na mě asi zapůsobit mělo. 
Celkově bych řekla, že šlo o poněkud překombinovanou romantickou knížku, která se kromě prostředí IT světa ničím neliší od ostatních. 
 
Jako oddechovka to bylo příjemné a čtivé, jen se musíte smířit s nesympatickou hlavní hrdinkou a nečekat nic nového. Prostě to byla další z romantických knih, která jede podle předem osvědčeného scénáře, jen se netradičně odehrává v prostředí IT firmy. 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Kniha mi doma už poměrně dlouho dobu čeká na přečtení. :) A v podstatě od ní očekávám to, cos napsala. Samozřejmě kromě IT problematiky, který jde úplně mimo mě, takže případné chyby a nepřesnosti určitě neodhalím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako oddechovka to není špatné čtení, mně vadila hlavní hrdinka a to, že jsem z "oboru" 😁

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)