úterý 4. dubna 2023

RC recenze: Sokolník

The FalconSokolníkAutor: Isabella Maldonado
Počet stran: 368
Série: Nina Guerrera
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2023
"Je hrozné, co se na té škole děje." Teresino čelo se nakrčilo. "Měla bys už s těmi svými kámoši od FBI toho chlapa najít." 
Na Institutu řádil predátor a mladé ženy mizely. 
"Proto jsme tady," přikývla Nina a zkontrolovala hodinky. "Ranní porada mi začíná za dvacet minut. Takže je čas dát se do práce." 

Studentky z univerzity mizí jedna za druhou a pachatel po sobě nezanechává žádné stopy. Co s nimi dělá? A podaří se je vyrvat ze spárů únosce včas?        

Na univerzitě ve Phoenixu mizí studentky. Únosce po sobě nezanechává žádné stopy a nikdo neví, co se s dívkami stalo. Žádná těla, žádné žádosti o výkupné, nic. 
Univerzitní policie si povolá na pomoc FBI - zejména specializovaný tým, jehož je součástí i Nina Guerrerová a nové pátrání tak může začít. Podaří se Nině odhalit pachatele dříve, než ublíží ještě někomu dalšímu?   


Série Nina Guerrerová mě chytla od prvních stránek a na Sokolníka jsem slyšela jen samou chválu, takže jsem se nemohla dočkat, až se do něj pustím. A co na něj po přečtení říkám? 

Agentka Nina Guerrerová a její tým se pouští po stopách dalšího sériového vraha a tentokrát je to opravdu jízda.
Isabella Maldonado napsala velmi čtivý příběh se zajímavými charaktery, které si téměř okamžitě oblíbíte, a to nejen díky jejich soudržnosti, ale i kvůli tomu, jak se perfektně doplňují a dokáží spolu vtipkovat, čímž odlehčují atmosféru.
Ale nebojte, to odlehčení je jen mírné, protože to, co si pro své oběti přichystal aktuální sériový vrah, to vás prostě strhne a nepustí, dokud nedočtete.
Takže se můžete těšit na hromadu akce i vyprávění z pohledu pachatele, který mi trošku připomínal J. Goldberga ze série You. Jeho minulost vás přiměje k tomu, abyste ho litovali a je dokonce možné, že se přistihnete, že mu vlastně fandíte, aby konečně našel to štěstí, které tak usilovně hledá.
Co se týče knihy jako celku, určitě autorce odpustíte, že je příběh místy předvídatelný, protože samotné rozuzlení vás pravděpodobně překvapí. Navíc, ta předvídatelnost není tak velká, aby vám zkazila čtenářský zážitek.
Stejně jako v předchozím díle se i tentokrát autorka drží toho, že více vysvětluje vyšetřovací metody a kriminalistický žargon, takže se nemusíte bát, že byste něčemu nerozuměli, i když se pouští do psychologických či IT termínů. 
Když už mluvím o ostatních dílech, tak se nelze nezmínit o tom, že i když se tato série dá číst na přeskáčku a úplně není potřeba znát děj předchozích knih, tak opravdu doporučuji nechat si Sokolníka jako posledního, protože oproti Šifře a Hadím očím spoileruje poměrně dost. Ale stejně, tahle série prostě stojí za přečtení celá a popořadě. 
Za mě byl ale Sokolník asi z celé série nejlepší. Geniální zločinec, který čtenáře nechá nahlédnout do své minulosti, díky čemuž pochopíte, proč dělá, to co dělá. Doplnění textů o grafické prvky a navíc zmínky o Egyptě a jeho historii? Tomu prostě neodoláte. 

Čtivý a akční příběh se sympatickými hlavními hrdiny, který vás chytne od první stránky a nepustí, dokud nebudete na konci. Z každé stránky je cítit, že autorka policejní práci rozumí a celá kniha díky tomu perfektně funguje. Za mě - jednoznačně doporučuji. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 3,5/5

2 komentáře:

  1. Tak to je ideální stav, když autor dobře rozumí tomu, o čem píše. :) Super recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, hlavně celá série je hrozně povedená 😁

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)