neděle 9. dubna 2023

Recenze: Poslední knihkupectví

The Guild TripVíkend plný vinyAutor: Madeline Martin
Počet stran: 304
Série: --- 
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2021
"Co máte na čtení nejraději?" 
Spojil špičky prstů a poklepával jimi o sebe, přemýšlel. "To je tedy otázka, jako kdybyste chtěla, abych popsal všechny barvy v točícím se kaleidoskopu." 
"Vážně je to tak komplikované?" zasmála se. 
"Zkusím to." Naklonil hlavu a zadíval se do prostoru, pečlivě zvažoval odpověď. "Čtení je..." Nakrčil obočí a pak se mu čelo vyhladilo, když konečně přišel na správná slova. "Je to jako vypravit se někam a nepoužít ani vlak, ani loď, odhalovat nové, neuvěřitelné světy. Jako žít život, do kterého jste se nenarodila, mít možnost vidět všechno vybarvené z pohledu někoho jiného. Je to učení, při němž nemusíte čelit následkům selhání a zároveň můžete zjistit, jak nejlép uspět." Zaváhal. "Myslím, že v nás všech je nějaké prázdno, nějaká mezera čekající na to, až ji něco vyplní. Pro mě to něco jsou knihy a zkušenosti, které mi zprostředkovávají."
 
Londýn - rok 1939. Válka je na spadnutí. Grace získává práci v knihkupectví, aniž by o knihách něco věděla. Najde lásku ke čtení? A podaří se jí válkou projít bez úhony? 

Grace Bennettová se se svojí přítelkyní Viv vydává do Londýna, aby tam našly štěstí. Viv dostane místo prodavačky v obchodním domě, ale protože Grace nemá doporučující dopis, musí jít minimálně na půl roku pracovat do malého zaprášeného knihkupectví, ve kterém vládne chaos. Vše ztěžuje také fakt, že Grace naposledy četla jako malá a o knihách tedy nic neví. Jenže pak obchod navštíví jeden mladý muž, který jí doporučí knihu Hrabě Monte Christo a Grace najednou knihám propadne. Zároveň ale v té době Británie vstupuje do války, muži odchází na frotnu a nálety bombarderů začínají být na denním pořádku. 
A když jednou v krytu vyděšená sousedka požádá Grace, aby četla nahlas knihu, kterou si s sebou přinesla, začíná se ukazovat, že nejen pro Grace můžou knihy znamenat útočiště...


Na Poslední knihkupectví jsem slyšela samou chválu, tak jsem se rozhodla přečíst si tuhle knížku přednostně. A co na ní říkám? 

Já miluju příběhy, kde jsou jedním z hlavních témat knihy. A že tady jsem si toho užila do sytosti. Poslední knihkupectví totiž potvrzuje, že knihy jsou lékem pro duši téměř v každém případě. Dokážou pomoci při truchlení, spojují lidi a dokáží poskytnout útočiště i v době války a samozřejmě skýtají i mnoho dalších výhod. Čehož právě šikovně využila i autorka Madeline Martin, jež napsala skvělý příběh, který ve vás rozdmíchá emoce. 
Samotné Poslední knihkupectví začíná poměrně pozvolným tempem, ale i přesto vám budou mizet jednotlivé stránky pod rukama vysokou rychlostí. 
Je kouzelné sledovat hlavní hrdinku, jak pomalu nachází lásku ke knihám a předává ji dál, čímž získává nové přátele. 
Vše pozitivní, co zde knihy představují, ale brzy začne vyvažovat krutá stránka počínající války a musím říct, že autorka zvládla napsat přechody mezi těmito částmi přímo bravurně. V jednu chvíli se spolu s hlavní hrdinkou radujete z jejích úspěchů či potenciálního romantického vztahu a hned vzápětí vám běhá mráz po zádech z popisů válečných událostí. Autorka sice k navození tísnivé atmosféry nepoužívá popisy krvavých detailů, ale i tak vás v některých místech bude mrazit a spolu s postavami budete prožívat vše, co se jim děje. 
Ano, děj je místy předvídatelný a autorka i v textu naznačuje, co se bude dít dál, hlavně na konci kapitol, což má za následek, že v některých částech prostě knihu nebudete moct odložit.
Velkým plusem jsou i sympatické postavy, které prožívají i své osobní krize, takže se s nimi čtenář dokáže ztotožnit. 
A pokud zrovna nemáte co číst, můžete využít hojné množství tipů, které se v knize nacházejí. 
Celkově jde o velmi čtivou knížku z prostědí knihkupectví a Londýna v době války, kterou si jistě užijete.

Poslední knihkupectví je milou knížkou o tom, jak se lidé dokáží semknout v těžkých časech a společně nacházejí útěchu v knihách. Ačkoliv se jedná o převážně milé čtení, autorka představuje i hrůzy války, kterým lidé museli čelit. Takže pokud máte rádi historické knížky, tak tuhle byste neměli minout. 
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,3/5

Obálka: 4/5


2 komentáře:

  1. Knihu jsem četla minulý rok a mám na ni v podstatě totožný názor. :) Námět knihkupectví a čtení, které spojuje lidi i za těžkých chvil, je podle mě skvělý.

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)