pondělí 10. dubna 2023

RC recenze: Uteč, dokud můžeš

You can runUteč, dokud můžešAutor: Rebecca Zanetti
Počet stran: 368
Série: Laurel Snowová
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2023
Laurel znovu pokývla hlavou. "Oběti pro něj nic neznamenají, jakmile jsou po smrti." Ano, začínala mít o tom člověku jasnější představu. "Bude nám teď naschvál nechávat mrtvoly na různých místech. Narušili jsme jeho hru a on nás teď donutí hrát s ním." 
"To je šílený," zavrčel Walter. "Podívejte se, co jí udělal. Má podlitiny na vnitřních stranách stehen." 

Uvolněný sníh odkrývá pohřebiště sériového vraha a Laurel Snowová se musí vydat domů, aby situaci prošetřila. Jenže se ukáže, že vrah se svým řáděním končit nehodlá...         

Agentka FBI Laurel Snowová se vydává do rodného městečka, kde byl právě odhalen strašlivý nález. Na úpatí hory se našly lidské ostatky mnoha obětí a Laurel se vydává zjistit, kdo za tím stojí. K ruce jí je pohledy ranger Huck Rivers, který je spíše samotář, než týmový hráč. Přeskočí mezi nimi jiskra? Podaří se jim vypátrat, kdo za tím vším stojí? A ustojí Laurel, když se začnou objevovat střípky z její minulosti? 


Na Uteč, dokud můžeš jsem se těšila od chvíle, co jsem se dozvěděla, že má tahle knížka vyjít. A jak se mi kniha po přečtení líbila? 

Pokud máte chuť na odpočinkové čtení, u kterého nemusíte moc přemýšlet a jste fandové spíše romantické dějové linky, kdy si hlavní hrdinové pečlivě zkoumají každičký odstín barvy oka, tak tohle by pro vás mohlo být to pravé.
Kniha je sice označována jako thriller, ale za mě to tak úplně nesedí. Ano, máme vyšetřovatelku, která se snaží pátrat po sériovém vrahovi, ale to je tak nějak všechno. Zejména v první polovině knihy chybí příběhu thrillerová atmosféra. Nedočkáme se žádného napětí, žádných zvratů ani nějakého pokroku ve vyšetřování.
Jedinými částmi, které připomínají thriller, je hodně povedený prolog, který vypadá jako slibný začátek a úryvky z pohledu vyprávění unesených obětí. Jinak se autorka bohužel zaměřuje převážně na popisy toho, jak jsou hlavní hrdinové sexy, jak vybavená je jejich kancelář a případně na to, jaké mají vztahy s ostatními postavami. 
Druhá polovina knihy je už o něco lepší. Dočkáme se nějaké té akce i zvratů, ale přesto to má do pořádného thrilleru daleko. Sériový vrah působí v celém příběhu jen okrajově a spíše na pozadí. Vůbec nezasahuje do průběhu děje a nejhorší na tom bylo, že kdyby se sám nepřihlásil, tak ho vyšetřovatelé snad ani neodhalí.
Ve výsledku je to škoda, protože námět knihy byl velmi zajímavý, jen jeho zpracování trošku pokulhává a autorka nevyužila potenciál, který se nabízel.
Pokud tedy nepotřebujete v příběhu potoky krve a ke štěstí vám stačí lehká detektivní zápletka protknutá romantickou dějovou linkou, tak se vám Uteč, dokud můžeš bude pravděpodobně zamlouvat. 

Odpočinkový příběh, který se zaměřuje spíše na vztahy hlavních hrdinů, než na snahu vypátrat sériového vraha. Pokud vám nevadí absence napětí a krvavějších detailů, možná bude kniha Uteč, dokud můžeš právě pro vás. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 2,5/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Podle obálky bych čekala drsný thriller a hle ona romantika a odpočinkový příběh. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se právě těšila na drsný thriller a ono nic 🤷‍♀️

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)