neděle 21. dubna 2024

RC recenze: Gryfova zkouška

Mistle EndDrak do kapsyAutor: Benedict Mirow
Počet stran: 304
Série: Kronika města Mistle End
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Bambook

Rok vydání ČR: 2024
"Pomůže jediná věc: Když se obáváš, že nevíš nic o svých schopnostech, musíš se lépe poznat." 
"Co tím myslíte?" 
"Musíš trénovat! Neřekla ti tamta žena při zkoušce, že si to vědění neseš v sobě? Vyzkoušej to!" 
Cedrik se zakabonil. 
"Vyjdi ven a mluv s rostlinami. Naslouchej zvířatům. Koukej se naučit všemu, co se nabízí." 
"Chcete říct, že bych měl obejmout strom a zeptat se ho, jak se má?" zeptal se Cedrik výsměšně. 
Bůh moře si své dlouhé lokny přehodil přes rameno. "Když si myslíš, že tě to někam pousne, proč ne?" 

Malé městečko, které už jen nepatrnou zmínkou probouzí u lidí strach. Jenže je tento strach opodstatněný nebo jde pouze o fantazii? A jedná se opravdu o obyčejné městečko nebo v něm není nic, jak na první pohled vypadá? 

Cedrik s otcem se stěhují do Skotska, do neznámého městečka Mistle End. Vše je však poněkud podivné. Lidé na městečko reagují odtažitě a se strachem. Ani po doražení na místo určení, si městečko svoji reputaci moc nenapraví. A co teprve v noci, když Cedrika probudí nečekaný šrumec zvenčí a na střeše najde podivného magického tvora, který ho vyzve, aby složil zkoušku, díky níž pozná, zda je Cedrik přítel nebo nepřítel. Je to všechno sen nebo skutečnost? A obstojí Cedrik v gryfově zkoušce? 


Tuhle knihu jsem si vyhlídla díky obálce, takže jsem si ji nemohla nechat ujít. A co na ní po přečtení říkám? 

Kronika města Mistle End nás zavede do dětského příběhu plného kouzel a fantasy postav. 
Celý příběh je vyprávěný očima mladého Cedrika, který pomalu zjišťuje, že magičtí tvorové nemusí patřit pouze do mýtů a legend. 
Autor nasadil poklidné tempo vyprávění, takže pokud budete knihu brát jako takový úvodní a hlavně poznávací díl série, nebudete zklamaní, protože přesně takový příběh je. 
Nečekejte příliš akce, ani nečekané zvraty. Autor nás většinu děje seznamuje s postavami a zákonitostmi světa. Při čtení jsem si říkala, že pro snazší orientaci by se do knihy hodila mapa, vzhledem k tomu, že hrdinové neustále po městě cestují. 
Trochu mě také mrzelo, že nebyl víc využitý potenciál nádherné přírody, vzhledem k tomu, že se děj odehrává ve Skotsku a také vzhledem k tomu, čím ve skutečnosti Cedrik je. 
Jinak jde ale o kouzelný příběh, u kterého se i pobavíte, a kde hraje prim síla přátelství. Připravte se ale na to, že některé části knihy působí pouze jako vycpávka a čtenáři nic moc nepřinesou.  
Co se týče hlavního hrdiny Cedrika, tak mi byl sympatický, protože nemyslel pouze na sebe a snažil se pomáhat i urovnávat spory svých kamarádů. Myslím si, že si ho jako postavu oblíbíte. 
Celkově je za mě Kronika města Mistle End poměrně obstojným úvodním dílem, i když k dokonalosti mu chybí více akce. Každopádně vzhledem k závěru, má dějově do dalších dílů našlápnuto dobře a jsem zvědavá, co z toho autor vytěží. 

Kronika města Mistle End je spíše pomalejším úvodním dílem, skrze který čtenář poznává hrdiny a zákonitosti nového světa. Větší akce se snad dočkáme v pokračování. 

Moc děkuji nakladatelství Grada, za zaslání knihy k recenzi.
Vydalo nakladatelství Bambook.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)