pondělí 1. dubna 2024

RC recenze: Podezření

A pinch of magicŠpetka magieAutor: Brianna Labuskes
Počet stran: 320
Série: Podezření
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Kalibr

Rok vydání ČR: 2023
"Viola je sadistická psychopatka." Na stanovení diagnózy bylo děvče technicky vzato moc mladé, přesto nemělo smysl popírat, co je jasné každému se základním povědomí o lidském chování. "Nepotřebuje motiv. Teda kromě toho, že chtěla vidět, jak vypadá krev její matky. A možná i její orgány." 

Z vraždy své matky je obviněná mladá psychopatka Violet. Je však na sociopatce Gretchen, aby přišla na kloub ostatním úmrtím. Potvrdí či vyvrátí Violetinu účast na vraždě? 

Doktorka Gretchen Whiteová je konzultantkou bostonské policie se specializací na antisociální chování. Sama je sociopatkou, která byla podezřelá z vraždy své tety, ale nikdo netuší, zda vraždu opravdu spáchala. Teď ale zemřela i Gretchenina kamarádka, která byla přímo spojená s případem odsouzené třináctileté dívky Violet za vraždu svojí matky. Gretchen se rozhodne podívat se záhadným úmrtím trochu více na zoubek. Co zjistí? A je pachatelem opravdu Violet? 



Knihu Podezření jsem si vyhlédla hlavně kvůli zajímavé hlavní hrdince. Podařilo se knize splnit má očekávání?

Podezření je thriller s velmi zajímavým námětem. Sledujeme zde vyprávění z pohledu sociopatky Gretchen, která pracuje jako konzultantka pro policii. Pokud vím, tak jsem se osobně s žádným sociopatem nikdy nesetkala, ale i tak na mě postava působila jako trošku přitažená za vlasy, ale bavila mě. Jen mi tedy nesedlo to benevolentní chování policie k jejím přestupkům. To se pak nedivím, že se nebála následků, když její chování mimo zákon žádné následky nemělo. 
Druhou postavou, jejíž očima sledujeme příběh je Reed, který nás každou kapitolou přenáší čím dál víc do minulosti a odhaluje tak, co předcházelo aktuálnímu úmrtí. 
Ale pryč od postav a pojďme k ději. 
Co se stylu vyprávění týče, je to ze začátku takové kostrbaté a místy trošku nepřehledné. Jakmile si ale zvyknete, stránky vám budou pod rukama mizet neuvěřitelnou rychlostí, a to i díky krátkým kapitolám. Jen nečekejte nervy drásající a dech beroucí atmosféru. Té se zde opravdu nedočkáte. Autorka to však vynahrazuje psychopatickými postavami a nečekanými zvraty. 
Sama jsem si nejvíce užívala právě rozhovory mezi Gretchen a mladou psychopatkou Violet, proto mě mrzelo, že ty rozhovory byly v celé knize pouze dva. 
Celkově jde ale o propracovaný příběh, který má potenciál zaujmout i hlavně díky postavě Gretchen, která se s ničím zrovna moc nepáře. Druhým velkým kladem je spletitost příběhu, kdy vám autorka natolik zamotá hlavu, že budete měnit svá podezření, kdo za tím vším stojí, jako ponožky. 
Je škoda, že Podezření neobsahují trochu více napětí a akce je zde také pomálu, ale i tak jsem s knihou spokojená a další díl si rozhodně přečtu.  

Pokud hledáte thriller se zajímavou hlavní postavou a spletitým příběhem, tak Podezření má potenciál, že vás bude bavit. Jen se nesmíte nechat odradit trošku pomalejším a kostrbatějším začátkem. Pak už je to totiž zajímavá jednohubka, kterou přečtete za dva večery. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 3,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)