středa 7. ledna 2015

Recenze: Čarodějka stínů


Autor: Kalayna Price
Počet stran: 300
Série: Alex Craftová
Díl v sérii: První
Nakladatelství: Baronet
"Nemůžeš se jen tak rozhodnout, že se mi nastěhuješ do baráku!"
Falin zkřivil rty v náznaku úsměvu. "Můžu. A už jsem se rozhodl. Za posledních čtyřiadvacet hodin jsi neoprávněně vnikla na místo činu, přistihli tě, jak se snažíš propašovat knihu šedých kouzel do budovy Centrálního okrsku, vloupala ses do úřadu guvernéra, stříleli po tobě a dva fae jsi přijala za klienty. Když s nikým nejsi, jsi sama sobě nebezpečná."



Kalayna Price
Americká spisovatelka Kalayna Price byla už od dětství snílkem. V deseti letech vyrabovala otcovu knihovnu s fantasy romány a tehdy se také zamilovala do hrdinské fantasy plné mýtických ras. Více ji to ovšem táhlo ke stvořením potulujícím se nocí. Tudíž se není čemu divit, že se sama pustila do psaní vlastních příběhů.
Kalayna je autorkou dvou temných urban fantasy sérií. První z nich Haven, která vypráví o kočičí kožoměnce a druhou o Alex Craftové, která dokáže povolat stíny mrtvých lidí, kteří pak můžou promluvit o svých úmrtích. A přesně na první díl této série se teď podíváme.

Alex Craftová je mladá stínová čarodějka, která ve dvanácti letech omylem vyvolala svůj první stín. Objevila tak své nadání a zdokonalila ho natolik, že si za něj nechává platit. Povolává zesnulé, aby pozůstalým prozradili vše, co potřebují vědět a občas pomáhá při nějakém vyšetřování. 
Jenomže tentokrát se zamotá do případu poněkud zvláštního. 
Alex se chystá povolat stín zesnulého guvernéra a jako laskavost za to, že jí to její přítel detektiv John Matthews dovolí, mu slíbí, že vyvolá i stín oběti, na jejímž případu pracuje. 
Jenže pak se stane, že Alex nedokáže guvernérův stín povolat a "duch" druhé oběti, Bethany, na ni zaútočí, což by se v žádném případě nemělo stát. 
Ukáže se, že s mrtvými těly není něco v pořádku, a když hlavní hrdinka dokončí svoji práci na tělech, někdo se ji pokusí zabít. Naštěstí smrti unikla jen o vlásek, ironií toho všeho je, že ji zachránil Death, jehož úkolem je sbírat duše a představuje samotnou Smrt. 
Alex je rozhodnutá přijít tomu všemu na kloub a tak začíná její příběh plný nebezpečných dobrodružství.
Je donucena spolupracovat s otravným detektivem Falinem Andrewsem, jenž pracuje na případu guvernéra a společně řeší záhady okolo mrtvých těl. Podaří se jim záhadu vyřešit dřív, než někteří zúčastnění přijdou o život? 

Na sérii o Alex Craftové jsem se opravdu těšila a musím uznat, že to byla jízda. Kniha je napsána výborným stylem, je vtipná, napínavá a postavy mi přišly dostatečně propracované. Hlavní zápletkou je výše zmíněné vyšetřování, které naštěstí není moc předvídatelné. 
V knize je spousta zvratů, které prostě nečekáte. 

Alex je velmi sympatická postava, do všeho strká nos, je vtipná a umí se rvát. Nemám nic, co bych jí vytkla. I když mužská část postav mi přišla o malinko zajímavější. 
Sám o sobě mi detektiv Falin nijak neimponoval. Ze začátku se zdál jako bručoun, ale pak se vybarvil v pořádného tajnůstkáře. Ale když ho dáte dohromady s Alex, vytvoří se dokonalé scénky, u kterých se nemůžete přestat smát. 
Kdo mě ale zaujal už od prvního slova byl Death. Mrzelo mě, že se v příběhu neměl tolik prostoru, kolik by si zasloužil, ale i přesto si ho dokážete ihned zamilovat. Přeci jenom smrťák je zajímavá postava, která se jen tak nevidí. 
Jsem rozhodně zvědavá, jestli v dalším díle dostane víc prostoru. Každopádně ve mně má fanouška. 

Doporučila bych všem, kterým se líbí urban fantasy, prostředí připomíná hodně Mercy Thompsen od P. Briggs, kdy nadpřirozené bytosti vyšly na veřejnost a lidé se s tím smířili. 
Já rozhodně zklamaná nejsem, není to sice nejlepší kniha, co jsem kdy četla, ale řadí se mezi ty velmi dobré. Takže pokud máte na tento žánr chuť, směle do toho. 

Hodnocení:

Kniha: ♥ ♥   

Obálka:  ♥ ♥   


3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Čarodějka stínů se mi taky líbila a druhý díl je stejně dobrý, jako ten první :) Taky jsem fanoušek Deatha na kterém se mi líbí to, že je opravdu originální postava- Smrťák :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Taky ji asi zařadím mezi oblíbenější série :D, ale to až po přečtení dalších dílů, už je mám všechny doma, tak by mi to nemělo tak trvat :D.
      Jo, Smrťák byl bezva :D.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)