čtvrtek 22. ledna 2015

Recenze: Eon: Znovuzrození dračího oka

Autor: Alison Goodman
Počet stran: 344
Série: Eon
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Jota


"To byl nízký úder." Trochu se zakymácel. "Máš ženský smysl pro čest." 
Jeho jízlivá poznámka mě hluboce ranila. "Snažím se dostát naší dohodě. To snad není čest?" 
Odfrkl si. "Vzájemné přežití? Málem jsi mě zabila." 
"A vy mě taky." 
"Máš pravdu," zasmál se, ale vzápětí se rozkašlal. "Jenže já jsem tvůj císař." 
"A já jsem jediná naděje, kterou máte, pokud si chcete udržet trůn." 

Australanka Alison Goodman napsala několik knih z nichž nejznámější je dvoudílná série Eon. Série byla přeložena do 11 jazyků a v roce 2008 získal první díl cenu za nejlepší australský fantasy román pro děti a mládež. Ani druhý díl nezaostával a sklidil velký úspěch. V několika zemích se dostal na seznam bestsellerů.
Ale spisovatelka se nevěnuje pouze vytváření nových děl, také učí tvůrčí psaní.
V současnosti by Alison měla pracovat na nové sérii, tak uvidíme, jestli dokáže překonat laťku, kterou si nastavila se sérií Eon.


Teď už se přesuneme k samotnému prvnímu dílu. Příběh začíná ve chvíli, kdy dvanáctiletý Eon podstupuje několikaleté studium, kdy se musí naučit šermovat a pracovat s dračí magií, protože existuje možnost, že bude vybrán jako učeň dračího oka. S touto pozicí však přichází i velká zodpovědnost, protože dračí oka, pomocí energie hua, kterou si s drakem vyměňují usměrňují všelijaké monzuny a jiné pohromy. 
Toto umění je dívkám zapovězeno, a tak se mezi kandidáty vždy objeví pouze chlapci. A právě na Eona, mladého mrzáka, nejvíce spoléhají, jelikož jeho mistr do něho investoval všechny peníze a hrozí mu bankrot.
Kromě toho v celém císařství panuje boj o moc a nový učeň dračího oka má vpadnout přímo do středu všeho dění.
Eon tak nemá lehký život a snaží se, aby si Krysí drak (který je v současném roce ascendentní), vybral právě jeho. A neulehčuje mu to ani nebezpečné tajemství, a to, že Eon je vlastně Eona, šestnáctiletá dívka, která má schopnost vidět všech dvanáct draků.
Co se propracovanosti a odlišnosti postav týče, byla jsem spokojená. Eona se opravdu chovala jako nejistá mladá dívka, tudíž její chování bylo uvěřitelné. A její přetvářka v roli chlapce byla také obstojná. Musím uznat, že mě občas štvala, ale to prostě patří k postavám.
Další poměrně důležitou postavou v příběhu je eunuch Ryko, kterého si nejde nezamilovat. Jeho povinnosti vždy staví na první místo a je výborným strážcem.
Dokonce i paní Dela, muž vydávající se za ženu, stojí za zmínku. Ta byla podle mého názoru výborně napsaná, protože jen málokdy v ní muže poznáte. 
Bohužel začátek knihy byl pro mě poměrně nudný, děj se vlekl a zajímavé to začalo být až na nějakých posledních stránkách. Závěr knihy raketově přidal na kvalitě a vážně bylo na co se těšit. Škoda jen, že se celá kniha nenesla v podobném duchu.
A jelikož jsem hnidopich, nemůžu si odpustit jednu poznámku ke korekci, kdy Eon mluvil v ženském rodě i s lidmi, kteří neměli o jeho skutečném pohlaví ani potuchy. Já vím, není to velká chyba, ale vždycky mě to zarazilo a musela jsem přemýšlet, jestli daná postava o jejím tajemství ví nebo ne. 
Ale abych to celé shrnula, Alison vytvořila nový svět, kdy hodně čerpala inspiraci s čínské kultury a zasadila do ní energetické draky. Musím uznat, že to bylo více méně podařené dílo. Pokud ale čekáte nějaké dračí bitvy, tak se nedočkáte, protože je v příběhu vidí jen ti vyvolení a slouží tu spíš jako zdroje síly.
Pokud vás kniha zaujala a nevadí vám poměrně vleklý začátek, pusťte se do čtení. Ten konec za to rozhodně stojí a příjemně naláká na druhý díl.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

6 komentářů:

  1. Knihu som čítala už pred niekoľkými rokmi, avšak celkom si na ňu ešte pamätám a páčila sa mi. Obálka je krásna, nápad sa mi páči, je pomerne originálny a samotný dej tiež nebo zlý. Páči sa mi, že sa dievča vydávalo za chlapca a všetci na to skočili :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mně se kniha taky docela líbila, jen mě ze začátku moc nebavila, ale ten konec si nemůžu vynachválit :D. Přesně, to se mi líbilo taky. Mám doma i druhý díl, tak jsem zvědavá, jak to celý dopadne :D.

      Vymazat
    2. Ja som dvojku čítala až po dlhšom čase, čo je určite škoda, už som nemala v pamäti všetky detaily. Každopádne mňa pokračovanie trochu sklamalo, ale dúfam, že sa ti bude páčiť :D

      Vymazat
    3. To je škoda. Já se na druhý díl chystám, jakmile dočtu rozečtenou knihu :D. Já právě slyšela hodně názorů, že druhý díl je lepší, tak uvidíme :D

      Vymazat
  2. Já mám oba dva díly a byla jsem z nich naprosto nadšená! :-) Určitě si je přečtu ještě několikrát :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím taky nejsem zklamaná, jenom ten začátek první knihy mohl být trošku jinačí. Jinak už se těším až se pustím do druhého dílu :D.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)