pondělí 19. ledna 2015

Recenze: Nespavost

Autor: J. R. Johansson
Počet stran: 352
Série: Noční strážci
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Yoli

"Ne. Já tomu nevěřím, a věřit tomu nebudu. Podělal jsi všechno možné, ale hrozba pro nikoho nejsi. Jen sám pro sebe. My všichni jsme nebezpeční. Ubližujeme ostatním neustále, aniž bychom to chtěli. I kdybys ho zabil, bylo to ve snu. Nikdy jsi nemohl vědět, že se to přenese do reality. Ty bys nikomu záměrně neublížil." 


R. Jenn JohanssonJenn Johansson získala titul Bc. v oblasti public relations a pracovala jako marketingová specialistka. Dnes žije s manželem a dvěma syny v nádherném údolí obklopeném horami. Když zrovna nepíše thrillery, ráda se koupe ve vaně, hraje deskové hry a čte. Doufá, že jednoho dne bude moct tohle všechno dělat najednou.

(zdroj Goodreads.com)


Sedmnáctiletý Parker už se pěkných pár let nevyspal. Proč? Jednoduchá odpověď, trpí totiž jakýmsi prokletím, které ho přenáší do snů posledního člověka, který s ním naváže oční kontakt. 
Tvrdíte, že je to zajímavá schopnost? To sice ano, ale Parkerův mozek je bez odpočinku a už to nedokáže moc dlouho snášet a pomalu umírá na vyčerpání.
Ale ve chvíli, kdy už se smíří s tím, že se nejspíš nedožije maturity, potká tajemnou Miu, v jejímž snu dokáže usnout a dopřát tak svému mozku tolik potřebný odpočinek. Parker začne být na Mie doslova závislý, objevuje se na místech, kde by ho nečekala a sleduje téměř každý její krok. Takové chování samozřejmě nahání dívce strach samo o sobě, ale při spojení s anonymními emaily, které jí chodí, nastane nebezpečná situace, kdy se při pouhém pohledu na hlavní postavu Mia celá rozklepe strachy.
Parker si uvědomí, že to takhle dál nejde, a že s tím musí něco udělat...

Jenn studovala psychologii, což je na propracovanosti jejích postav dost vidět. Parker mi sice chvílemi připadal neuvěřitelně hloupý, což dokazoval svým chováním. Vyhledával Miu už od rána, a pak se snažil celý den nenavázat oční kontakt s nikým jiným.
Celkově v příběhu nebyla postava, kterou bych si zamilovala, ale všechny byly propracované. Za zmínku také stojí sourozenci Finn a Addie, kteří se stali nedílnou součástí příběhu. Oba mi byli sympatičtí a odlehčovali celkovou atmosféru knihy. 

Musím se přiznat, že celá kniha mi přišla tak trochu divná, ale pořád mě něco nutilo, abych četla dál a nelitovala jsem, protože konec stál za to. V první půlce příběhu se moc akce nedočkáte. Budete se probírat "Parkerovými" sny a seznamovat se s dějem. 
Navíc se mi zdálo, že autorka chtěla nakousnout více dějových linek, ale v průběhu knihy na ně zapomněla, což je škoda, protože by to dílo posunulo na úplně jinou úroveň. 
Co se mi ale opravdu nelíbilo, a vím, že za to autor nemůže, ale to množství chyb, které se v knize objevovalo, bylo až neúnosné. 

Tuhle knihu bych doporučila těm, co se chtějí ponořit do příběhu plného záhad a zamotaného děje. Je to zajímavá kniha, ale jak jsem psala výše, trochu divná. Druhý díl nejspíš vyzkouším, protože konec na něho příjemně naláká.

Hodnocení:

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka:  ♥ ♥   


2 komentáře:

  1. Námet knihy neznie zle, samo o sebe to však neznie ani úplne výborne. Nie je to tak celkom môj šálok kávy, avšak samotná kniha by ma možno aj presvedčila, kto vie, možno si ju raz prečítam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha byla originální a zajímavá, jen občas mi přišla trošku nelogická. Za přečtení si myslím stojí, obzvlášť ten konec je fajn :D. Jestli se pustíš do čtení, tak uvidíš jaká je :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)