čtvrtek 8. ledna 2015

Recenze: Selekce


Autor: Kiera Cass
Počet stran: 288
Série: Selekce
Díl v sérii: První
Nakladatelství: CooBoo
"A vy bojujete pro co?" 
"Já jsem tady vlastně omylem." 
"Omylem?" 
"No ano, tak nějak. To je dlouhá historie. Teď... tu prostě jsem. A rozhodně nebojuju. Já mám v plánu dobře se najíst, než mě vykopnete." 


Kiera Cass narozená v Jižní Karolíně toužila po tom, stát se divadelní herečkou. Svoji první knihu vydala v roce 2009, ale bohužel, moc velký úspěch nesklidila. Naopak druhou knihou, vydanou v roce 2012, se během krátkého času proslavila po celém světě.

Kiera nám ve své knize Selekce poskytla pohled na královskou reality show, do které se může přihlásit kterákoli dívka ve stanoveném věku. Ale pouze 35 dívkám se poštěstí této soutěže zúčastnit. A ptáte se, co získá výherkyně? No přeci prince a korunu k tomu.
Pro většinu dívek je Selekce životní šancí, jak se stát bohatou a jak se dnes říká, celebritou. Jenže tomu tak není v případě Americy Singerové, která patří do Páté kasty. Živí se jako zpěvačka a hudebnice a nikdy neměla v úmyslu se do Selekce přihlásit, protože už měla svůj plán. Plán, který zahrnoval společný život s Aspenem, jenž patřil do nižší kasty, než ona.
Matka Americy ale stále naléhá, aby se přihlásila, a když se přidá už i Aspen, že by to měla zkusit, tak hlavní hrdinka nakonec souhlasí, že se přihlásí, protože nevěří, že by ji z tolika dívek mohli vybrat.
Stejně si o princi Maxonovi myslí, že je nafoukaný snob, do kterého by se nikdy nemohla zamilovat. Ale je tomu tak? Upřednostní America bohatství před nouzí? A co je vůbec důležitější, dostane se tak daleko, aby nad tím vůbec mohla začít uvažovat?

Je sice pravda, že se v této knize moc akce nedočkáme, ale přesto příběh nenudí. Je zajímavé sledovat vývoj a přetvářku všech postav, mezi kterými si najdete oblíbence, ale i ty, kterým byste nejradši jednu vrazili.
Líbilo se mi zpracování dystopického světa a rozdíly mezi kastami.

Co se postav týče, na Americe jsem si vážila její lásky k rodině a přátelům. To jak se k nim v průběhu celého příběhu stavěla, bylo chválihodné.
Aspen mi přišel až příliš hrdý a v některých situacích až přehnaně sebevědomí. Obzvlášť se mi nelíbilo jeho chování na konci příběhu.
No a princ Maxon, toho jsem si zamilovala už od první scény, kterou měl společnou s Americou. Nečekala jsem, že by byl princ tak obětavý a to, co potom začal dělat pro svůj lid... No, prostě se stal mojí asi nejoblíbenější postavou příběhu.

Celkově mě kniha opravdu překvapila, nečekala jsem, že mě ihned vtáhne do děje a já nebudu moct přestat se čtením, dokud nebudu na poslední stránce. Příběh je celkem dost předvídatelný, ale pokud hledáte takové oddechové čtení, které zabaví a je napsáno příjemným stylem, tak doporučuji právě tuto knihu.

Hodnocení:

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka:  ♥ ♥   


7 komentářů:

  1. To máš pravdu, že YA ti nic nedá. Ale já zase nevyhledávám odbornou literaturu, protože té mám dost ve škole a u tohohle si odpočnu :D.
    Každému se líbí něco jiného :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Tuhle knížku jsem si pořídila kvůli obálce, ale zatím je na mém seznamu nepřečtených knih :) Tak snad se do ní brzy pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Byla docela dobrá, takže doporučuji pustit se do ní co nejdříve :D. Fakt mě překvapila, že se mi líbila až tak moc :D

      Vymazat
  3. Vůbec neznám :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Selekci doporučuji, pokud máš ráda tenhle typ knížek :D

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, tuto knihu jsem četla krátce po vydání a dost se mi líbila! :) Máš potenciál. :)
    http://zavk.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Mně se taky líbila, až tak moc, že jsem začala číst druhý díl v aj :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)