neděle 18. ledna 2015

Recenze: Zelená jako smaragd

Autor: Kerstin Gier

Počet stran: 418

Série: Drahokamy

Díl v sérii: třetí

Nakladatelství: CooBoo


 "Náhoda je jediným legitimním vládcem vesmíru, to říkal už Einstein. A ten to musel vědět." Teta Maddy se se zájmem předklonila.
"To neřekl Einstein, ale Napoleon," křiknul netrpělivě od stropu Xemerius. "A ten rozhodně neměl všech pět pohromadě!"


O AUTORCE


Kerstin Gier se narodila roku 1966 a je to německá autorka románů pro ženy a dívky.
Kerstin studovala germanistiku, hudební vědu a anglistiku, nakonec však má diplom z psychologie komunikace.
Její první knihou je román Muži a jiné katastrofy, ale prorazila až s trilogií Drahokamy, která byla přeložena do celé řady jazyků. Romány Kerstin Gier jsou velice úspěšné nejen v Německu.


KNIHA

Ve třetím díle ze série Drahokamů se opět setkáváme s hlavní hrdinkou Gwendolyn, které se nedávno život obrátil vzhůru nohama. Gwen vedla normální život, ale jen do té chvíle, než poprvé přeskočila časem do minulosti, což bylo zvláštní, protože všichni mysleli, že cestovatelský gen zdědila její sestřenice Charlotte. Od té doby se mnoho změnilo. Cesty do minulosti jsou na jejím denním pořádku a už si na ně začíná zvykat.
V posledním díle Gwen opět musí čelit nejen hrozivému hraběti Saint Germainovi a jeho intrikám, ale také neustálému boji svého srdce, které neví, jestli má Gwen Gideona nejdřív praštit nebo políbit.
Cesty do minulosti jsou samy o sobě dost nebezpečné, ale ve chvíli, kdy doma Gwen objeví něco, co nečekala, je to ještě o něco horší, protože jí nebezpečí odhalení hrozí na každém kroku. Naštěstí má úžasnou kamarádku Leslie, která je jí oporou, ale i kritikem, který ji dokáže vrátit zpět do reality. Také Xemérius (démonek kostelního chrliče) je jí v těchto chvílích důležitou oporou, i když to tak někdy nevypadá.
Dokáže Gwendolyn překonat všechny nástrahy spojené s cestováním časem? Je Gideon opravdu takový necitelný zmetek, jak si myslí? Co je skutečně hrabě Saint Germain zač a co má za lubem?

MŮJ NÁZOR

Stejně jako předchozí dvě knihy, je i třetí, Zelená jako smaragd, neuvěřitelně čtivá. V knize je spousta nečekaných zvratů, které jste mohli sice po přečtení předchozích dílů tušit, ale stejně vás vyvedou z míry. Můj zážitek z četby nerušily žádné dlouhé popisné pasáže a celou dobu jsem příběh prožívala, jako bych byla jeho součástí. Kniha nepostrádala akci, tajemno ani vtip. Chvíle, kdy byla Gwen na pokraji zhroucení a já myslela, že začnu brečet, objevil se Xemerius s nějakou svou průpovídkou a já byla okamžitě smíchem bez sebe.
Většina postav mi byla svým charakterem opravdu sympatická. Gwendolyn a její "tak trochu" podivínské chování, bystrá Leslie, která mi neskutečně připomíná moji nejlepší kamarádku, fešák Gideon s dlouhými, tmavými vlasy a zelenýma očima, který se dokáže ohánět i mečem (i když k jeho chování jsem občas nějakou tu výtku měla), i Xemerius se svými dokonale vtipnými pasážemi.
Naproti tomu Charlotte mě svým povýšeným chováním přiváděla k šílenství. Občas by opravdu zasloužila pár facek, stejně jako Charlottina matka.

Myslím, že ve všech dílech Drahokamů, Kerstin odvedla opravdu skvělou práci. Jestli máte rádi, dobrodružné, ale i trochu romantické příběhy, je to určitě výborná volba. Věřím, že se k této sérii ještě někdy s radostí vrátím.

HODNOCENÍ:

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   




1 komentář:

  1. Tak a je to tu. Moje první recenze :) Takže doufám, že se Vám bude aspoň trochu líbit a že mě za ni neukamenujete :D. Každopádně budu ráda za kladnou, ale i zápornou kritiku (aby se Vám při mé další recenzi nedělalo mdlo) :).

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)