pátek 9. ledna 2015

The Ultimate book tag


Tenhle tag jsem objevila na blogu Knihy v srdcích a jelikož vybízela, abychom si ho udělali také, tak jsem neodolala a zde jsou naše odpovědi (ano, přemluvila jsem k tomu i Marťu, takže je to takový její první neoficiální článek zde)

Bývá ti špatně při čtení v autě?
Elis: Myslela jsem si, že ano, ale předevčírem jsem v autě četla a nic mi nebylo, takže jsem se z téhle zákeřné nemoci nejspíš vyléčila :).

Marťa: Bohužel ano, ale je pravda, že jsem to taky chvíli nezkoušela, protože zážitky z posledního pokusu nejsou moc příjemné.


Který autor má podle tebe jedinečný styl psaní a proč?
Elis: Těžká otázka. Ale podle mě je každý autor jedinečný, protože nikdo nepíše stejně. 

Marťa: Souhlasím s Eliškou, ale kdybych měla přece jen někoho jmenovat, byl by to na 100% Terry Pratchett. Proč? Protože je to neskutečně inteligentní člověk, který své fantasy doplňuje nepřeberným množstvím faktů, které vás ohromí a protože na jedné stránce jsem schopná zasmát se aspoň 10x :).


Harry Potter nebo Stmívání? Třemi body obhaj svůj výběr…
Elis: Ehm, tady mě nejspíš ukamenujete, protože volím Stmívání. Za prvé, Harry ho jsem ještě nikdy nečetla a popravdě, nemám chuť to změnit. Teprve loni mě Marťa dokopala k tomu, abych se podívala na všechny filmy. A Stmívání se mi v době, kdy jsem ho četla líbilo, takže pro mě to je celkem jednoduchá volba. 

Marťa: Takže pro mě je to určitě Harry Potter. 1) Stmívání jsem nečetla a ani se mi nechce, 2) Kouzla jsou mi milejší než upíři a vlkodlaci (teda i v Harrym vlkodlaky najdete, ale tam s nimi nemám problém, jsou tam totiž jen 2), 3) Bohužel jsem Stmívání viděla zfilmované než jsem si to stihla přečíst a film mě zrovna neohromil.


Nosíš s sebou nějakou tašku nebo kabelku na knihy? Jestli ano, co v ní je (kromě knih)?
Elis: Knihy s sebou vláčím v kabelce, protože v ní mám i věci do školy. Jinak žádnou speciální tašku jenom na knihy nepoužívám. Jinak s sebou tahám obyčejné věci jako každá holka.

Marťa: Žádnou speciální tašku na knihy nemám, většinou nostím tašku přes rameno, takže knihy končí v ní. Nosím tam jen nejnutnější věci jako peněženka, mobil a klíče, zrcátko byste u mě hledali jen těžko :).


Čicháš ke knihám?
Elis: Ó ano. Je to první věc, co udělám hned po rozbalení balíčku :D.

Marťa: Samozřejmě. Je to první věc, kterou udělám :).


Preferuješ knížky s ilustracemi nebo bez nich?
Elis: Většinou bez ilustrací, protože obrázky zabírají místo, kde by mohl být text :D. Ale zase v některých příbězích je to perfektní dokreslení děje... ale stejně mam radši knihy bez ilustrací.

Marťa: Většinou čtu knihy bez ilustrací, ale když tam jsou, nevadí mi. Je fajn se občas ponořit do děje i jinak než jen čtením.


Která knížka se ti líbila, když jsi ji četla, ale později jsi zjistila, že to není zrovna "kvalitní psaní"?
Elis: Tady se možná trošku odkloním od otázky, ale jako malá jsem zbožňovala Rychlé šípy od J. Foglara, ale když jsem se to znovu před pár lety pokoušela přečíst, nemohla jsem to vystát a ani jsem to nedočetla. Ne, že by to nebylo kvalitní psaní, ale prostě mi nesedělo chování postav atd... 

Marťa: Myslím, že k takové knížce jsem se ještě nedostala.


Píšeš? Vidíš sebe samu v budoucnu jako spisovatelku?
Elis: Ano, píšu, když mám zrovna chvilku volna. Jelikož mým snem je vydání tištěné knihy, takže bych se ráda v budoucnu viděla jako spisovatelka :).

Marťa: Určitě ne. Dřív jsem si to představovala a hrozně jsem to chtěla dělat. Ve škole mě vždy moc bavilo psát slohy, ale teď... Je to se mnou špatné. Sice čtu, ale mám pocit, že ztrácím fantazii. Eliška se mě snažila přesvědčit, abych s ní napsala knihu a ze začátku mi to připadalo jako skvělý nápad, ale čím víc jsem o tom přemýšlela, tím jasnější mi bylo, že na knihu prostě nemám. Doufám, že alespoň recenze mi půjdou.


Kdy jsi začala číst?
Elis: Až tak dalekou minulost si nepamatuji, ale hádám, že to bylo někdy v době, co jsem se číst naučila.

Marťa: Vím, že se mi knihy líbily už od malička, ale nikdy jsem ve čtení nebyla moc dobrá, obzvlášť ve čtení před třídou, což pro mě bylo veliké utrpení, takže si myslím, že to mi lásku ke čtení trochu oddálilo, ale pak jsem to překonala - jen si úplně nepamatuju kdy, možná tak v 5. třídě.


Byl tvůj oblíbený předmět ve škole Český jazyk a literatura?
Elis: Ano, měla jsem ho v oblibě. Na střední jsme měli celkem dobrou učitelku, se kterou byla zábava, takže mi čeština vůbec nevadila.

Marťa: No jak se to vezme. Na základce jsem češtinu moc ráda neměla, protože jsme měli ne moc dobrou učitelku, takže se mi moc nedařilo, ale literatura se mi docela líbila. Jako předmět jsem Český jazyk a hlavně literaturu začala mít ráda až na střední. Výborný učitel dělá divy :).


Kdybys dostala knihu, kterou jsi četla a nelíbila se ti, co bys dělala?
Elis: Pokud bych ji četla před nějakou hodně dlouhou dobou, zkusila bych ji přečíst znovu, jestli jsem nezměnila názor. A kdyby se mi nelíbila ani tak, nejspíš bych ji darovala někomu, komu by se mohla líbit, protože u mě by se na ní jenom prášilo, což by byla škoda, kdyby někomu mohla udělat radost.

Marťa: Pravděpodobně bych ji dala do své knihovny a třeba bych se k ní zase vrátila a možná by se mi i začala líbit. Kdo ví?


Která méně známá série se podobá Harrymu Potterovi nebo Hunger games?
Elis: K Hunger games je hodně přirovnávaná Divergence, nebo jsem ještě četla, že komu se líbila HG, že by se mu mohlo líbit i Pod nekonečnou oblohou od V. Rossi či série Oškliví. Na tyhle dvě série se teprve chystám, takže popravdě nemůžu říct, jestli jsou si podobné.

Marťa: Tak to opravdu nevím. K Harrymu Potterovi bych asi z toho, co jsem četla, nepřirovnala nic a Hunger games jsou na mém seznamu nepřečtených knih.


Upíři nebo víly?
Elis: Jednoznačně upíři. Jsou to moje nejoblíbenější nadpřirozené bytosti. I když se s nimi v poslední době roztrhl pytel a některá dílka nejsou tak kvalitní, vždycky si o nich ráda něco přečtu.

Marťa: Pro mě by to byly spíše víly, i když jsem nečetla ani o upírech, ani vílách, ale upíry celkově moc nemusím.


Vlkodlaci nebo duchové?
Elis: Nejspíš vlkodlaci. I když o nich moc knih není, což by se sice dalo říct i o duchách, ale když porovnám knihy, co jsem četla, vlkodlaci byli lepší.

Marťa: Duchové. Sice jsem o nich taky ještě žádnou knihu nečetla, ale jsou mi o 100% simpatičtější než vlkodlaci.


Milostný trojúhelník nebo zakázaná láska?
Elis: Milostných trojúhelníků je v poslední době taky strašně moc. Ale aspoň je na výběr mezi dvěma, kdežto v zakázané lásce se musíte spokojit s jedním párem, i když vám je nesympatický. Takže volím milostný trojúhelník.

Marťa: Těžká otázka. Eliška uvedla velice chytrý argument, ale já si myslím, že obojí má něco do sebe.


Romantická kniha nebo akční kniha s několika romantickými scénami?
Elis: Rozhodně akční kniha, většinou na romantické knihy moc nejsem, a když už, tak na ní musím mít tu správnou náladu. Ale stejně se nic nevyrovná dobré akci :).

Marťa: Určitě bych raději zvolila akční knihu s romantickými scénami. Mám raději akci a ne stále dokola číst o tom, jak ona miluje jeho, ale on ji ne atd. Protože jsem od přírody líný člověk a jediným sportem, který provozuji je bunjeegauching, potřebuju i trochu jinou akci :).

3 komentáře:

  1. fajn, takže nie som jediná, ktorého one of the weir fetishes je aj voňanie kníh :D hocikedy sa postavím ku svojej poličke a privoniavam k jednej knihe za druhou :D
    Za zvládnutie tagu si zaslúžite pochvalu :)

    www.simonatea.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nejsi jediná :D A přiznám se, že taky občas jen tak stojím u knihovny a zatímco přerovnávám, tak si užívám čuchání :D
      Děkujeme :)

      Vymazat
    2. I já se přidávám s díky :) Doufám, že ti čuchání ke knihám vydrží ještě hoodně dlouho :) a taky, že i dál budeš navštěvovat náš web :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)