úterý 10. února 2015

Autoři, kteří umí: Christopher Paolini

Dalším z autorů, který podle mého opravdu umí, je Christopher Paolini, autor světového bestselleru Odkazy Dračích jezdců.









Christopher Paolini se narodil v Jižní Kalifornii roku 1983 a většinu života prožil v Paradise Valley v Montaně s jeho rodiči a sestrou Angelou, kterou zařadil do svých knih jako bylinářku-čarodějnici Angelu. Vysoké "Beartooth Mountains", které se tyčí nad Paradise Valley, Christophera inspirovaly pro vytvoření Alagaesie. Při psaní se také nechával inspirovat vážnou hudbou, Beethovenem nebo Wagnerem.

Christophera učili doma jeho rodiče. Často psal krátké příběhy a básně, chodil do knihovny a četl vědecko-fantastickou literaturu. Když napsal koncept knihy Eragon, bylo mu teprve 15 let. Nejdříve knihu nechtěl vydat, protože psal pouze pro radost, ale pak první verzi upravil a dal přečíst rodině. Všichni byli z díla nadšeni a tak se rozhodl Eragona vydat. První vydání spatřilo světlo světa v rodinném nakladatelství Paolini International LLC, v roce 2001.

V srpnu roku 2003, znovu knihu Eragon vydalo nakladatelství Knopf Books for Young Readers a byl to úspěch, který dosáhl celosvětové popularity. Christopherova druhá novela Eldest, byla publikována v roce 2005, následoval Brisingr v roce 2008 a Inheritence v roce 2011.



Edice Odkaz Dračích jezdců vychází v 50 zemích světa a dosud bylo prodáno více než 25 000 000 výtisků (údaje k roku 2011)!



MŮJ NÁZOR NA AUTORA
Christopher Paolini je výborný autor s neskutečným potenciálem. Neříkám, že bych občas něco málo z jeho série Odkazy Dračích jezdců nevynechala, ale jeho knihy opravdu miluji a pořád nějak doufám, že i ke mě se jednou dostane dračí vejce. Celou sérii jsem hltala jedním dechem a konec Inheritence se neobešel bez slz.
Sice jsme se zatím dočkali jen jedné série, ale jsem si jistá, že nás brzy potěší dalšími skvělými knihami.

(Zdroje: www.alagaesia.com, www.eragon.cz, www.wikipedia.cz)

9 komentářů:

  1. Souhlas. Série o Eragonovi byla dokonalá se slzami v očích na konci :D Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo brečel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že určitě nejsi jediná :D já jsem taková cíťa, že jsem brečela i několik dní po dočtení, když jsem si na to vzpomněla :D

      Vymazat
  2. Souhlasím, patří mezi mé oblíbené autory :) Právě díky jeho knihám mám teď ráda všechny příběhy o dracích :) Vážně doufám, že se od něj dočkáme ještě další série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ho mám moc ráda :) Při včerejším psaní jsem se rozhodla, že si to musím přečíst znovu :D

      Vymazat
  3. Mám rada jeho knihy, píše naozaj dobre :-) I keď s vydávaním kníh to mal vďaka rodinnému vydavateľstvu ľahšie než napr. Rowlingová, avšak samozrejme tým nechcem znižovať hodnotu jeho kníh :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že to měl lehčí než jiní autoři, ale na druhou stranu je obdivuhodné, že to nejdříve vůbec vydat nechtěl :) že psal jen pro radost :)

      Vymazat
  4. Paolini je jedním z mých nejoblíbenějších autorů :-). Mám ho raději než Tolkiena :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se, je výborný :). Já teda mám raději Tolkiena, ale chápu, proč ho máš ráda :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)