čtvrtek 26. února 2015

RC recenze: Zakázaná hra: Lovec

Autor: L. J. Smith
Počet stran: 224
Série: Zakázané hry
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání v ČR: 2015
Znovu ji přerušil. "Jestli se tam nedostaneš, vyhraju. A ty tu zůstaneš se mnou." 
"Co tím myslíš - s tebou?" zeptala se Jenny ostře.
Usmál se. "Zůstaneš na tomhle místě, v mém světě. Budeš se mnou - a moje."  


L. J. SmithAmerická spisovatelka publikující pod pseudonymem L. J. Smith píše už od roku 1987. V roce 1998 si s psaním udělala pauzu a až v roce 2008 opět začala. Její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře. Věnuje se velkému množství žánrů, které se nebojí kombinovat.
Napsala tři trilogie, dvě série a dva společenské romány. Mezi ty nejúspěšnější patří série Night World a Vampire Diaries.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/l-j-smith-7546)


Zakázaná hra: Lovec začíná ve chvíli, kdy sedmnáctiletá Jenny prochází nebezpečnou čtvrtí a snaží se sehnat nějaké hry, které by mohla hrát s přáteli na večírku. Jenže po chvíli zjistí, že ji sledují dva chlápci, proto se snaží schovat do nějakého z obchodů a narazí právě na Další hry.
Celý obchod ji připadá podivný, a přestože ani z nevšedně vypadajícího prodavače nemá nejlepší pocit, přeci jenom zůstane a koupí podivnou hru.
Když pak na večírku sedm přátel začne Hru hrát, připadá jim to jako skvělá zábava, ale to se po pár minutách změní. Začne boj o život a není jisté, zda všichni přežijí.


Abych pravdu řekla, po dočtení téhle knihy jsem jen tak chvíli zírala do stěny a rovnala si myšlenky. A musela se hodně ovládat, abych nevytrhla několik posledních stránek (a to nemyslím nijak zle, jen jsem chtěla, aby příběh skončil jinak).

Ale teď už k samotné recenzi. Začněme tím, co se mi líbilo. Například ta hádanka. Mám ráda, když se v příběhu vyskytne nějaká záludná věc nad kterou si můžu lámat hlavu a v tomto případě se musím přiznat, že jsem vůbec neměla ponětí, co by mohla být správná odpověď.
Další věc, kterou hodnotím velmi kladně jsou různé zmínky z mytologií, ať už se jedná o tu Řeckou či Severskou. Jelikož jsem fanda zrovna těchto dvou mytologií, byla jsem velmi potěšena, že je autorka zakomponovala do knihy.
A co jsem opravdu obdivovala, byla fantazie, kterou L. J. Smith dokázala vložit do nočních můr. Nevím, odkud brala inspiraci, ale já jsem upřímně ráda za to, že se mi něco takového nezdá.
Poslední dvě věci, které bych ráda vyzdvihla, jsou postavy Dee a Juliana. Pokud bych někdy měla být v nějaké krizové situaci, rozhodně bych chtěla po svém boku někoho, jako byla Dee. Na to, jak se v knize chovala, jsem dokázala jenom zírat. Odvážně se vrhala do každé noční můry a snažila se držet všechny "nad vodou". Připadala mi nezlomná a to se do příběhu náramně hodilo.
No a Julian? Toho jsem si oblíbila snad od první chvíle. Byl takový zvláštní záporák, který se vezl na vlně emocí. Chvíli rozzuřený, až by zabíjel, potom zase něžný. Opravdu jsem ráda sledovala scény, ve kterých se vyskytoval. Ale více informací o něm napíšu až se budu věnovat hlavním postavám.
Bohužel jsem našla i jednu věc, která mě trošičku zamrzela. A tím byl pomalejší začátek. Dokud nezačali hrát hru, byla to trošku nuda, ale zbytek knihy mi to vynahradil, takže si nestěžuji.

Postavy byly velmi dobře propracované a hodně odlišné, což jsem uvítala. Ale hlavní hrdinka Jenny mi moc sympatická nepřišla. Vadilo mi, jak byla závislá na svém příteli Tomovi. Dokonce i ve vážných chvílích, kdy měla řešit nějaký problém, si po něm vzdychala. Na druhou stranu jsem ale ocenila, že to není jedna z hrdinek, co všechno zvládne sama, aniž by se jí něco přihodilo, čímž působila realističtěji.
Můj oblíbenec Julian byl opravdu originální postava. Byl zábavný, ale i krutý a ty jeho triky byly vážně promyšlené. Ale i přes jeho chytrost, se zdál občas poněkud hloupý. Vážně jsem někdy jenom kroutila hlavou a říkala si, že to snad nemyslí vážně.

Celkově byl příběh opravdu povedený a ihned se zařadil mezi mé nejoblíbenější. Nelituji času stráveného čtením této knihy, protože si mě získala. Jen škoda, že nemám druhý díl.
Každopádně tento příběh doporučuji a sama se k němu určitě ještě několikrát vrátím, protože se mi opravdu líbil celkový nápad i zpracování.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

8 komentářů:

  1. Já L. J. Smithovou nemám ráda, bohužel se mi od ní nelíbí absolutně nic. Upíří deníky jsem začala číst kvůli sériálu, který mě dřív hodně bavil (teď už na něj nekoukám), tak jsem si chtěla přečíst i předlohu, ale vydržela jsem asi jen čtyři knihy, pak jsem to vzdala. A když se přeložila do češtiny její série Tajný kruh, nedočetla jsem ani jedničku. Její knížka mě prostě vůbec nebaví, takže do téhle nové knihy stoprocentně nepůjdu.
    Ale jsem ráda, že tobě se líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem začínala číst Upíří deníky, ze stejného důvodu -> líbil se mi seriál, ale nedočetla jsem ani ten první díl. Pak mě nějak na tuhle autorku přešla chuť, ale u téhle knihy se mi strašně líbila obálka, tak jsem si řekla, že je to už pár let, co jsem četla něco od L. J. Smith, a že bych možná mohla změnit názor a hle, kniha se mi dost líbila :D.
      Ale chápu tvoje zklamání z předešlých knih :).

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) L. J Smithovou taky nemám moc ráda, její Upíří deníky jsou sice jako seriál výborné, ale jako knihy jsou katastrofa.. Ale kdo ví, třeba se jí tahle nová série povedla :) Zkusím si ji přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Já už ani moc nekoukám na ty deníky. Tahle nová se mi líbila, vyzkoušej ji a uvidíš :D.

      Vymazat
  3. Kniha vyzerá naozaj zaujímavo, zaujala ma tá mytológia, to by stálo za prečítanie :D :D Od autorky som ešte nič nečítala, takže možno začnem s týmto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O těch mytologiích tam je vždycky jenom zmínka, že to spíš k něčemu přirovnávají nebo tak, ale stejně jsem za ně ráda :D Doporučuji vyzkoušet :D

      Vymazat
  4. L J Smith také nemám ráda, i když Tajný kruh jsem přečetla.. ale tahle kniha mne moc láká tak uvidíme jestli a kdy se k ní dostanu :) Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš, jestli ti tahle kniha na autorku alespoň trošku zlepší názor :D Děkuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)