neděle 15. února 2015

Recenze: Mise

Autor: Allen Zadoff
Počet stran: 352
Série: Mise
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fortuna Libri
I kdyby k pitvě nakonec došlo, najevo by nevyšlo vůbec nic. 
Byla to přirozená smrt. 
A takhle já to dělám. Kam přijdu, tam umírají lidé, ale nikdy nikoho nenapadlo mě z toho vinit.


Allen Zadoff se narodil v Bostonu ve státě Massachusetts. Žil v New Yorku na Manhattanu, ale i v Tokiu či Los Angeles. Býval divadelním režisérem. Studoval na Cornellově univerzitě a na Divadelním institutu Harvardovy univerzity.
Jeho román Food, Girls, and Other Things I Can't Have (Jídlo, holky a jiné věci, které nemůžu mít) získal ocenění Sid Fleishman Humor Award a dostal se na seznam nejlepších románů pro mládež.





Příběh Mise začíná ve chvíli, kdy sledujeme šestnáctiletého chlapce, který je vojákem v Programu a jeho prací je likvidovat nepřátele státu.
Je chladný, vycvičený, "nemá" téměř žádné city, prostě ideální materiál na zabijáka a zrovna se chystá dokončit jeden úkol.
Jenže po jeho splnění následuje další, obtížnější. Hlavní hrdina má zneškodnit starostu New Yorku a má na to pouhých pět dní. Sice se to zdá jako málo času, ale i za takovou chvilku se toho stihne hodně pokazit...

Začneme věcmi, které se chystám vychválit. Jako první je bezcitnost hlavního hrdiny. To se autorovi povedlo opravdu na jedničku a celkem obstojně si ji náš zabiják drží až do konce. Jasně, je to člověk, takže mu samozřejmě občas nějaká ta emoce ujede, ale kvalitě příběhu to neubírá, právě naopak.
Dále musím pochválit akčnost, která je v knize velmi častým jevem. Opravdu tam nebyla stránka, u které bych se nudila. Neustále se něco dělo, ať už souboje, či sledování myšlenkových pochodů hlavního hrdiny, jak si spojuje vodítka a snaží se všemu přijít na kloub.
Dokonce i vzpomínky, které knihu prolínají, se tam neuvěřitelně hodí. Dokreslují příběh a několik věcí osvětlí... a hlavně vás donutí Bena (není to pravé jméno hlavního hrdiny, ale nechci vás ochuzovat o nějakou část z knihy, tak budu používat jeho krycí jméno) litovat.
A poslední věc, která stojí za vyzdvihnutí jsou vtipné scény, které se v příběhu objevují, hned vám předvedu příklad hlášky, která mě upřímně hodně pobavila:

"Zabíjíš lidi, protože jsi upír," zaskřehotal Howard. 
Ustoupím a pustím jeho tričko.
"Upír?" 
"Já tě sledoval," vydechne Howard. "Jsi tichej. Sálá z tebe divná energie. A někdy jako by ses prostě vypařil. A taky jsi silnější, než kdo jinej. Nakopal jsi těm klukům prdel, jako by o nic nešlo." 

Bohužel musím uvést i pár věcí, které mi moc neseděly. Jako první, a to mě zarazilo už při první větě, bylo to, že příběh je psán v přítomném čase. Chvilku mi trvalo, než jsem si na to zvykla, tak to na mě ze začátku působilo trochu divně.
Dále to bylo chování hlavního hrdiny. Občas jsem autorovi nevěřila, že by se takhle choval šestnáctiletý kluk. Nevím, žádným výcvikem jsem neprošla, nezažila jsem si to, co on, ale prostě jsem tomu nevěřila.
A poslední výtka patří, podle mě, přehnaným bojovým scénám. Nemyslím to nijak zle, ale myslím, že to občas bylo trošku přitažené za vlasy.


Co se postav týče, hlavního hrdinu jsem si oblíbila téměř okamžitě. Mám ráda ty temnější postavy a jsem ráda, že ho autor zvládl napsat přesně podle mých představ. Oceňuji, že i přesto, co Ben dělá, si zachoval "zdravý rozum" a trochu té lidskosti. Bylo zajímavé sledovat, jak se pere se svými pocity, které jsou třeba v rozporu s částí jeho úkolu.
Dokonce i Sam jsem si hned oblíbila. Líbilo se mi, jak je chytrá a dokázala znejistit Bena. I když měla i své temné chvilky, jako s postavou jsem s ní spokojená.

Závěrem bych chtěla říct, že kniha se přesně trefila do mého gusta. Tuhle tématiku mám opravdu ráda, takže mi stránky ubíhaly dost rychle. Navíc příběh byl opravdu čtivý, tudíž jsem odtrhla oči až na konci. Ti z vás, co čekají nějaký krvavý popis scén, tak se nedočkáte, ale řekla bych, že to knize nijak zvlášť neškodí.
Doporučuji všem, co mají toto téma v oblibě, byla to docela jízda.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

10 komentářů:

  1. Už se mi začíná dělat špatně ze seznamu knih, na které se v budoucnu chystám :D Tohle je samozřejmě jedna z nich. Jestli mi tam budou ještě chvíli nějaké knihy přibývat (což určitě budou), tak mám čtivo naplánované až do důchodu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám ten pocit :D Co do důchodu, to bude ještě nadýl :D Ale tuhle knihu doporučuji, vážně se mi líbila :D hlavně konec :D

      Vymazat
  2. Námet je dobrý, ale ako si napísala, tiež by som neverila šestnásťročnému chalanovi, že by sa choval takto profesionálne. Ten prítomný čas ma zaujal a rada by som si knihu práve preto prečítala, i keď ktovie aké dojmy by som z toho mala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nejsem zvyklá číst knihy v přítomném čase, takže mě to ze začátku docela zarazilo, ale potom jsem si zvykla a už to šlo :D. Rozhodně tuhle knihu vyzkoušej :D

      Vymazat
  3. Táto kniha sa mi tiež páčila, aj ja som ocenila tú bezcitnosť.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu som prečítala veľmi rýchlo, fakt sa dobre čítala a ten koniec ma dosť prekvapil. Len neviem, či by som si prečítala pokračovanie, akosi ma neláka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :D ale já bych si pokračování přečetla docela ráda :D

      Vymazat
  5. Poslušně hlásím, že mi zaslaná kniha dorazila v neporušeném stavu! :) Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda, to byla ale rychlost :D. Tak ať se ti líbí :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)