úterý 24. února 2015

Recenze: Monument 14

Autor: Emmy Laybourne
Počet stran: 296
Série: Monument 14
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Baronet

Rok vydání ČR: 2013
Děti pořád křičely, pomáhaly si navzájem přes převrácená sedadla, uklouzávaly na ledových kroupách zbarvených krví dětí a pana Reeda a možná i motorovým olejem nebo benzinem, možná... ale mně se tak moc chtělo spát. 


Emmy Laybourne je americká spisovatelka, herečka a učitelka herectví. Svou kariéru začala coby autorka divadelních her. Vedlejší role si zahrála ve filmech Nancy Drew, Dokud nás smrt nerozdělí, Šťastná čísla v sitkomu DAG. Pro stanice Comedy Central, MTV a VH1 napsala několik komedií. Krátce účinkovala se soubory Upright Citizens Brigade, Chcago City Limits a Heartless Floozies, které se orientují na improvizovaná představení.
V roce 2006 získala magisterský titul na kalifornské univerzitě UCLA. Se svým manželem a dvěma dětmi žije v okresu Rockland na severu New Yorku.


Monument 14 je malé městečko, kde začíná den jako každý jiný. Sourozenci Dean a Alex nestíhají do školy a jejich mamka je musí popohánět. Ale vše se změní v okamžiku, kdy nasednou do školního autobusu a vyrazí ke škole.
Najednou se strhne tak silné krupobití, které dokáže udělat i díru do auta. Několika dětem se podaří schovat se v jednom supermarketu, což se může zdát jako zábava, ale není.
Čtrnáct dětí. Jeden supermarket. A venku jedna katastrofa za druhou. Svět, jak ho znali, už není a je jen na nich, jak se s tím poperou.

Abych pravdu řekla, tahle knížka mě dostala už od první stránky. Ještě dříve, než co se něco stane, vás při čtení provází pocit, že to nemůže skončit dobře. Což samozřejmě povzbuzuje k dalšímu čtení, a pak, když se ta katastrofa stane, můžete s klidem prohlásit: "Já to říkal/a."
To byla první věc, která se mi na příběhu strašně líbila. Tou druhou byl nápad s krevními skupinami. Řekla bych, že to bylo velmi dobře a originálně vymyšlené. Samozřejmě vám k tomu víc neřeknu, abych vás neochudila o zážitek ze čtení.
Chování dětí bylo velmi dobře vystiženo. Vážně jsem věřila, že v případě nějaké katastrofy, by to mohlo vypadat přesně tak, jak autorka popisuje. Sice jsem občas nevěřícně kroutila hlavou nad tím, co dělali, ale pak jsem se pokusila vžít do jejich situace a dospěla k závěru, že jejich chování je velmi pravděpodobné.
A nakonec musím vychválit postavu Deanova mladšího bratra Alexe. Ten se do příběhu opravdu chodil. A řekněte, uprostřed takovéhle katastrofy, nechtěli byste mít po ruce malého technického génia?
Bohužel jsem na příběhu našla i malou chybku v podobě občasného opakování slov. Rušilo to v jinak plynulém čtení a mně to bylo opravdu líto, jelikož celá kniha působí skvěle. Ale na druhou stranu, nebylo to moc časté, takže se to dalo vydržet.

Nebudu se vyjadřovat ke všem postavám, ale jenom k těm, co považuji za hlavní a mezi nimi nemůže chybět Dean, z jehož pohledu je celý příběh vyprávěn. Mně osobně přišel takový nijaký. Sice se většinu doby snažil chovat správně, ale občas i uklouzl... Chápu to, to ano, ale přesto mě jeho chování občas zklamalo.
Alex, Deanův mladší bratr, toho jsem si oblíbila téměř okamžitě. Líbilo se mi, jak rychle vyspěl a pomáhal dospělejším dětem. Nepanikařil a měl výborné nápady. Řekla bych, že jeho přínos ostatním byl jedním z největších. Hodně věcí jim ulehčil a vylepšil.
Skaut Niko. Nechápala jsem, proč se mu ostatní děcka smáli, vždyť většině z nich zachránil život. Měl neocenitelné znalosti, jako například pro přežití v divočině, a téměř vždy věděl, co se má udělat. Kdyby nastala nějaká katastrofa, rozhodně bych chtěla někoho podobného po svém boku.
Tyhle tři považuji za takové nejhlavnější postavy.


Celkově příběh hodnotím velmi kladně. Sice jsem na něj četla hodně kladné recenze, ale přesto jsem se neodvažovala od knihy tolik očekávat, takže jsem byla opravdu mile překvapena, když jsem si Monument 14 zamilovala už od první stránky. I když se v příběhu zrovna nic neděje, stejně knihu neodložíte, protože je napsána poutavým stylem. 
A ten konec? Nečekala jsem to. Opravdu navnadí na další díl. To je vše, co vám k Monumentu 14 řeknu. Pokud jste knihu nečetli, opravdu doporučuji. Já sama se k ní určitě ještě někdy vrátím.




HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) Já se na Monument 14 teprve chystám, i když poslední dobou mám pocit, že se chystám na nějak podezřele moc knih :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Tak ten pocit mám taky, ale na Monument se vrhni co nejdříve, vážně je to dobrá kniha :D

      Vymazat
  2. Mám ho doma koupený, pořídila jsem si ho na začátku února, ale bohužel to vidím černě s jeho čtením :D Dostanu se k němu až tak za pár měsíců, protože toho mám teď opravdu hodně :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho právě taky měla dlouho doma, a tak jsem si řekla, že už je na čase, abych se do něho pustila :D a nelituji toho :D. To je škoda, ale snad se ti bude líbit, až se k němu dostaneš :)

      Vymazat
  3. Monument 14 mám doma, ale zatím jsem nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chyba :D ale já ho měla doma taky dlouho, než jsem se do něj konečně pustila :D

      Vymazat
  4. Kniha vyzerá dobre, námetovo ma až tak nezaujala, nie je to môj šálok kávy, avšak teší ma, že sa ti páči a že je dobre napísaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, byla dobrá :D třeba až jednou nebudeš mít co číst, tak ji vyzkoušíš :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)