sobota 29. srpna 2015

RC recenze: Praštěný

Hammered (The Iron Druid Chronicles, #3)Praštěný (Kroniky železného druida, #3)Autor: Kevin Hearne
Počet stran: 304
Série: Kroniky železného druida
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Laser-books

Rok vydání ČR: 2013
Spadla mi brada a myslím, že jsem zaskuhral. Norny kvůli mně naprosto vymazaly ze světa Ratatoska - stvoření, které znaly stovky let. Bylo to, jako bych se díval, jak Santa Claus zastřelil Rudolfa. 
Norny byly očividně přesvědčené, že představuju strašné nebezpečí, jinak by nejednaly tak zbrkle. Odtrhl jsem oči od toho hrůzného výjevu, ostražitě se na ně zadíval a ani se nehnul, aby mě kamufláž kryla co možná nejlépe. 


Druid Atticus se svým věrným psem Oberonem opět padá z problému do problému. Tentokrát si spolu s přáteli bere na mušku severského boha blesku Thóra. A na začátek můžu jen říct, že jméno knihy naprosto přesně vypovídá o druidově povaze.  

V minulém díle Attik slíbil několik věcí, které se zde snaží splnit. Jednou z nich bylo přinést čarodějnici Lakše zlaté jablko, a právě tomuto úkolu je věnováno několik prvních kapitol knihy. Zbytek příběhu se již zaobírá tím těžším, čímž je plán na zabití severského boha Thóra, který již několik desítek let znepříjemňuje život některým bytostem.
Do toho všeho se v druidově domovském městě chystá k upíří válce o území a Kladiva Boží se vrací na scénu a touží Attika sprovodit ze světa. Přežije poslední druid tohle běsnění?

zdroj

Pokud jste četli předchozí díly Kronik železného druida, už víte, že můžete čekat čtivý a velmi vtipný příběh skýtající nějakou tu hlášku téměř na každé stránce, většinou ještě podpořenou o nějakou tu poznámku mluvícího vlkodava, který vše podává se psí logikou.
zdroj
Ale vtip není to jediné, co autor této série může nabídnout. Ve všech jeho příbězích je totiž vidět, že Kevin Hearne jen tak nezahálí a má obrovský přehled, což dokazuje například velké množství odkazů na jiná díla, které se v knize Praštěný vyskytují. Pro Kevina není žádný problém svádět válku v citacích ze Shakespeara a od nich postupně přejít ke Star Treku.
O nic menší není ani autorova představivost. Jeho příběhy jsou výjimečné především tím, že se neorientuje pouze na jednu mytologickou oblast, ale bere v potaz rovnou všechny. Chcete si číst o severských, slovanských, řeckých či římských bozích? Všechny je v této knize najdete. Jen nečekejte klasické marvelovské vyobrazení. Například sám Thór, kterého se tento díl nejvíc týká, není napsán jako dobrodinec, jenž se víc stará o blaho lidstva, než o vlastní. Právě naopak. Je schopen vyvraždit nevinnou rodinu jen proto, aby se pobavil.
Když už jsem u té mytologie, tak se mi líbilo propojení nadpřirozeného světa s tím reálným. Autor pomocí nepatrných detailů, jako je například to, že se starý upír musel učit dnešní řeč, či se občas uchýlil k archaismům, dokázal pozvednout úroveň příběhu.
Bohužel zklamání přišlo ve chvíli, kdy všechno nadpřirozené, co mohli spatřit obyčejní smrtelníci odmávl tak, že se to vysvětlí vědou a dál už se tím nezabýval.

zdroj
Od předchozích dílů se Praštěný liší tím, že obsahuje mnohem méně akce. Největší souboj se odehrává až ke konci knihy a táhne se přes několik stránek. Autor ho sice nepopisuje nijak drsně, a ani neplýtvá smrtí, přesto je načase se o nějakého toho oblíbeného hrdinu začít bát.
Další změnou je odhalení historie některých vedlejších postav, které jsou vyprávěny z jejich pohledu. Ale protože byly tyto příběhy v knize řazené přímo za sebou, můžou po chvíli působit zdlouhavým dojmem, jelikož v nich není žádná větší akce a slouží převážně k doplnění informací, proč je hlavním tématem knihy zrovna Thór.
A poslední, ta největší změna je v prostředí, kde se příběh odehrává. Z minulých dílů jsme zvyklí na Zemi, čili Midgard, ale děj Praštěného je zasazen převážně do Ásgardu.

Pokud hledáte oddechovou knihu, u které se pobavíte a zároveň si odpočinete, je Praštěný přesně pro vás. Poslední druid vás zábavnou formou provede celým příběhem a vy se nebudete stačit divit, co všechno si k bohům dovolí.

Recenze je psaná pro internetové knihkupectví Kvalitniknihy.cz, kterým tímto moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde



Kevin HearneAmerický spisovatel fantasy, narozen 9. prosince 1970 v arizonském Flagstaffu. Už odmala ho zajímaly superhrdinské komiksy a své sehrály i Hvězdné války, na střední k tomu přibyla ještě rocková muzika, což vytvořilo smrtící kombinaci. Během studií pedagogiky pracoval ve vysokoškolských novinách a začal se věnovat psaní, i když tehdy rozepsaný román zůstal jako několik následujících nedokončen. Po studiích se řadu let věnoval výuce středoškolské angličtiny, krátce v Kalifornii a po celých patnáct let i po návratu do Arizony. Dnes žije v arizonském Tempe a dál sbírá komiksy.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/kevin-hearne-41025)



HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

6 komentářů:

  1. Obálka ma úprimne až tak nenadchla, ale vyzerá dobre. Obsahovo kniha vyzerá tiež dosť dobre, ale keďže som nečítala prechádzajúce diely, asi bude trvať veeeľmi dlho kým sa k nej dostanem, ak vôbec :D Ale pekne napísaná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už si na ní zvykla a docela se mi líbí :D Kroniky můžu jedině doporučit, takže se k ní určitě dostaň :) Děkuju :D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Tuhle sérii jsem si taky hodně oblíbila, Attík a Oberon, to je zkrátka nejlepší dvojka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :D Naprosto souhlasím, Attik a Oberon jsou skvělý, i když v tomhle díle bylo Oberona moc málo.

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, trochu se stydím, ale o téhle sérii slyším poprvé.. Nicméně nevypadá vůbec špatně! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, vůbec se není za co stydět, nejde mít přehled o všech knihách :D i když tahle opravdu stojí za to, když na ní natrefíš, tak ji vyzkoušej :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)