středa 5. srpna 2015

Recenze: Elita

The Elite (The Selection, #2)Autor: Kiera Cass
Počet stran: 280
Série: Selekce
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2015
Musela jsem si prostě vybrat. Aspen nebo Maxon. 
Jak si mám ale zvolit mezi dvěma dobrými možnostmi? Jak mám učinit rozhodnutí, které mě tak jako tak bude bolet? Utěšila jsem se myšlenkou na to, že mám stále čas. Mám ještě čas. 

Kiera CassKiera Cass narozená v Jižní Karolíně toužila po tom, stát se divadelní herečkou. Svoji první knihu vydala v roce 2009, ale bohužel, moc velký úspěch nesklidila. Naopak druhou knihou, vydanou v roce 2012, se během krátkého času proslavila po celém světě.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/kiera-cass-68622)



Reality show z královského prostředí pokračuje. Z třiceti pěti dívek zbylo šest, které mají i nadále šanci získat princovo srdce a stát se královnou Illey. Jednou z těch dívek je i America, která si stále není jistá, co vlastně chce. Na jedné straně je princ Maxon, jenž ji vyznává lásku téměř od prvního dne, zahrnuje ji dárky a rád by si ji vzal za manželku.
Na straně druhé je Aspen, Američin bývalý přítel, který představuje její první lásku a vše, co zná.
Americe dochází čas na rozhodnutí a útoky rebelů na palác nabírají na intenzitě. Jak vše nakonec dopadne?

zdroj

První díl této série mě naprosto uchvátil, proto jsem se nemohla dočkat, až se dostanu k Elitě a náhle mé nadšení opadlo...

Pokud jste četli Selekci, tak už víte, že knihy této autorky se čtou opravdu dobře, a to i v případě, kdy se zrovna neděje nic významného. Prostě se začtete a čtete dokud nebudete na konci.
Sice je příběh Elity dost předvídatelný (a to i díky názvu třetího dílu) a už od úplného začátku budete vědět, jak kniha dopadne, ale přesto byste neměli příběh odsoudit, protože se v něm najde i několik případů, které vás překvapí.
zdroj
Nemůžu knize upřít ani to, že je mnohem akčnější, než první díl. Hlavní hrdinové se musí vypořádávat s útoky rebelů téměř každodenně. Škoda jen, že to nestačilo k tomu, aby se Elita nezapsala jako další prostřední díl série, který nepřinese téměř nic nového.
Selekce byla svým způsobem originální, ať už se jednalo o systém kast či volbu neurozené královny, ale Elita už neměla tolik co nabídnout. Neustále omílání toho, zda si America vybere prince či strážného, se už po pár stránkách stalo spíše únavné, než zajímavé. A ani prostředí paláce, ve kterém se odehrával celý příběh, nedokázalo zaujmout tolik, jako v prvním díle. Ale k dobru připočítávám autorce to, že zbytečně nepopisovala kde co leží, ale soustředila se převážně na to důležité.
Jak už jsem psala výše, útoky rebelů se sice stupňovaly, a tak alespoň trochu zajišťovaly akčnost příběhu, ale nedozvěděli jsme se o nich téměř nic nového, což je podle mě škoda.
Bohužel pro nás, autorka nevyužila potenciál svého stvořeného světa. Například nám mohla víc přiblížit systém kast, ale místo toho, Kiera postavila celý příběh na milostném trojúhelníku mezi Americou, Aspenem a Maxonem a nechala hlavní hrdinku neustále přelétat od jednoho k druhému.

zdroj
Američina nerozhodnost, ohledně chlapců, hodně ubírala na čtivosti celého příběhu. Ale na druhou stranu její eskapády vám můžou zvednout náladu, jelikož všechna důležitá rozhodnutí zakládala na svých emocích. Ale co jsem na ní obdivovala nejvíce bylo, že se dokázala postavit za to, v co věřila, i když věděla, že za to může být potrestaná.
Co se Maxona týče, o něm můžu s klidem prohlásit, že je sympaťák. Pro Americu by udělal první poslední, dává jí čas, aby si srovnala v hlavě koho vlastně chce a dovoluje jí takové chování, které by nikomu jinému neprošlo. Sice nebyl svatý, ale kdo je v dnešní době dokonalý?
A nakonec jsem si nechala Aspena, vůči kterému jsem v prvním díle měla velkou averzi, protože stál mezi Maxonem a Americou, jenže tentokrát jsem se na něj zlobit nemohla. Jednak proto, že nedostal moc prostoru a také proto, že ho autorka vykreslila jako skvělého přítele, u kterého vždy America nalezne oporu.

Na závěr nezbývá nic jiného, než dodat, že Kiera Cass píše velmi poutavě a i přesto, že Elita byla slabší, než předchozí díl, stále stojí za přečtení a její konec příjemně naláká na pokračování. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

4 komentáře:

  1. Ami: Souhlasím s tebou.
    Mně přišla Elita jako takový ,,doplňkový" díl - až na ten konec a pár důležitých okamžiků, ale jinak nic moc.
    Ale zase o to víc se těším na První a další díl, který CooBoo plánuje vydat!
    Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, ale na První nalákala... už se nemůžu dočkat, až vyjde :D
      Děkuji

      Vymazat
  2. Super recenze :)
    Selekce se mi strašně moc líbila a na Elitu se ještě více těším.Bohužel ji ještě nemám doma,takže to musím co nejrychleji napravit :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D
      Mně se Selekce taky strašně líbila, ale Elita byla trošku zklamání, tak snad První zase zaujme :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)