úterý 18. srpna 2015

Recenze: Královna Tearlingu

Královna TearlinguThe Queen of the Tearling (The Queen of the Tearling, #1)Autor: Erika Johansen
Počet stran: 432
Série: Královna Tearlingu
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Yoli

Rok vydání ČR: 2014
"Dal jsem ti větší dar, než tušíš." 
"Jaký dar?" 
"To zjistíš. Na oplátku očekávám, že ho budeš bezpečně ochraňovat." 
Kelsea se zase obrátila k zrcadlu. "Bože velký, doufám, žes mě neoplodnil, když jsem o sobě nevěděla." 
Kostěj se zaklonil a zařval smíchy, pak ji přátelsky poplácal po zádech, až jí naskočila husí kůže. "Holka, ty buď budeš do týdne mrtvá, nebo z tebe vyroste ta nejstrašlivější královna, jakou kdy tohle království mělo. Nic mezi tím." 



Erika JohansenErika Johansen vyrostla a žije v Sanfanciském zálivu v Kalifornii. Pracuje jako advokátka, ale absolvovala prestižní Iowa Writers' Workshop a celý život nepřestala psát. Sama říká, že jejím nejoblíbenějším čtenářským žánrem je horor, ale jako autorce se jí mnohem lépe daří ve fantasy. Královna Tearlingu je její první román a také první díl plánované trilogie.




Kelsea celý život vyrůstá v izolaci a připravuje se na svoji úlohu budoucí královny Tearlingu. Když jí táhne na devatenáctý rok, vydá se v doprovodu gardy do svého království. Celou cestu jí žoldáci jejího strýce usilují o život, a když se konečně Kelsee podaří dostat do své země, zjišťuje, že se Tearling rozpadá a dá hodně práce, než obnoví svoji původní krásu a není vůbec jisté, zda se to nakonec podaří.


Na Královnu Tearlingu existuje spousta různých názorů. Někteří ji považují za jednu z nejlepších knih roku 2014, jiní zase nechápou, co na ní ostatní vidí. A já se řadím přímo doprostřed těchto skupin. 

Tentokrát začnu tím, co se mi na knize nelíbilo, sice se většinou jednalo pouze o drobnosti, ale i přesto mě při čtení rušily.
První, co mi vadilo a padlo do oka, byly příliš dlouhé kapitoly. Já patřím k lidem, kteří knihu nechtějí zavřít dříve, než dočtou kapitolu, ale u tohoto příběhu jsem se mnohdy musela nutit, abych to vůbec dočetla a mohla knihu odložit. Vím, že je to takový nepodstatný detail, ale mě to rozčilovalo.
Další, co mě hodně rušilo od čtení, byla spousta překlepů, která se v textu nacházela. Chápu, že někdy něco uteče, ale zrovna tady toho bylo docela dost.
zdroj
Také mi vadily neoddělené vzpomínky. Začátek byl většinou uvedený, ale konec přešel přímo do pokračování příběhu, a to mě často mátlo.
A poslední, co mě zarazilo, bylo chování Kostěje k budoucí královně, když byla u něho v táboře. Nepřišlo mi moc uvěřitelné, že by se k ní choval zrovna tak, jak se choval.
Ale na knize se dalo najít i spousta věcí, které se mi líbily. Například na začátku každé kapitoly se objevovaly jakési úryvky z kronik, které obzvláštňovaly celý příběh a podkreslovaly atmosféru.
Nebo také střídání pohledů postav, ze kterých byl příběh zrovna vyprávěn. Měli jsme tak možnost nakouknout i na to, co se děje mimo království Tearlingu a dokonce i na samotnou Rudou královnu, která je Kelsiinou nepřítelkyní.
Ale pozor, ač se může zdát, že se jedná o knihu pro děti, rozhodně bych ji jim nedoporučovala, ať už kvůli sprostým slovům, která se sice v příběhu nevyskytují v tak velkém počtu, nebo kvůli některým popisům, jenž jsou celkem drsné a pro děti nevhodné.

S postavami jsem byla celkem spokojená. Hodně se mi líbila samotná královna Kelsea, protože to nebyla tuctová hrdinka, která je v každé druhé knize. Neoplývala krásou, neměla postavu modelky a nezdála se, že by byla něčím výjimečná. A i když měla určité nedostatky, přesto působila sympaticky.

Celkově Královna Tearlingu nebyla nejhorší, ale existuje spousta knih tohoto žánru, které jsou mnohem lepší, ale pokud vás zajímají intriky kolem království, pak zkuste tenhle příběh, třeba se vám bude líbit. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Jakmile dočtu Selekci, je Královna Tearlingu na řadě. Doufám, že se mi bude líbit víc než tobě, protože moje očekávání jsou veliká :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Já měla taky velká očekávání, a jak to nakonec dopadlo... ale přeji, ať se ti líbí mnohem víc :D

      Vymazat
  2. Výborná recenze! :)
    Tuto knihu bych si hrozně ráda přečetla a také jsem zvědavá jaký si udělám na ni názor, protože recenze jsou všude rozdílné někomu se líbila a někomu ne. Moc se mi líbí obálka knihy a také jsem zvědavá na ty úryvky na začátku každé kapitoly. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D
      Přesně, to byl jeden z důvodů, proč jsem ji začala číst, abych si udělala názor. Tak přeji, ať se k ní co nejdříve dostaneš :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)