sobota 21. listopadu 2015

RC recenze: Mechanický anděl

Autor: Cassandra Clare
Počet stran: 368
Série: Pekelné stroje
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Yoli

Rok vydání ČR: 2015
Jem zvedl ruku a jeho čarodějné světlo rázem ožilo a vyděsilo několik švábů, kteří se rozutekli po podlaze. Will se zašklebil. 
"Hezké bydlení, ne? Doufejme, že tu nechali i něco jiného než jen špínu. Například nějaké adresy, pár uťatých údů, jednu nebo dvě prostitutky..." 
"Přesně tak. Pokud budeme mít štěstí, snad bychom tu mohli chytit alespoň syfilis." 
"Démoní syfilis," dodal vesele Will a zkusil vzít za dveře pod schody. Otevřely se, odemčené stejně jako hlavní vchod. "Nezapomínej, že je to démoní syfilis."  


Viktoriánský Londýn neobývají pouze lidé, ale také různé nestvůry, které mají člověka na vrcholu svého jídelníčku. Jejich apetit jim ale ztěžují lovci stínů, kteří mají za úkol prostý lid chránit. A přesně do takové společnosti se dostane i měnička podob Tess Greyová.  


Poté, co osiřelé Tesse Grayové zemře teta, vydává se dívka za svým bratrem Nathanielem do Londýna. Ale v přístavu na ní čeká divná dvojice žen, která si nechává říkat Temné sestry. Pomocí lsti ji odvezou do svého domu, kde ji proti Tessině vůli učí magii a připravují ji pro Magistra. 
Při jednom pokusu o útěk se Tesse podaří zranit jednu ze služebných, přičemž se ukáže, že služebná vlastně ani není člověk, ale stroj. A když se do toho všeho ještě přimíchají lovci stínů, teprve pak začne pořádná mela. 

zdroj

Pekelné stroje jsou spin-off známé série Nástroje smrti od uznávané autorky Cassandry Clare. I tady se opět setkáváme s lovci stínů, kteří brání svět před démony, upíry a jinými nadpřirozenými bytostmi. Akorát s tím rozdílem, že se tentokrát přesuneme do viktoriánského Londýna, který autorka vykreslila přímo mimořádně. Z každé stránky na vás totiž dýchá atmosféra pravého 
zdroj
pochmurného Londýna. Cassandra Clare dávkuje popis okolí tak dokonale, že si budete připadat, jako by se děj odehrával přímo okolo vás, ale zároveň to ani nepřehání a nenudí vás dlouhými odstavci, kde byste se museli prokousávat popisem zařízeného pokoje. 
Dalším nesporným kladem téhle knihy je, že se děj rozjíždí poměrně rychle, tudíž čtenáře zaujme hned ze začátku a nepustí, dokud nebude na konci. V příběhu se také neustále něco děje, buď se odehrává nějaký souboj nebo odhalují nové skutečnosti či různá tajemství, která ale autorka dávkuje velmi střídmě, takže si na některé odpovědi budete muset počkat až na úplný konec. A některé vám budou pouze poodhaleny, protože se vás Cassandra rozhodla napínat do dalšího dílu. 
zdroj
To, že je Cassnadra Clare již zběhlou autorkou ve svém oboru, vám dokazuje každá stránka její knihy. Vidíte, že měla příběh velmi dobře promyšlený a zpracovaný. Svým sympatickým stylem, jímž příběh podává, strhne nejednoho čtenáře. Dílem Mechanický anděl Cassandra opět dokazuje, že ještě nepatří do starého železa, ba naopak patří mezi špičku autorů píšících fantasy. 

Pokud jste četli sérii Nástroje smrti, tak narazíte na nějaké známější postavy, jako je například Magnus Bane nebo v jednom z lovců stínů budete poznávat starého dobrého Jace, protože Will je jeho věrnou kopií. 
Jestli jste ale Nástroje smrti nečetli, tak nemusíte zoufat, protože i bez znalosti téhle série si můžete knihu Mechanický anděl dosytosti užít protože vše je dostatečně vysvětleno, takže nehrozí, že se budete v ději ztrácet. 

Sérii Pekelné stroje doporučuji všem fanouškům této autorky a také milovníkům fantasy. V příběhu se totiž nenachází nic, co by čtenářům tohoto žánru mělo vyloženě vadit a naopak jí ani neschází to, co by měla správná kniha obsahovat. 

Recenze je také umístěna na kulturním portálu Kukátko
http://www.kukatko.cz/clanky/recenze-mechanicky-andel-lovci-stinu-tentokrat-v-londyne/

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

6 komentářů:

  1. Tuhle trilogii jsem už četla před lety v amatérském překladu, který byl nic moc, proto se moc těším, až se mi knížky dostanou do rukou, abych si příběh mohla pořádně užít. Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se radši těm amatérským překladům vyhýbám. Tuhle jsem jeden zkoušela a moc se to nedalo číst... Takže buď čekám na překlad, nebo se do toho pustím v aj (což se stalo jenom jednou a to jsem to ani nedočetla a počkala si na české vydání :D)
      Přeji, ať se ti kniha líbí :D
      Děkuji :D

      Vymazat
  2. Pro milovníky fantasy říkáš? Hm, to zní dobře, že bych se do ní také pustila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cassandra Clare je vážně úžasná autorka, takže každý, kdo má rád fantasy by si od ní něco měl přečíst :D Jinak se mi o malilinkatý kousíček zdály lepší Nástroje smrti.
      Za zkoušku nic nedáš :D

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Knížka mě zaujala už když vyšla, ale četla jsem, že je lepší se do ní pustit až po dočtení Nástrojů smrti. Tak jsem si říkala, že počkám...Ale jestli si jí můžu dosyta užít i takhle, tak se do ní ráda pustím hned :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Taky jsem slyšela, že je lepší nejdříve si přečíst Nástroje, ale v průběhu čtení jsem nenarazila na nic, proč by to lidi nemohli číst aniž by četli Nástroje :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)