pondělí 16. listopadu 2015

Recenze: Železná zkouška

Železná zkouškaAutor: Holly Black, Cassandra Clare
Počet stran: 312
Série: Magisterium
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Yoli

Rok vydání ČR: 2015
Nakonec to byla Tamara, kdo jako první pozvedl ruku a přiměl zrníčko písku vznést se do vzduchu. 
"Světlé," řekla a zrníčko se dalo do pohybu a pak o kus dál přistálo na zemi. "Tmavé." Druhé zrníčko taky skončilo na zemi, ale kousek vedle. "Světlé. Tmavé. Tmavé. Světlé." 
"Nemůžu uvěřit, že jsem si kdy mohl myslet, že je čarodějná škola nebezpečná," řekl Call a zamžoural na hromadu písku. 
"Mohl bys umřít nudou." 


Svět plný magie, která je přirovnávána k živlům je naprosto skvělý nápad. Ale jak si s ní poradí trojce dětí v magické škole? Bude výsledek také tak úžasný? 

Callum Hunt se magii vyhýbá jako čert kříži. Jeho otec mu už odmala vtloukal do hlavy, že pokud ho někdy Magisterium pozve ke zkouškám, má záměrně propadnout. Což se také stane a Callum kazí jednu zkoušku za druhou, ale i přesto si ho jeden z největších mágů Rufus, vezme za učedníka. Bude se Callum i nadále snažit o vyhazov nebo podlehne kouzlu magie a zůstane ve škole?

zdroj

Původně jsem nevěděla, zda se do téhle knihy vůbec pouštět, ale pak na mě odevšad vyskakovaly nadšené recenze a já se nechala zlákat jednou ze svých oblíbených autorek C. Clare. A jak tedy u mě Železná zkouška obstála? Ehm...

Úvod knihy byl poněkud pozvolný. Autorky nám představovaly co jejich svět nabízí, jaký je hlavní hrdina, s čím musí žít a co se mu kdy stalo. To by mi samo o sobě moc nevadilo, ale připadalo mi, že tenhle jejich roztahaný styl se jich držel po celou knihu, proto jsem měla velké problémy se začíst.
Ani mi nevadilo, že byl příběh poněkud předvídatelný, to mě ale neodradilo, abych čekala na nějaký zvrat nebo něco podobného, co by nějak tuhle knihu vyšvihlo. Ale bohužel jsem se v podstatě ničeho nedočkala, Jasně, na závěr byl pokus o nějaké to překvápko, jenže posledních pár stránek to nezachrání... a stejně to nebylo tak velké BUM!, které by mě až tak překvapilo.
zdroj
Za moji nelibost určitě může i fakt, že mi zrovna moc nesedl hlavní hrdina. Na druhou stranu patří autorkám pochvala za to, že Callumovo chování bylo na jeho věk velmi realistické a uvěřitelné.
Ale abych nebyla jenom negativní, tak ještě pochválím myšlenku spojení živlů s magií, to se opravdu povedlo.
Jinak se obávám, že jsem z knihy nebyla tolik na větvi, jako ostatní čtenáři. Také mě trošku zarazila podobnost s Harry Potterem, a to jsem ho prosím ani nečetla... ale ta inspirace v příběhu prostě bije do očí. Ať už je to ve složení tří členné skupinky - dva chlapci jedena dívka (stejně jako v HP). Dívka je z nich nejchytřejší a hlavní hrdina má nějaké trauma z dětství (opět HP). Nepřítel, jehož jméno se také pomalu bojí vyslovit, proto mu říkají Nepřítel (to už tu taky bylo...) a hlavně základ, škola magie... Abych pravdu řekla, tohle mě zklamalo asi nejvíce, samotná škola magie by mi zase tolik nevadila, ale že ta podobnost byla tak okatá...
No, nemá cenu to dál rozebírat, prostě další kniha, od které jsem měla moc velká očekávání.

Železnou zkoušku bych doporučila spíše mladším čtenářům a hlavně těm, kterým nevadí, že už něco podobného někdy četli.
Na rovinu přiznávám, že to nejspíš nebyla kniha zrovna pro mě. Sice ještě uvažuji o tom, že bych vyzkoušela i další díl, protože by mohl být přeci jenom lepší. Do vydání ještě zbývá nějaký ten čas, tak snad se do té doby rozhodnu... 



Výsledek obrázku pro holly blackHolly Blacková je jednou z nejúspěšnějších amerických autorek příběhů pro děti a mládež. Její knihy si svým smyslem pro fantazii a tajemno získaly nejen uznání kritiky, ale především oblibu u čtenářů v mnoha zemích celého světa. V češtině vyšla například populární pětidílná série Kronika rodu Spiderwicků a ilustrovaný průvodce Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás, na nichž Blacková spolupracovala se spisovatelem a výtvarníkem Tonym DiTerlizzim, nebo román Daň peklu. Momentálně žije spisovatelka s manželem a synem v Amherstu ve státě Massachusetts.
Judith Rumelt

Cassandra se narodila v roce 1973 americkým rodičům v Íránu a v dětství se s rodinou hodně stěhovala. Než jí bylo deset, žila mimo jiné v Anglii, ve Francii, a ve Švýcarsku. Po studiích se na čas usadila v Los Angeles a v New Yorku pracovala jako reportérka pro různé časopisy, včetně bulvárních. Od roku 2006 se naplno věnuje psaní. 
Je autorkou mezinárodně úspěšné série Nástroje Smrti a trilogie Pekelné nástroje. Jejích knih se celosvětově prodalo více než 20 milionů výtisků a byly přeloženy do 35 jazyků. Cassandra žije v Amherstu ve státě Massachusetts s manželem a třemi kočkami.
Její rodné jméno je Judith Rumeltová.
Cassandra Clare zmínila, že by mohla časem vydat Simonovy kroniky a po vydání TLH by mohla uvažovat i o sepsání Tessiných kronik. Zřejmě by se jednalo o jednotlivé příběhy, jako u Baneových kronik.
(zdroj: databazeknih.cz)



HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥ 

Obálka: ♥ ♥   

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze. Knížku jsem nečetla a ani ji neplánuji, i když po tvém článku si to možná ještě rozmyslím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Já ji taky zrovna neplánovala, ale pak jsem ji dostala k narozkám, tak jsem se do ní pustila... no a moc mě nenadchla...

      Vymazat
  2. Super recenze! Knihu si plánuji přečíst :).

    A k Tvému dotazu ohledně Kvalitních knih:
    Knihu jsem dostala asi před 2 týdny. Taky mi neodepisovali, ale už vím proč. Měli vytopený sklad a stěhovali všechny knihy, takže starostí nad hlavu. Teď už jsou prý na jiném místě, kde by se to znovu stát nemělo. Tak jim zkus napsat a uvidíš :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Tak přeji, ať se ti brzo dostane do rukou a líbí se ti víc, než mně :D

      Děkuji za odpověď, já si myslela, že v tom bude něco podobného. Tak jsem zvědavá, jestli tentokrát dostanu odpověď :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)