úterý 29. prosince 2015

RC recenze: Přiznání

Autor: Anna Todd
Počet stran: 608
Série: After
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Yoli

Rok vydání ČR: 2015
"Tady nejde o to, co cítím já, ale jak se cítíš ty. Měl by ses přestat litovat, abys věděl," opáčím zrovna tak příkře. 
"Nelituju se." 
"Rozhodně to tak vypadá, právě ses se mnou začal bezdůvodně hádat. Musíme se posunout dopředu, ne dozadu." 
"Posunout dopředu?" Podívá se mi do očí. 
"Jo... chci říct, mo-možná," zakoktám se. 
"Možná?" To už se usměje. 
A najednou je naprosto spokojený - usmívá se jako dítě u stromečku. Ještě před chvílí se se mnou hádal, tváře zardělé rozčílením. Kupodivu cítím, že i můj vztek vyprchává. Děsí mě, jak moc mě ovlivňuje. "Jsi vážně magor," prohlásím. 
Neodolatelně se zazubí. "Máš pěkně udělaný vlasy." 
"Měl by ses léčit," dobírám si ho a on se směje. 
"Dost možná jo." 


Hardinova nálada se opět mění během okamžiku. Jeho žárlivost, která mnohdy stoupá až do nebeských výšin, dokáže odstartovat jediný pohled na Tessu a jiného chlapa. Naopak Tessino odhodlání dokáže nalomit jediný pohled na Hardina... Mohou dvě naprosto odlišné osobnosti skončit spolu tak, aby jim to klapalo? 

Tessa s Hardinem se rozešli. Ona je rozhodnutá s ním naprosto skončit. On se pokusí získat další šanci. Podaří se Tesse po Hardinově hrozné zradě uspořádat si opět svůj život, najít si nového přítele, který se k ní bude hodit víc a vrátit se tak do zajetých kolejí? Nebo se jí Hardin vrátí do života s přesvědčením, že je schopný se kvůli ní změnit? Ať to dopadne jak chce, jedno je jasné. Čeká nás další emocionální houpačka, tentokrát rozprostřená na šesti stech stránkách Přiznání.

zdroj

Jedna z nejčtenějších knih na Wattpadu se dočkala dalšího pokračování v češtině a přináší další pohled na dění okolo vztahu Hardina a Tessy.

zdroj
Určitě vás potěší zjištění, že Přiznání začíná přesně tam, kde končil Polibek, takže čtenář nepřijde ani o jedinou vteřinu toho, co se stalo v napínavém konci prvního dílu. Také budete mít možnost zjistit, co se dělo v hlavách obou hlavních hrdinů, protože vás autorka neošidí o další střídání pohledů, které je většinu času velmi zajímavé a hlavně to není jen opakování děje, protože se postavy mnohdy nacházejí v odlišných situacích.
Ale zpět na začátek. Přesto, že se tomu těžko věří, začátek knížky se odehrává v poněkud poklidnějším tempu a celkově kolem sebe hlavní postavy našlapují velmi opatrně. Proto trvá docela dlouho, než se dočkáte nějaké té hádky, nad kterou byste mohli kroutit hlavou. Přesně tak, od minulého dílu se toho moc nezměnilo, pořád budete mít chuť obě hlavní postavy něčím praštit, aby se už konečně začali chovat trochu normálně.
zdroj
I když právě díky dynamice mezi Tessou a Hardinem má kniha rychlý spád. A přestože se v příběhu neustále řeší to samé - hádka, "rozchod", sex - nebudete se na žádné z těch šesti set stránek nudit.
Velkou novinkou v příběhu je to, že se konečně dozvíme něco o Hardinově minulosti, která není zrovna růžová, ale přesně díky ní zjistíte, že pojmenování tohoto dílu je velmi příhodné. Hardinovo přiznání totiž nejde jen tak přehlédnout a hraje důležitou roli v jejich vztahu.
Další zajímavostí tohoto příběhu je možnost vidět Hardina v situacích, ve kterých byste ho jen tak nečekali, například hlídání dítěte. A právě díky těmto drobnostem vám bude Přiznání připadat mnohem zábavnější, než předchozí díl. Ale i přesto si stojím za tím, že Polibek byl o něco lepší. Příběh Hardina a Tessy byl něčím novým a neokoukaným, u Přiznání už začíná mírné riziko toho, že pokud se v dalším díle něco nezmění, After možná do budoucna ztratí nějaké čtenáře, kterým už bude série připadat poněkud zdlouhavá.

After je příjemná oddechovka, která má jednoduchý děj a jediný zvrat, kterého se dočkáte až v závěru knihy, díky čemuž se budete těšit na pokračování.
Pokud vám nevadí, že se v knize děje víceméně to samé pořád dokola a máte chuť na příběh, u kterého si odpočinete, tak neváhejte a zkuste sérii After, která vás zabaví na několik dní. 

Recenze je také umístěna na kulturním portálu Kukátko
http://www.kukatko.cz/clanky/recenze-mechanicky-andel-lovci-stinu-tentokrat-v-londyne/

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

8 komentářů:

  1. Tieto knihy, jednotka aj dovjka, ma úspešne minuli a nejako extra mi to neprekáža :D Neviem, skrátka ma to neláka, každopádne podľa recenzie vyzerá kniha celkom fajn, jednoduchá oddychovka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, upřímně? Kdybych věděla o čem jednička je dřív, než mi kniha přišla domů, tak bych se jí taky nejspíš vyhnula, ale příjemně mě překvapila :D Ano, je to super oddechovka :D

      Vymazat
  2. Pořád někde čtu recenze na tuto knihu, ale mě nějak moc neláká, abych pravdu řekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu :D Já si první díl vybrala jenom kvůli obálce a naštěstí se mi docela zalíbila, ale dvojka mi přišla slabší.

      Vymazat
  3. Ja tuto serii zrovna nemusim. Nedavno jsem docetla prave Priznani a muj nazor se teda nezmenil, leda tak After v mych ocih kleslo jeste vic. Snad jediny klad je skutecnost, ze stranky ubihaji nezvykle rychle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se taky Přiznání líbilo méně, ale s Polibkem jsem byla docela spokojená :D S tím, že se čte hodně rychle, souhlasím :D

      Vymazat
  4. Za mě: proč ne? Třeba se ke knize jednou dostanu :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)