čtvrtek 7. července 2016

RC recenze: Jíst, meditovat, milovat

Jíst, meditovat, milovat - 10. výročíAutor: Elizabeth Gilbert
Počet stran: 350
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Metafora




Rok vydání ČR: 2016
Ukrývala jsem se v koupelně snad třicátou sedmou noc za sebou - stejně jako po všechny předcházející noci - a vzlykala jsem. Vlastně jsem vzlykala tak silně, až se přede mnou na koupelnových dlaždicích tvořilo velké jezero slz a kapiček z nosu, skutečné jezero veškerého mého studu, strachu, zmatku a žalu. 
Už nechci být vdaná


Příběh Liz Gilbertové, která se vydala hledat samu sebe, ovlivnil tisíce lidí. Sama autorka během své cesty navštívila tři země. Itálii, aby se dobře najedla, Indii, aby zlepšila umění meditace a Indonésii, kde našla novou lásku. 

Po ošklivém rozvodu a dalším nevydařeném vztahu se Liz Gilbertová vydává na roční cestu, aby pochopila samu sebe. První zastávka v Itálii ji zdokonalí v italštině, kterou vždycky chtěla umět, mimo jiné ji okouzlí i bezkonkurenční kuchyně a právě zde Liz dělá první kroky k uzdravení sebe samé.
Následuje Indie, kde stráví čtyři měsíce v ašrámu, aby se zdokonalila v meditaci a snáze našla cestu do svého nitra.
Svoji cestu zakončuje v Indonésii, kde nepomáhá pouze sama sobě, ale i ostatním, kteří to potřebují...

zdroj

Kniha Jíst, meditovat, milovat obletěla svět, získala si mnoho příznivců a ovlivnila několik životů, proto jsem chtěla zjistit, co na ní všichni mají. 

Do téhle knihy jsem šla s úplně čistým štítem, neviděla jsem film a měla jsem jenom malé tušení, do čeho jdu, takže jsem se trošku obávala, ale posléze se ukázalo, že se není čeho bát. Už v úvodu si mě totiž autorka získala svým vysvětlením toho, jak pojala rozdělení knihy do částí a kapitol.
zdroj
A když pokračovala částí o Itálii, získala si mě úplně. Sice jsem ze začátku čtení byla trošku zmatená, jelikož autorka se pustila do vyprávění svých zážitků z Itálie a až posléze se vrátila k tomu, co té významné cestě předcházelo, takže jsem měla trošku guláš ve jménech postav a nevěděla, která bije.
Ale zpět k Itálii. Abych pravdu řekla, tahle část se mi líbila nejvíce. Autorka ji popsala přímo skvěle, svoji lásku k italštině dokáže přenést i na čtenáře, jelikož jsem ihned po přečtení několika řádků zatoužila naučit se tento jazyk také. A to ani nemluvím o tom, jaké chutě vám způsobí všemi těmi popisy jídel, kterých si Liz Gilbertová dosytosti užívá.
zdroj
S klidným srdcem můžu prohlásit, že první část je hodna názvu knihy, a to Jíst. Ale kromě tekoucích slin, které vám první třetina knihy způsobí, se můžete dočkat pestrého vyprávění, které je sem tam odlehčeno nějakým tím vtipem či zabrnkáním na vážnější strunu, a to vyprávěním o těžkém rozvodu či depresích.
Po skvělé jízdě v Itálii, se Liz přesune do, pro mě, nudnější části příběhu - Indie. Jelikož se o meditaci příliš nezajímám a nemám snahu o to, abych se přiblížila k Bohu, mě druhá třetina knihy moc nezaujala. Přestože obsahovala zajímavé rady a vysvětlovala, jak to s meditováním chodí (ruku na srdce, přiznám se, že jsem se parkrát přistihla, jak si to zkouším spolu s hlavní hrdinkou), mi tahle část přišla až moc filozofická. Velkým kladem tu je fakt, že autorce zůstává její sympatický styl psaní a občasné vtipné situace, které mi pomáhaly se touto částí prokousat, protože trochu ztratila na čtivosti.
zdroj
Poslední část Indonésie byla zlatou střední cestou. Z celého příběhu na vás bude dýchat tamější kultura, dozvíte se, jak to v takové chudší zemi chodí a dokonce tu najdete i příběh, který vás naprosto pohltí, alespoň u mě to tak bylo. Týkalo se to pomoci místní obyvatelce, ale víc neprozradím kvůli spoilerům.
Pokud bych měla celou knihu shrnout, musela bych před autorkou smeknout imaginární klobouk. Přestože jsem s ní ne vždycky souhlasila nebo mi v některých situacích úplně nesedělo její chování, uznávám, že muselo být neskutečně těžké takhle otevřeně popsat svůj život.
Na druhou stranu nemůžu knize upřít, že je inspirativní, během čtení jsem se několikrát zamyslela nad svým životem a přiznávám, že mě i několikrát popadla chuť sbalit si svých pět švestek a vydat se na cesty.

Pokud si zrovna se svým životem nevíte rady nebo se cítíte mizerně, tahle kniha pro vás může být vhodným prostředkem na uklidnění. Autorka zde otevřeně popisuje své pocity, odhaluje své slabé chvilky a dokazuje, že každá deprese se dá zvládnout a z každého dna se dá odrazit. Takže pokud potřebujete nějakou inspirativní knihu, tohle může být to pravé čtení pro vás.

Za poskytnutí recenzní knihy mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

4 komentáře:

  1. Koukám, že většina co knihu četla, napíše Itálie mě uchvátila, Indie nebavila a Indonésie je zlatý střed. Měla jsem to úplně stejně. Přesto hodně lidí inspirovala - mě třeba k tomu, že jsem konečně viděla i film. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, čím to je, ale je to tak :D Itálie byla nejlepší a u Indie jsem se občas nudila... Film jsem ještě neviděla, ale docela mě láká :D

      Vymazat
  2. O knihe som ešte nepočula, takže ma celkom zaujala. Nie je to tak úplne ten štýl, čo obvykle čítam, ale zasa vyzerá to, že je dobre a nápadito napísaná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to není styl, co obvykle čtu, ale byla jsem příjemně překvapená :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)