neděle 4. září 2016

RC recenze: Playground

Výsledek obrázku pro playground lars keplerVýsledek obrázku pro playground lars keplerAutor: Lars Kepler
Počet stran: 400
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2016
"Promiň, ale nemám ráda feťáky a nesnáším lháře," řekla Jamin a cítila, jak jí rudnou tváře. 
Tching se pomalu zase narovnal. Byl bledý v obličeji a jizva na víčku se zdála téměř černá. 
"Změnil jsem se," řekl. "Až se vrátím, budu dědovi pomáhat v truhlárně." 
"Myslíš, že si zasloužíš vrátit se?" 
"Ne." 


Představte si jaké to je, když se vám zastaví srdce a vy se ocitnete v "posmrtném životě", který je vyobrazený jako čínský přístav, který ovládá triáda a vy, místo abyste v klidu proplouvali s davem, musíte bojovat o to, abyste se mohli vrátit zpět do života. A přesně takové je hřiště...

Jasmin Pascalová-Andersonová je poručíkem v armádě. Má pod sebou vlastní jednotku a zrovna plní misi v Kosovu, když se to všechno zvrtne. Dva z jejích mužů jsou zabiti a ona sama utrpí těžké zranění, které jí způsobí zástavu srdce. Když je znovu přivedena k životu, mluví o čínském přístavním městě, ve kterém se právě ocitla, ale nikdo jí nevěří. Ona sama na to postupem času zapomene, tedy až do chvíle, kdy ji souhra několika náhod přivede zpět do "posmrtného života", kde se bude muset postavit triádě...

Výsledek obrázku pro playground lars kepler
zdroj

Novinka od nakladatelství Host mě zaujala především autorskou dvojicí, která ji napsala. Sice jsem zatím četla pouze jednu knihu od Larse Keplera a už jsem si tyto manželé stihla zapsat na seznam svých oblíbených autorů, ale udrží se tam po téhle knize? 

Výsledek obrázku pro playground lars kepler
zdroj
Abych pravdu řekla, ze začátku jsem byla z knihy poněkud rozpačitá. Pomalejší začátek mě nikterak neokouzlil a já se začala bát, že se v podobném duchu ponese i zbytek příběhu, naštěstí se to kolem padesáté stránky zlomilo a já se konečně naplno začetla. A od té chvíle jsem už nedokázala přestat číst, jelikož mě zcela pohltil posmrtný život, který autoři dokázali stvořit.
Nad čínským přístavem se vznáší pochmurná atmosféra, která se ihned přenese i na čtenáře a vy budete schopni pouze tajit dech nad probíhajícími událostmi a věřte mi, když říkám, že si Lars Kepler nebere servítky. Děti, dospělí, ani staří se před jejich surovým perem nikde neschovají. Zkrátka, autoři nešetří nikoho.
I když občas budete vědět, jak se bude příběh dál vyvíjet, protože v některých místech je hodně předvídatelný, nenechte se zmást, jelikož stejně tak, jako tam jsou předvídatelné pasáže, tak nechybí ani ty, které vám vyrazí dech.
Výsledek obrázku pro psí známky na krk
zdroj
A ačkoli se v příběhu objeví pár míst, u kterých hrozí riziko nudy, protože jsou spíše vysvětlovacího rázu nebo podávají ne zase tak důležité informace o postavách, stejně se jedná o příběh, který chytne a už nepustí, a to z toho důvodu, že veškeré pomalejší části, vynahrazuje spoustou akce a celkovým vykreslením příběhu. Dokonce vám nabídne i pár romantických chvilek, i když je celkově kniha spíše o lásce k dítěti a tomu, co všechno je matka ochotná udělat, když je její potomek v nebezpečí.
A právě v těch nejvypjatějších situacích se mi postavy líbily nejvíce, protože působily reálně. Když toho na ně bylo moc, tak se prostě složily, občas se chovaly apaticky a jak už tomu v životě bývá, v těžkých chvílích se obviňovaly navzájem.
Celkově bych Playground zařadila mezi povedené knihy, které je radost číst. A nebýt toho začátku a pomalejších částí, rozhodně bych se dlouze nezamýšlela nad tím, zda knize dát plný počet hvězdiček, ale za tyto drobné detaily půlku bodu strhávám.

Autoři stvořili příběh s nevšedním tématem, který pravděpodobně nesedne každému, ale rozhodně by si ho měli přečíst ti, kteří holdují tajemné atmosféře a ti, kteří se chtějí ponořit do knihy, kde je pěkně popsaný posmrtný život, ve kterém figuruje nelítostná triáda.  

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství Host. 
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

11 komentářů:

  1. Na tuto knížku se těším už strašně moc dlouho a nemůžu se dočkat až si ji pořídím a přečtu :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se pak pochlub, co na ní říkáš, já byla vážně hodně spokojená :D Děkuji :)

      Vymazat
  2. Knihu sice chválíš, ale já ti nějak nevím... Moc mě neláká, takže ji asi vynechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ale přijdeš o dobré čtení, rozmysli si to ještě :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze!
    Na knihu se těším o to víc. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo! téma je tedy opravdu zajímavé. Původně jsem knihu vůbec číst nechtěla, ale teď nad tím ještě popřemýšlím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že ano? Mně se kniha strašně líbila a už ji všude doporučuji :) Rozhodně popřemýšlej, podle mě stojí za přečtení :)

      Vymazat
  5. Cože?! Teda Eli, to jsi mě hodně překvapila :D Jak tomu můžeš dát 4,5 hvězdy, když se tam 5 nebo kolikrát stane Ty víš co? :D Konec Elišky - náročného knihomola :D. Já tuhle knihu rozhodně nikdy číst nebudu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jestli mi to dopohodlo k tomu, že o mně přestaneš rozhlašovat, že jsem náročný čtenář, tak jsem měla dát rovnou 5 hvězdiček :D
      Ale jinak nevíš, co je dobré čtení, když tohle vynecháš, ono to totiž vůbec nebylo špatné, víš? :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)