čtvrtek 1. září 2016

Škola volá! - v podání fantasy

Výsledek obrázku pro škola volá
zdroj
A je to tu, asi nejnenáviděnější den v roce (kromě pondělků)  - 1. září. Mládež musí do školy (Ne, teď vůbec nejsem škodolibá, ačkoli plánuji celý den se válet).
Ale zpět k pointě tohoto článku. Jelikož je prvního září takový krásně tématický den, rozhodla jsem se sepsat tématický článek, jež dokazuje, že i ve školách se dá zažít nějaké to dobrodružství, a když už ne v té reálné, tak aspoň v té knižní.



Celý tento článek začnu světoznámou sérií Vampýrská akademie. 

Vampýrská akademieRichelle MeadV této šestidílné sérii se autorka Richelle Mead vyznamenala. Stvořila úžasný příběh plný akce, vtipu, lásky a přátelství, které vás zavede do tajů Morojského světa. Seznámí vás s největšími nepřáteli Morojů, kterými jsou Strigojové a představí vám drsné a strigojůmzadky nakopávající dhampýry, kteří slouží jako velmi efektivní ochranka. Celý svět je skvěle propracovaný a při jeho pročítání zažijete nezapomenutelnou jízdu a pokud máte alespoň trochu rádi upíry, rozhodně se k této sérii budete rádi vracet.

S. ChainaniŠkola dobra a zlaDalší série knih vás zavede do Školy dobra a zla, kde vám důkladně prozkoumají charakter a rozhodnou, zda se stanete krásnou a dobrosrdečnou princeznou, která se bude učit na škole dobra, kde se učila třeba Popelka, nebo zda budete bradavicemi porostlá zapšklá ježibaba, jež se vyzná v hrůzu nahánějících lektvarech a učí se na škole zla.
Velkou předností této knihy jsou ukázky testů, které si můžete spolu se studenty vyplňovat, ale jinak musíte mít na paměti, že celá série je určená spíše mladším čtenářům, kteří ocení autorův smysl pro humor.

Výsledek obrázku pro kristin cast p. c. castOznačenáDalší z upířích sérií, která dokazuje, že méně je někdy více, je dvanácti-dílná série Škola noci. Autorky P. C. Cast a Kristin Cast stvořily rozsáhlý příběh o šestnáctileté Zoey, která není pouze obyčejným upírem, ale dokonce ji sama bohyně noci Nyx obdařila zvláštními schopnostmi.
I tato série si povede dobře spíše u mladších dívek, jelikož Zoe se potýká s problémy s kluky a studenskou smetánkou.

R. HawkinsČarodějnice z Hex HallPříjemný oddechový příběh se skrývá v sérii Hex Hall. Mladá dívka Sophie zjistí, že je čarodějka a když na sebe jednou v lidském světě přiláká příliš pozornosti, její otec ji pošle do školy Hex Hall, která je zároveň i nápravným zařízením pro čarodějky, víly a měňavce. A jak už to tak bývá, Sophie brzy zjistí, že škola oplývá nebezpečným tajemstvím, které se jí přímo dotýká.
Příběh vyniká minimem pasáží, u kterých by se čtenář nudil. Hlavní hrdinka je charismatická, vtipná a v knize samozřejmě nechybí ani romantická linka. Prostě ideální kniha, u které si odpočinete.

Železná zkouškaPoměrně novou sérií, která se odehrává ve školním prostředí je Magisterium, jež sepsaly dvě světoznámé autorky Holly Black (Kronika rodu Spiderwicků) a Judith Rumelt, známá spíše pod pseudonymem Cassandra Clare (Nástroje smrti, Pekelné stroje).
Výsledek obrázku pro holly black cassandra clarePrvní díl Železná zkouška sleduje příběh Calluma Hunta, který by se neměl zaplétat s magií, ale jak už to tak bývá, je to právě on, kdo je vybrán ke studiu magie u největšího mága. Call postupem času odhaluje, že magie je jak zábavná, tak i nebezpečná a strašlivý nepřítel nečíhá vůbec daleko.
PS: Tato série je hodně přirovnávána k Harry Potterovi, takže ideální čtivo pro fanoušky.

Joanne Kathleen RowlingHarry Potter a Kámen mudrcůV tomto výčtu nesmí chybět již zmíněný Harry Potter, který nejednoho z čtenářů přivedl ke čtení. Tuto sérii nemusím nijak dlouze představovat, jelikož příběh mladého kouzelníka studujícího v Bradavicích zná snad už každý.
Jenom upozorním (kdyby to náhodou někomu uniklo), že bude vycházet speciální vydání pracovního scénáře Harry Potter a prokleté dítě, které si zarytí fanoušci nesmí nechat ujít.

Rozvaliny GorlanuA poslední sérií, kterou v tomto seznamu představím, je něčím trošku jiná. Neodehrává se totiž ve škole, ale v učení. Ano, hádáte správně, mám na mysli dokonalou dvanácti-dílnou sérii Hraničářův učeň, která si podmanila srdce mnoha čtenářů.
J. FlanaganJohn Flanagan podává celý příběh tak čtivě, že uchvátí jak mladší čtenáře, tak i ty dospělé. Jeho knihy mají obrovskou dávku dobrodružství a vtipu. Také obsahují i výchovné myšlenky, které autor podává nenásilnou formou.
A i přesto, že celá série je už známým veteránem, stále se těší vysoké oblibě.

11 komentářů:

  1. VA miluju, Škola dobra a zla mě nebavila (určitě ji nebudu dočítat), Školu noci jsem kdysi zkoušela, ale taky mě neuchvátila, Magisterium mám ráda a na HU se chystám. Tak snad už brzy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S VA souhlasím :D Vlastně i se Školou dobra a zla :D Se Školou noci jsem na tom úplně stejně jako ty :D Magisterium mě moc neokouzlilo :D A do Hraničáře se prostě pustit musíš, to je dokonalost sama :D

      Vymazat
  2. No jo, ale pořád jsou to jen knihy. Kéž by se taková dobrodružství odehrávala i ve skutečnosti :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já bych asi některá z těch dobrodružství na vlastní kůži zažít nechtěla :D

      Vymazat
  3. Diky bohu se me skola jiz par let netyka a jsem rada :D
    Jinak VA naprosto miluji, Hex Hall se mi take libila. Naopak Skola noci me nechytla, jeste ji nemam ale doctenou, chybi mi posledni dva dily.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tomu děkuji taky, vysoká se ještě dala přežít, ale střední - chození tam každodenně? :D Jinak s těmi sériemi to mám úplně stejně, akorát já se Školou noci končila mnohem dříve :D

      Vymazat
  4. Skvělý nápad na článek! :)
    No, být v těch knihách bych brala :D Bohužel v naší škole nic podobného nehrozí :D
    VA zrovna (konečně!) čtu a zatím je to skvělé :)
    Školu dobra a zla i Školu noci už mám dlouho v plánu, musím si je konečně pořídit a přečíst :)
    Magisterium na mě zase čeká na poličce, takže jen se k němu dostat!
    A Harry je prostě srdcovka :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D
      Já jenom v některých, třeba být hraničářkou, to bych si klidně nechala líbit :D VA je bezvadná série :D
      Škola dobra a zla a Škola noci mě zrovna moc neokouzlily :D
      Tak to jsem zvědavá, co na Magisterium řekneš :D
      Přiznám se bez mučení, HP jsem nečetla :D

      Vymazat
  5. Skvělý článek! :)
    K VA jsem se pořád nemohla dostat :D Nakonec jsem ji zhltla za týden a pane bože <3 Srdcová záležitost toto :D
    Na Školu dobra a zla, Magisterium u Harryho (četla jsem jen první díl :D) se chystám, tak snad brzy :D
    Školu noci jsem žrala asi dva roky zpátky, ale dostala jsem se k pátému dílu a ani nevím proč, dál už jsem nepokračovala, takže bych si ještě do konce tohoto roku chtěla dát re-reading a v sérii pokračovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Já říkám pořád, že VA je skvělá série .D Škola dobra a zla a Magisterium mě zrovna moc neokouzlily a HP jsem nečetla :D
      No a Školu noci jsem vzdala podstatně dříve, než u pátého dílu, ale uvažuji nad tím, že bych se někdy pustila do re-readingu :D

      Vymazat
  6. Mě škola čeká až příští týden, takže jsem se 1.září taktéž válela s knížkou v posteli hh xD
    Ale za týden už to bude zase na novo, ale tak ty tři měsíce zase utečou jako voda a před zkouškovým zasloužená vánoční pauza. Na tu se těším už teď :D
    Jinak super článek, Hraničářova učně jsem stále neměla čas si přečíst, ale doufám, že jednou se k němu snad dostanu:-)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)