čtvrtek 21. února 2019

RC recenze: Zlatá klec

Výsledek obrázku pro zlatá klec temné nadáníVýsledek obrázku pro Gilded Cage bookAutor: Vic James
Počet stran: 384
Série: Temné nadání
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2019
"Kdy jste to chtěli říct mně a Daisy?" zeptal se mezi dveřmi. Při pohledu na jejich zmatené tváře pocítil zvláštní uspokojení. "Aspoň že jste před tím velkým odhalením nechali to ubohé dítě sfouknout svíčky na narozeninovém dortu. ,Šťastné narozeniny, zlatíčko. Maminka s tatínkem pro tebe mají překvapení. Brzy tě opustí, aby si odbyli svých deset let nucených prací.'" Všichni tři se na něj beze slova podívali. Otec stiskl matčinu ruku položenou na stole. Jenže Luke věděl, že rodičovská solidarita nikdy nevěstí nic dobrého. 

Nadvládu nad obyčejnými lidmi převzali Mocní. Pokud máte to štěstí a narodíte se mezi ně, čeká vás život v blahobytu. Pokud se ale narodíte bez Síly, připravte se na to, že budete muset strávit deset let nucených prací na místě, které vás může i zabít. 

Mocní ovládají vše. Politiku, obchody a dokonce i životy obyčejných lidí. Pokud jste se narodili v obyčejné rodině, čeká vás deset let nucených prací, kdy ztrácíte téměř všechna lidská práva. A to potkalo i Hadleyovi. Ti se rozhodli, že nastoupí na nucené práce společně. Jenže osud tomu nechtěl a v den odjezdu je rozdělil. Podaří se jim opět shledat? Zvládnou své nucené práce bez úhony?

Výsledek obrázku pro vic james
zdroj

Dystopický příběh s naprosto úžasnou obálkou. Není vůbec žádným překvapením, že mě kniha zaujala a hrozně jsem se těšila, až se pustím do čtení. A jak u mě Zlatá klec dopadla?

Související obrázek
zdroj
Hned na úvod musím říct, že se autorka nezdráhá popisovat jak postavy, tak okolí, což docela zpomaluje děj a chvilku trvá, než si na to čtenář přivykne. Mně to například trvalo cca první polovinu knihy. Na druhou stranu ale musím také uznat, že  jsem se začetla, ani nevím jak. Prostě jsem v jednu chvíli zjistila, že prostě musím číst dál, abych zjistila, jak bude příběh pokračovat.
Jediné, co mě na těch popisech zamrzelo, že autorka opomněla nějak blíže specifikovat samotnou Sílu Mocných. O té se nedozvíme téměř nic. Ale třeba se dočkáme v dalším díle...
Na co si při čtení ještě dejte pozor, je obrovské množství postav, jež na vás autorka vychrlí, bez předchozího představení. Ale i tohle je k něčemu dobré, jelikož je příběh vyprávěn z pohledů většiny hlavních postav, neunikne vám jediná část toho, co se kde děje.
Související obrázek
zdroj
A navíc celý první díl je převážně o poznávání hlavních hrdinů a jejich okolí. Ve výsledku se ani nic moc jiného nedozvíme, nějakou větší akci a prozrazování toho, co kdo umí, si asi autorka schovává do dalšího dílu, na který konec Zlaté klece opravdu naláká.
Ale to je asi tak jediný dojem, co jsem z knihy po dočtení měla. Přiznávám, že si pokračování přečíst chci, ale jinak ve mně příběh nezanechal žádné větší dojmy. Ani jsem si nezamilovala žádnou z postav, nijak jsem neprožívala jejich osudy, ani nikomu nefandila. Což mě trošku zamrzelo.
Co mě ale velmi potěšilo bylo, že se nekoná žádný milostný trojúhelník a romantická dějová linka byla pouze lehce naznačená, tudíž nestojí v čele děje knihy.

Zlatá klec je, až na pomalejší začátek, velmi čtivou knihou. Sice se v ní nic moc nedozvíme a nezanechá po dočtení moc dojmů, ale přesto stojí za přečtení. Takže za mě - pokud nevíte po čem sáhnout, vyzkoušejte právě tento příběh, jenom od něj neočekávejte zázraky.

Recenze je psaná pro internetové knihkupectví Megaknihy.cz, kterým tímto moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde


HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 5/5

4 komentáře:

  1. "Zlatou klec" jsem si koupila v euforii po splněné zkoušce, stále mi leží v pořadníku, tak snad nebudu zklamaná.. :D

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako ona to není špatná kniha a rozhodně stojí za přečtení, jen od ní neměj moc velká očekávání :D

      Vymazat
  2. Zlatá klec mě velmi zaujala svou obálkou i anotací. A teda, já si radši počkám, až to bude komplet vydané. Nerada bych rozečetla další sérii, u který bych musela čekat na další díl. :D

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)