neděle 9. února 2020

RC recenze: Woodwalker: Caragova proměna

Image result for woodwalker carags verwandlungCaragova proměnaAutor: Katja Brandis
Počet stran: 272
Série: Woodwalker
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Bookmedia

Rok vydání ČR: 2019
Tikaani začala, vyrazila skokem vpřed a se skloněnou hlavou, aby si chránila hrdlo, chňapla po mé přední noze. Vrhl jsem se na ni, ale nezasáhl jsem ji drápy, protože se šikovně vyhnula na stranu. Ještě ve stejném pohybu jsem se prudce otočil - zaručeně to Jeffrey zkusí zároveň z druhé strany. A skutečně, jen tak tak se mi podařilo ho odrazit, než se mi zakousl do boku. Bohužel byl příliš rychlý a nemohl jsem ho jako Boa odpálit do keřů. Vzápětí opět útočila z druhé strany Tikaani.  


Napůl člověk, napůl puma. Prvních jedenáct let žil Carag převážně jako puma, teď se rozhodl, že zkusí svoje štěstí jako člověk. Přizpůsobí se lidskému životu? 

Po jedenácti letech, kdy žil Carag se svojí rodinou jako puma, se teď rozhodl žít jako člověk v lidském světě. Vymyslel plán, jak se začlenit do lidské společnosti, ale když se mu to podaří, stále má pocit, že ani do tohoto života tak úplně nepatří. To vše se ale změní v momentě, kdy narazí na ředitelku střední školy Lízy Clearwaterové, která mu otevře dveře do woodwalkeřího světa...

Image result for woodwalker
zdroj

Abych pravdu řekla, tuhle knihu jsem si vybrala podle té dokonalé obálky, která musí uchvátit snad každého. A jak se mi kniha líbila? 

Image result for puma
zdroj
Před začátkem čtení jsem neměla žádná očekávání, což možná bylo dobře, protože dějová linka je velmi jednoduchá a mnohdy i předvídatelná. Takže pokud se chystáte Woodwalkera číst, rozhodně nečekejte nějaké velké zvraty, intriky nebo cokoliv jiného.
Opravdu se jedná o přímočarý příběh pro mladší čtenáře, kteří si ale užijí i ti starší, jenom už z příběhu nebudou tak nadšení.
Autorčin styl vyprávění je velmi čtivý a i když se zrovna v knize nic moc neděje, tak se nebudete moci odtrhnout. Já jsem toho důkazem, protože jsem měla knihu přelouskanou za jeden den.
Image result for veverka čikarí
zdroj
Celkově bych řekla, že se jedná spíše o díl, který si připravuje půdu pro další pokračování, protože se převážně seznamujeme s postavami a tím, co vlastně znamená být woodwalker.
Přesto knize nelze upřít, že rozhodně zaujme svým prostředím. Woodwalkeří škola je vykreslená jako dokonalé místo ke studiu, které by chtěl navštěvovat snad každý. Možnost opouštět školu klidně i v noci a v podstatě vyvádět si, co vás zrovna napadne. Ale proč o tom mluvím? Protože se zde autorka podle mého názoru trošku odchýlila od reálností. Učitelé se sice tváří, že jsou hlavní autoritou a nestrpí porušování pravidel, ale přesto se zdá, že o šikaně na škole vědí a nic s tím nedělají. Ba naopak, když je porušené jedno z nejdůležitějších pravidel, tak za to studenty ještě v podstatě pochválí.
Image result for puma kreslená
zdroj
Bohužel si myslím, že tohle ohýbání reálnosti se projevuje i v samotných schopnostech woodwalkerů a hlavního hrdiny. Na druhou stranu se jedná o dětský fantasy příběh, takže je to v jistém smyslu omluvitelné, mě to ale trošku zklamalo, proto jsem si tuhle zmínku nemohla odpustit.
Ve výsledku se tedy jedná o velmi milé čtení, u kterého se pobavíte, nebude vás nudit a navíc si ještě odpočinete, takže určitě odpustíte i nějaké to malé zaškobrtnutí v textu, jako třeba přeházený slovosled ve větě.
Navíc je příběh doplněný i o zdařilé ilustrace pumy, které jsou opravdu nádherné, i když se brzy začnou opakovat.

Příběh Woodwalkera oplývá zajímavým nápadem, jednoduchým, ale čtivým zpracováním, které chytne i v případě, že se zrovna v knize nic neděje. Pokud nebudete mít velká očekávání, myslím, že s knihou budete spokojení.


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 


HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

8 komentářů:

  1. Krásna obálka a príbeh vyzerá tiež zaujímavo :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. :) Obálka zaujme, ale obsah si asi nechám ujít. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Je to taková fajn oddechovka, ale asi nebude pro každého, no :D

      Vymazat
  3. Obálku to má krásnou. Ale nevím, zda by kniha byla pro mě. Spíše mám pocit, že by mě nebavila, tak ji nechám být. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou obálkou naprosto souhlasím :D Jako asi úplně pro každého nebude, to je pravda :)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze :) Vypadá to jako skvělá série, asi se do ní také pustím :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)