středa 20. dubna 2022

RC recenze: Pýthie

GrävlingenJezevecAutor: Veronika Černá
Počet stran: 392
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Red

Rok vydání ČR: 2022
Plán byl zcela jasný, svést Romaina Kamiho. Teda pokusit se ho svést. Jelikož jsem něco takového nikdy nedělala, jen jsem to několikrát viděla ve filmu a parkrát o tom četla, neměla jsem s tím žádnou zkušenost. 
Blančina průprava byla sice důkladná, ale stále jen teoretická, praxe mi chyběla. 
Propracovanost plánu: Bezchybná. 
Providitelnost plánu: pochybná.

Jak těžké může být vyhrát sázku, když umíte předpovídat budoucnost? Pokud to samé zvládne i protistrana, tak se ukáže, že to může být těžké dost. Dva osudy, jedna sázka a romantický boj o to, kdo vyhraje. 

Lis uzavřela s rodiči dohodu, že jakmile vystuduje vysokou školu, tak si sbalí kufry a z magického světa se přesune do toho lidského. Ale den po její promoci na její dveře zaklepe Romain a sdělí jí, že by měla (na přání jejích rodičů) pokračovat v dalším studiu. 
Lis dojde, že její dohoda s rodiči je ohrožená. Takže vsadí svoji budoucnost proti té Romainově. Teď záleží jen na tom, kdo z nich tu sázku vyhraje... 


Díky společnému čtení u Knihy Dobrovský se mi do rukou dostala prvotina české autorky - romantická fantasy Pýthie. A co na ní po přečtení říkám? 

Pýthie má již na první pohled všechno, co má romantická kniha obsahovat. Lehkou hate-to-love linku, vysokoškolské prostředí s nevhodným vztahem "profesor" a studentka, sázku a z ní plynoucí vtipné situace. Ale přesto tomu k dokonalosti něco chybělo. 
Kniha je vyprávěná střídavě z pohledů obou hlavních postav, takže si čtenář může udělat obrázek o tom, jaké postavy jsou, což za mě bylo plus. 
Když to vezmu od samotného začátku, tak prvních asi sto stran bylo poměrně zdlouhavých. Nic moc se nedělo a do čtení jsem se musela spíše nutit. 
Ale pak se to přehouplo. Mezi hlavními postavami to začalo jiskřit, jejich sázka se rozjela a příběh začal být velmi čtivý. Jen nelogické chování postav mi občas na té čtivosti trochu ubíralo, protože se místy chovali tak na 12 let a ne jako dospělí lidé. 
Uvítala bych i větší představení celkového světa, protože to fantasy v příběhu působí spíše jen jako kulisa, což je škoda. 
Co mě na druhou stranu potěšilo, byly úryvky o Pýthiích, jejich vizích a celkové představení, jak jejich předvídání budoucnosti funguje. 
Každopádně, pokud se bojíte, že by na vás mohla být kniha příliš erotická, tak se nemusíte obávat. Pikantnější scéna je v celé knize všeho všudy v podstatě jedna.
Celkově se jedná o oddechový romantický příběh, který sice nenabízí nic moc originálního, ale dá se u něho vypnout a odpočinout si. A vzhledem k tomu, že se jedná o autorčinu prvotinu, tak se dá očekávat nějaká ta muška

Pýthie je odpočinkové čtení, ve kterém převládá romantická dějová linka lehce doplněná nádechem fantasy. Není to sice nejoriginálnější čtení, ale rozhodně neurazí a milovníci romantického čtiva se v knize pravděpodobně najdou. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihám Dobrovský
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)