pátek 22. dubna 2022

RC recenze: Skandál v rytmu charlestonu

Autor: Pamela Hart
Počet stran: 336
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Jota




Rok vydání ČR: 2022

Když odešel, zůstala Kit stát, svírala opěradlo svého křesílka a bylo jí ze sebe špatně. Nechala se ovládnout hněvem, to se nemělo stát. Ale nechat ho, aby se k ní choval jako k - jako k herečce, zaslechla v duchu suchý hlas své matky. Což přesně jsi. 
Chtělo se jí křesílko nakopnout a zaječet. Jenomže dámy takové věci nedělají. A ať už je herečka, nebo ne, dáma je. 
Kit a Zeke. Dva naprosto odlišní lidé pocházející z odlišných poměrů, ale se stejným snem - herectvím. A právě jejich osudy jevištní prkna spojí dohromady. Dokážou se přenést přes své předsudky a společně ustát nový svět, do kterého se vrhli? 

Kit Scottová se vydává do Londýna, aby si splnila svůj sen stát se herečkou. Jenže být herečkou zároveň znamená i stát se spodinou společnosti. A to pro dámu, která pochází z vyšší společnosti není nic jednoduchého. 
Právě na konkurzu na roli do populárního muzikálu se seznámí se Zekem Gardinerem, se kterým se spřátelí. Stanou se tak spřízněnými osobami a vzájemně si pomáhají v šílenství nového světa, které je obklopí. Tedy až do chvíle, kdy se Kit objeví na titulní straně bulvárních novin ve společnosti samotného prince z Walesu. Skandál je již v pohybu a palác se rozhodne zakročit a utnout ho hned v zárodku. Jenže jejich plán vyžaduje Kitinu spolupráci....  


Na Skandál v rytmu charlestonu jsem byla hodně zvědavá, takže když se mi dostal do rukou, téměř okamžitě jsem se pustila do čtení. A co na knihu říkám? 

Skandál v rytmu charlestonu je příjemnou oddechovkou, která nadchne hlavně milovníky 20. století, kdy se svět řídil tvrdými pravidly etikety. 
Příběh probíhá velmi poklidným tempem a nad samotným skandálem se pomalu ani nepozastavíte, protože ani ten nezpůsobí žádný větší poprask, který by vás vytrhl z pohodového čtení. 
Ale i přesto je autorčin styl psaní natolik čtivý, že se od knihy budete těžko odpoutávat, i když se zrovna nic moc neděje. 
Vyprávění hlavních postav Kit a Zekeho vás naprosto okouzlí a strhne do rytmu tehdejší doby a vy jim budete zarytě držet palce, aby to s nimi dobře dopadlo. 
Kromě autorčina skvělého vyprávění musím ještě vychválit i charaktery postav, které jsou bravurně zvládnuté. A právě díky jejich nedokonalostem působí reálně a dovolí tak čtenáři, aby se do nich plně vžil a jejich příběh prožil se vším všudy. 
Vlastně na charakterových rysech je celý příběh vystavěn, protože kromě tance a vztahů se v knize řeší hlavně boj mezi výchovou a předsudky, kdy se hlavní hrdinové snaží vymanit z toho, co zažili a utvořit si vlastní pohled na svět, ale zjišťují, že to, jak byli vychovaní nezapřou a v jejich rozhodování to hraje velkou roli.
Jak už jsem řekla, Skandál v rytmu charlestonu je příjemné odpočinkové čtení s lehkým nádechem romantiky, které vás dočista vtáhne a vy budete hltat stránku za stránkou a přemýšlet nad tím, jak osudy hlavních hrdinů dopadnou. Zvítězí rozum, láska nebo tlak společnosti? Budou Kit a Zeke nuceni vzdát se svých snů?    

Pokud máte chuť na něco oddechovějšího, tak Skandál v rytmu charlestonu mohu doporučit všema deseti, protože mě styl vyprávění a charaktery postav dočista okouzlily a vtáhly do děje. Spousta tance, spousta svazujících pravidel a postavy, které si jdou za svým snem, i když na ně kvůli tomu ostatní koukají skrz prsty? Takovému čtení se prostě nedá říct ne. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4,5/5

2 komentáře:

  1. O knize vím, ale zatím ji nepotřebuji číst. Až budu chtít zase něco oddechovějšího, tak se po ní podívám. :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)