čtvrtek 5. května 2022

RC recenze: Ranhojička

The Prison HealerRanhojičkaAutor: Lynette Noni
Počet stran: 416
Série: Královna rebelů
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2022
"Já jen... uvidíme, co můžeš zjistit do doby, než si tě znovu zavolám," poznamenal. Hodil do sebe zbytek likéru, podíval se jí do očí a dokončil: "Ať jsi schopná ranhojička, nebo ne, mohu pro práci na ošetřovně najít jiné. Tvoje hodnota spočívá v tom, co mi můžeš povědět. Potřebuju víc informací, Kivo. Lepších informací." 
Otočil se k ní zády a znovu se zadíval z okna. Bylo víc než zřejmé, že ji propustil, tkaže ji další dozorce doprovodil zpátky dolů. 

Vězeňské prostředí, nepřátelští spoluvězni a krutí dozorci. To je Zalindov, kde Kiva přežívá od svých sedmi let. Celých deset let měla jediný úkol - přežít. Ale po příchodu dalšího vězně - samotné královny rebelů - se všechno mění... 

V sedmi letech Kivu odvedli do nechvalně proslulé věznice Zalindov. Jen díky jejím léčitelským dovednostem se jí podařilo přežít deset let. Tedy, díky léčitelským dovednostem a donášením na spoluvězně.
Když se ale do vězení dostane i samotná královna rebelů, která má čelit zkouškám utrpení, jež ještě nikdo nepřežil - ve věznici přestane panovat klid. 
Královna rebelů je slabá a nemocná a všem je jasné, že zkoušky nezvládne. Kiva však obdrží vzkaz, ve kterém stojí, že má královnu rebelů udržet za každou cenu naživu. A jediné řešení, které Kivu napadne, je vzít trest v podobě zkoušek utrpení na sebe. 


Na Ranhojičku jsem viděla spoustu pochvalných recenzí, proto jsem na ní byla dost zvědavá. A co na ni po přečtení říkám?  

Ranhojička čtenáře přenese mezi zdi krutého vězení, kde málokdo přežije. Hlavní hrdinka Kiva, jejímž pohledem je příběh vyprávěný, vám bude neustále předhazovat, jaké hrůzy vás na tomto místě mohou potkat. Pokud se ale těšíte na potoky krve, tak si spíše nechte zajít chuť. Brzy totiž vyjde najevo, že vězení a dozorci nejsou tak krutí, jak se nám Kiva snaží namluvit. Nebo alespoň neprovádějí krutosti v přítomnosti hlavní hrdinky. Prostě musíte mít na paměti, že se jedná o young adult knihu. 
Ptáte se, čím to tedy je, že je každý z Ranhojičky nadšený? Povím vám to. Příběh je totiž neuvěřitelně čtivý, a i když se postavy občas chovají nelogicky, aby to odpovídalo záměrům autorky, přesto se nebudete moci od knihy odtrhnout.  
Když už mluvím o postavách, nelze se nezmínit o Kivě, která je sympaticky napsaná a čtenář si ji snadno oblíbí. Není všemocná, ale zároveň je odvážná a loajální ke svým přátelům. 
Další postavou, kterou si snadno zamilujete je Jaren. Jeho chování vám sice může ze začátku připadat podivné, ale nebojte, všechny jeho pohnutky v závěru pochopíte. 
Závěr Ranhojičky vás totiž odrovná. Autorka totiž ani v nejmenším nenaznačí, co vás čeká. A to je asi ten důvod, proč ty zvraty v příběhu působí nepřirozeně, ale rozhodně vás to donutí odpočítávat čas do vydání pokračování. 
Takže suma sumárum? Ranhojička rozhodně stojí za přečtení. Sympatické postavy, lži a manipulace vás přikovají ke čtení už pomalu od první stránky a kombinace nebezpečných zkoušek s magií živlů byla rozhodně zajímavá. Jen škoda, že se autorka trochu víc nevyřádila, co se vězeňského prostředí týče. Ale jak už jsem řekla, vynahrazuje to čtenářům v podobně nepředvídatelných zvratů, které jsou hlavně v závěru knihy. 

Ranhojička je příjemnou young adult knihou z vězeňského prostředí, která vám bude utíkat už od první stránky. Sympatické postavy a nečekané zvraty vám nedovolí knihu odložit. A vzhledem k tomu, že se jedná o knihu pro mládež, tak se nemusíte bát žádných popisů brutalit. Takže za mě - doporučuji.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)