úterý 17. května 2022

RC recenze: Mýtonoši

LegendbornMýtonošiAutor: Tracy Deonn
Počet stran: 584
Série: Mýtonoši
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2021
"Takhle mě rozhodně neponeseš!" prskám a ukážu na svoji zraněnou paži. "Jen... jen přehozenou přes ramena jako pytel brambor." 
Ohne se a postaví mě na nohy a ani trochu se mi nepokusí pomoct, když zavrávorám a málem spadnu. Místo toho dlouze a otráveně vydechne nosem. "Jak by sis teda přála, abych tě nesl, co? Čím se vám zavděčím, páže Matthewsová?" 
Odfrknu si a obejdu ho a u toho přemítám, jaké mám možnosti. Jeho útrpný pohled ignoruju. "Na zádech." 
"Co prosím?" 
"Slyšels dobře." 
"Jako v tom filmu..." 
"Sklapni." 
"Nebuď sprostá." 
"Nebuď arogantní." 

Legenda o Artušovi, rytíři kulatého stolu a magie všude kolem. To jsou Mýtonoši, kteří brání obyčejné lidi před démony, kteří vyvolávají chaos.

Po smrti své matky nastupuje šestnáctiletá Bree na rezidenční program na univerzitu. Se svojí kamarádkou si plánují začít zde nový život. Jenže to se změní ve chvíli, kdy se Bree stane svědkem útoku démona. Brzy tak přijde na existenci tajného spolku. Neúspěšný pokus vymazat jí vzpomínky probudí její vlastní magické schopnosti. A tak se Bree rozhodne pátrat. Chce o spolku zjistit, co nejvíce a zda náhodou nemají prsty i v nehodě její matky. 

zdroj

Na Mýtonoše jsem byla hodně zvědavá, protože jsem na ně jednu dobu viděla samou chválu. Takže co na knihu říkám po jejím přečtení já? 

Na první pohled nabízejí Mýtonoši směsici zajímavých témat. Psychické poruchy, rasismus a legenda o Artušovi zasazená do světa jako fantasy s démony? No kdo by tomu odolal? 
Tematicky je kniha rozhodně zajímavá, jen celé provedení trošku pokulhává. 
Například se celé tempo příběhu poněkud vleče. Na vině může být hromada popisů a vysvětlování, které působí poněkud nezáživně. 
A vzhledem k tomu, že jedna z hlavních dějových linek je o boji s démony, tak by člověk řekl, že příběh bude plný akce. 
No, ani tomu tak nebylo. Akce tam sice je, ale hodně zapadá právě mezi vyprávěcí a popisné části. Takže když má čtenář chvilku na odpočinutí od přednášky o historii rytířů kulatého stolu, téměř okamžitě je zase udolán různými dalšími fakty, které pro děj nejsou nijak klíčové. 
Když už jsem u té historie, tak musím zmínit i téma rasismu, které je druhou berličkou příběhu. Ano, je to důležité téma a je třeba o něm vědět, ale v tomto případě tu platí - všeho moc škodí. Hlavní hrdinka totiž vidí rasismus úplně všude. 
Ale zároveň je svým otcem nabádána, aby si našla přátele hlavně mezi "svými" lidmi. Z textu to působilo, že autorka má nějaký svůj osobní problém a projektuje si ho do knihy, čímž ale ubírá na čtivosti. 
Když už jsem nakousla hlavní hrdinku, tak u ní budu pokračovat. Bree mi byla velmi nesympatická. Tak sobeckou hlavní postavu jsem už dlouho nepotkala. Neustále byla naštvaná, velmi výbušná až útočná a neustále se vztekala třeba kvůli historii.
Bohužel musím zmínit i fakt, že celkově kniha úplně nefungovala ani z logického hlediska. Lidé, kteří se dozvěděli o magii ji ihned začali brát jako fakt, bez nějakého šoku. 
Postavy se také mnohdy chovaly nelogicky nebo měnily své názory během lusknutí prstů. 
A samotný závěr byl tak překombinovaný, že už nad tím nešlo jinak, než kroutit hlavou. 
Teď to vyznívá, že kniha byla špatná, což nebyla. Mýtonoši jsou za mě průměrné čtení, které mělo dobrý námět, jen provedení lehce pokulhávalo. 
Mýtonoše bych doporučila tomu, kdo zase tak moc nebazíruje na akci a nevadí mu přílišné popisování a vysvětlování zákonitostí magie ve světě. Rozhodně si myslím, že by knize neškodilo proškrtání, protože akční a čtivé úseky příběhu poněkud zapadají. 
Ale jak už jsem řekla, nápad zasadit legendu o Artušovi do fantasy světa byl povedený a popis démonů se mi také velmi líbil.  
Samozřejmě nechybí ani romantická linka s úplně ukázkovým mužským hrdinou. 

Mýtonoši jsou rozvleklejším příběhem, kde autorka důkladně vysvětluje fungování a historii řádu kulatého stolu. Takže knihu si spíše užijí ti, kteří si libují v detailech a zákonitostech světa, než v nějaké větší akci.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4,5/5



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)