úterý 10. května 2022

RC recenze: Království z kostí

A Litter of BonesKrálovství z kostíAutor: J. D. Kirk
Počet stran: 296
Série: Šéfinspektor Jack Logan
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Vendeta

Rok vydání ČR: 2022
"Hej vy. Co je krucinál tohle?" 
Policista konstábl si nepatrně posunul čepici směrem dozadu. 
"To je ovce, pane." 
"Jo, já vím, co to do pr-" Logan si stiskl kořen nosu. "Já vím, co to je. Poznám ovci, když ji vidím. Ale co krucinál dělá na mým místě činu?"
Policista stočil pohled směrem ke zvířeti. "Jenom tam stojí, pane." 
"Ježíši Kriste. Jak vás mohli vzít k policii, člověče? To vás tam losovali?" neudržel se. 

Sériový vrah dětí zvaný Našeptávač sedí již deset let za mřížemi, ale přesto se ztratí další dítě. A všechny dostupné důkazy ukazují právě na něho. Jenže on ten únos spáchat nemohl... takže, kdo za tím stojí?  

Jack Logan si před deseti lety připsal velký úspěch. Dopadl sériového vraha, který brutálně zabíjel děti. Stále se však nenašlo tělo poslední oběti, proto Logan pořádá pravidelné návštěvy vraha, aby z něho dostal odpověď. Jednu takovou návštěvu mu ale překazí telefon od nadřízeného. Pohřešuje se další dítě a podobnost s případy sériového vraha je velmi vysoká... 


Na knihu Království z kostí jsem se hodně těšila. Sériový vrah dětí mi zněl hodně dobře... no a co na příběh říkám po jeho přečtení?  

Hned na úvod musím říct, že Království z kostí nebude nic pro milovníky krváků, ani milovníky pořádné akce. Příběh totiž plyne dost pomalu a více méně budete mít při čtení pocit, že se v knize vůbec nic akčního neděje. Jediným zajímavým je tak hlavní hrdina Jack Logan, který má trochu nabručenou povahu. Spolu s tím, že je místní oddělení policie vykreslené jako poněkud neschopné, si tak čtenáři mohou užít několik vtipných situací. Takže se u knihy minimálně pobavíte. 
Ale i přesto, že se hlavní dějová linka drží zuby nehty převážně pouze vyšetřování na policejní stanici, tak musím říct, že se příběh čte velmi dobře a stránky vám budou mizet pod rukama jedna radost. 
Nevšední postupy hlavního hrdiny vás provedou řadou výslechů či nezákonných vyšetřovacích postupů, u kterých se budete bavit.
Bohužel kniha sama o sobě moc napětí negeneruje a jediným krvavějším momentem je scéna s týranou kočkou. Ovšem příběh nabízí i milé zpestření v podobě krátkých útržků, jež jsou psané z pohledu uneseného dítěte, a které navozují tísnivou atmosféru.
Jak už jsem řekla, nějakých brutalit, potoků krve či napětí se v příběhu moc nedočkáte. Jedná se spíše o takový thriller pro slabší povahy, který se ale dobře čte. 
Bohužel se autor moc nevěnoval minulosti postav, takže je poznáme pouze povrchně a nedočkáme se žádných pohnutek z minulosti či toho, proč jsou takové, jaké jsou. Tohle mi chybělo obzvlášť u hlavního hrdiny. 
Ještě si neodpustím poslední poznámku, která se týká samotného závěru. Na to, jak se celá kniha nese v poklidném duchu, tak závěr mi připadal hodně uspěchaný a dle mého názoru si zasloužil více rozepsat. Vše je zde totiž vyřešené během pár stránek.

Království z kostí bych doporučila hlavně těm, co si libují v krimi zápletkách a nevadí jim, že se příběh nese spíše v klidném duchu a akce v něm je minimálně. I přes pomalé tempo se ale kniha čte dobře a budete ji mít přelouskanou během pár dní. Jen vám asi moc dlouho nezůstane v paměti. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihám Dobrovský
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 2,5/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)