čtvrtek 25. srpna 2022

RC recenze: Smrtihlav

ThilliezSmrtihlavAutor: Franck Thilliez
Počet stran: 272
Série: Komisař Sharko
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: XYZ

Rok vydání ČR: 2021
"Nemůžu tě nechat vést ten případ! Jsi dobrý policajt, jakého znám, ale pochop mě. Jestli ti dokážou, že jsi tomu pitomci rozbil hubu, půjdeš sedět a já budu mít spoustu problémů. Potřebuju lídra, někoho, kdo ten případ dotáhne až do konce. Budeš... sekundovat poručici Del Pierové..." 
Vyskočil jsem a oběma rukama jsem se opřel o jeho psací stůl. 
"Já a poručice Del Pierová? Děláte si ze mě srandu? Vždyť sem nastoupila teprve nedávno!" 
Leclerc před sebe položil desky. 
"O důvod víc, abych jí svěřil nějaký větší případ. Než přišla ke kriminálce, strávila tři roky ve finanční brigádě státní policie v Marseille a sedm let v brigádě proti organizovanému zločinu v Lyonu. Řemeslo zná. Musíme ji hodit do vody." 

Vražda v kostele. Nejrůznější hmyz a pavouci a předzvěst apokalypsy. Další případ komisaře Sharka na sebe nenechal dlouho čekat... a vrah se teprve rozehřívá... 

Z osobního života Francka Sharka nezbylo nic. On sám připomíná trosku, která se brzo zhroutí. Do toho všeho přichází další brutální vrah, který si chce hrát s policií - Nahá, oholená žena je mrtvá zanechána v kostele a jediným vodítkem k jejímu vrahovi je sedm motýlů smrtihlavů... Podaří se Sharkovi překonat svoje duševní rozpoložení a dopadnout vraha, než znovu udeří? 


Po přečtení Černé smrti jsem si tohoto autora zamilovala, takže jsem se s chutí pustila do jeho další knihy a co na ní říkám? 

Další setkání s komisařem Sharkem se nese v podobném duchu, jako předchozí díl Krvavý anděl. Opět je příběh velmi čtivý a svojí morbidností vám vyrazí dech.
Tentokrát si autor zvolil za hlavní aktéry příběhu hmyz, pavouky a tomu podobnou havěť, což dělá samotnou knihu velmi originálním čtením. Zároveň to také podpoří vaše znechucení, protože kombinace pavouků a brutality nynějšího vraha, který si s komisařem Sharkem dokáže zahrávat stejně dobře, jako v předchozím díle samotný Krvavý anděl, vás donutí šklebit se při čtení odporem.
Zde se může zdát, že Franck Thilliez píše podle zavedeného scénáře a pouze obměňuje vraha. Vlastně je to i celkem pravda, protože opět tu máme brutálního zabijáka, vezeme se na vlně brutality, porušování pravidel a bohužel jsme se ani nezbavili květnatého stylu vyprávění. Dokonce i náznaky náboženské symboliky tu z prvního dílu zůstaly.
Ale autor nám tentokrát přidal i bravurní zpracování duševního rozpoložení hlavního hrdiny, kterého potkalo několik vážných tragédií a on se s nimi nevyrovnává zrovna lehce. 
Přiznávám, že jsem si po celou dobu čtení říkala, že autor to už v některých věcech opravdu přehání a pomalu se smiřovala s faktem, že Krvavý anděl byl lepší a autorova úroveň klesá, ale naštěstí do sebe všechno v závěru krásně zapadlo a já zůstala jen zírat, jak geniálně to Thilliez zase vymyslel. Takže pokud se do knihy pustíte a úplně se vám to nebude pozdávat, tak rozhodně vydržte do konce, protože autorovo vysvětlení vás úplně odrovná. 
Ano, místy příběh působí trochu překombinovaně a někdy je dost přitažený za vlasy, ale v tom je ta krása, jak si s příběhem dokáže Thilliez pohrát. 
Takže, abych to shrnula - pokud se chystáte na knihy tohoto autora a ještě úplně nevíte, co můžete čekat, tak se připravte na "rebelujícího" komisaře, který si neláme hlavu s pravidly, brutální vrahy, nad jejichž krutostí vám zůstane rozum stát a jednu velkou čtivou jízdu, kterou je kniha od začátku až do konce. Jedinou vadou na kráse tak zůstává opět místy používaný květnatý, někdy až básnický styl vyprávění, který dost ruší od čtení. 

Morbidní, strhující krimi thriller, od kterého se prostě nedá odtrhnout. Tak by se dal Smrtihlav ve zkratce popsat. Pokud máte rádi svérázné vyšetřovatele a nevadí vám brutální popisy zavražděných, tak tahle série je pro vás přesně to pravé. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

Za každý váš komentář děkujeme :)