pátek 3. května 2024

RC recenze: Tichý pláč

The bones she buried Matčin hrob Autor: Lisa Regan
Počet stran: 368
Série: Josie Quinnová 
Díl v sérii: šestý
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2023
Poslední, co Josie slyšela, než přestala zcela vnímat, bylo: "Jak můžeme zajistit našim dětem bezpečí, když ani nedokážeme poznat rozdíl mezi někým, kdo je zlý a chce ti vzít dítě, a někým, kdo není? Zlí lidi jsou všude kolem nás, Josie. Ale jsou převlečení za dobré, obyčejné.
 
Malá holčička zmizí z kolotoče před zraky všech. Šlo o nešťastnou náhodu nebo promyšlený únos? A podaří se Josie holčičku najít dřív, než někdo přijde k úhoně?

Sedmiletá Lucy Rossová zmizí během několika vteřin z kolotoče a téměř okamžitě začíná rozsáhlé pátrání. Brzy Josie najde Lucyin třpytivý batůžek, ve kterém je připravený vzkaz - "Zvedni telefon, nebo tvoje holčička zemře". 
Na místo okamžitě přijíždí FBI a vyšetřování probíhá v nejvyšších otáčkách. Jenže s každým únoscovým telefonátem hrozí, že policie najde další tělo. Podaří se Lucy zachránit? A co je cílem únosce? 


Další díl oblíbené série mám za sebou. A jak se mi líbil? 

Po Pohřbených kostech jsem k dalšímu dílu této série přistupovala obezřetněji a s radostí mohu říct, že Tichý pláč mě mile překvapil. Lisa Regan totiž vrátila příběh do starých osvědčených kolejí a připravila si i novinku v podobě toho, že tentokrát se případ netýká nikoho z Josiiných blízkých.
Již v šestém díle nás čeká propracovaný únos sedmileté holčičky, který je plný touhy po odplatě i výhružek.
Přílišné akce se tentokrát moc nedočkáme, ale za to se dozvídáme stále více o vývoji vztahu mezi Josie a Noahem, který svoje chování z předchozího dílu výrazně napravil a je opět oním dobrákem od kosti, jak ho známe z předešlých knih.
Kromě osobního života Josie, se autorka věnuje i samotnému vyšetřování, které střídá i pohledem vyprávění z minulosti, jež nám postupně vysvětluje, o co vlastně jde, až do sebe všechno zapadne.
Jak už jsem řekla Lisa Regan se vrátila do starých kolejí, což znamená, že příběh je velmi čtivý a nechybí ani rekapitulace předchozích dílů, což je fajn, pokud máte mezi jednotlivými knihami delší pauzu. Pokud je ale čtete v krátkém časovém období, je to trošku otravné.
A i když s rozuzlením knihy nejsem tak úplně spokojená, protože k samotnému odhalení došli hlavní hrdinové v podstatě jako kdyby si ukázali na slepou mapu a kam jim padl prst, tam se vydali. Také mám i jisté výhrady k tomu, jak Josie v pohodě přenáší dospělou ženu z místa na místo a pomalu se u toho ani nezapotí, ale i přesto považuji Tichý pláč za ten zdařilejší díl série. 

Pokud tedy hledáte vícedílnou sérii se silnou hlavní hrdinkou a chcete zároveň něco, co je velmi čtivé, tak Josie Quinn je tu přesně pro vás.  

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu .
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,3/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)