neděle 26. května 2024

RC recenze: Nakladatelka z Paříže

Killers gameSokolníkAutor: Tabea Koenig
Počet stran: 296
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2024
"Dobře si to rozmysli. Víckrát ti už nepomůžu. Rozhodneš-li se proti Martinovi, rozhodneš se proti rodině, proti věcem, které reprezentujeme. Odvrátíš se od nás, a to bude mít své důsledky. Myslím to vážně. Nedostaneš žádné peníze. Uvidíme, jak dlouho to s tebou profesor vydrží, když pro něj budeš jen koulí na noze." 
"Nebyla jsem snad přítěží vždycky?" Lizzie vypovídal hlas, podařilo se jí však ještě na okamžik spolknout svůj smutek. "Dovol mi jen uklidnit tě v jedné věci: od teď nebudu stát nikomu v cestě. Půjdu svoji vlastní." 

Nová země, nový začátek a bouřlivý život kolem literární scény. To je přesně to pravé, co Lizzie hledá. Podaří se jí však v této společnosti prosadit?         

Lizzie opouští svého manžela, i když ví, že rozvod je společenská sebevražda. Zároveň je jí jasné, že si tímto rozhodnutím popudí matku. Její bývalý domácí učitel jí však nabídne řešení - cestu do Paříže, kde si díky nově udělaným kamarádům začne budovat zcela nový život. Lizzie začne vypomáhat v knihkupectví Shakespeare and Company a pomalu začíná pronikat do tajů literárního světa. Podaří se jí v něm splnit své sny? 


Mám hrozně ráda knihy s tématem knižního světa. Což byl vlastně hlavní důvod, proč jsem po téhle knize sáhla. A co na ní říkám po přečtení?

Abych pravdu řekla, tak od Nakladatelky z Paříže jsem dostala něco trošku jiného, než jsem původně čekala. Vzhledem k názvu knihy jsem si myslela, že čtenářům bude představeno fungování nakladatelství a knihkupectví, či hlavně zákulisí vydávání knih. Proto mě zklamalo, že tahle část příběhu figurovala v knize spíše okrajově.
Nakladatelka z Paříže je totiž hlavně příběhem hlavní hrdinky Lizzie, která začíná nový život, což ve 20. letech minulého století nebylo pro samotnou ženu vůbec jednoduché.
Správně tedy hádáte, že příběh zobrazuje hlavně silnou hrdinku, která si jde přes překážky za svým snem, obsahuje feministické myšlenky a bojuje proti patriarchální společnosti.
Sledujeme tak převážně její romantické vztahy, budování přátelství s významnými osobnostmi, například s Hemingwayem a její životní strasti, které musí vyřešit, aby dosáhla svého cíle.
Tabea Koenigová pro svůj příběh zvolila vyprávění v er-formě a hodně pozvolné tempo. Nečekejte ani žádné velké zvraty, ani překvapení. Dění je totiž celkem předvídatelné, to se týká hlavně konce.
Co se ale autorce povedlo na jedničku, je popsání atmosféry tehdejší doby, kdy nám představuje bohémský život postav v prostředí Paříže a čtenáři si tak dokáží živě představit veškeré události. 

Pokud hledáte historický román, který věrně zobrazuje tehdejší Paříž, nevadí vám poklidné tempo vyprávění a rádi čtete o silných hlavních hrdinkách, které jdou proti proudu, tak Nakladatelka z Paříže by mohlo být to pravé, po čem byste měli sáhnout. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 3/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)