neděle 2. června 2024

RC recenze: Nejkrutější vrazi v dějinách

Kus mého srdceAutor: Al Cimino
Počet stran: 240
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2024
Většina z nás má kliku. Během našich životů se s vraždou jedinkrát nesetkáme. Nespácháme ji, nejsme poznamenáni jejími dopady, a to ani zprostředkovaně přes členy rodiny či přátele, pokud máme opravdové štěstí. Přesto motiv zabíjení vévodí literatuře, filmu i televizním pořadům. Ať se nám to líbí nebo ne, zdá se, že toto téma nepřestává fascinovat. 

Žijí mezi námi mnohdy zcela bez povšimnutí? Kdo byli ti nejkrutější vrazi v dějinách?  

Žijí mezi námi a okolí je mnohdy považuje za naprosto normální lidi? Ale co se jim odehrává v hlavě? Jaké skutky páchají pod rouškou tmy? Al Cimino ve své knize v kostce shrnuje osudy několika vrahů napříč roky a představuje jejich životy.  


Žánr true crime mám ráda, proto, když mi přišla nabídka na tuhle knížku, tak jsem nemohla říci ne. A co na knihu po přečtení říkám? 

Pokud máte rádi příběhy z řady true crime, ale ještě nemáte v tomto žánru moc načteno, tak tohle je naprosto ideální kniha, po které můžete sáhnout. Al Cimino vám zde totiž v kostce představí několik vrahů a vražedkyň včetně jejich činů a toho, jak nakonec dopadli.
Každému vrahovi je v knize věnováno pouze několik stran, takže nečekejte žádnou hlubokou sondu do jejich života. Právě naopak. Dočtete se základní informace a různé střípky z jejich životů.
Občas mi sice vadilo skákání v čase, takže někdy mohou jednotlivé odstavce působit poněkud nepřehledně, ale to jsou spíše výjimky.
Kniha je také doplněná o několik obrázků, takže si můžete k jednotlivým osobám přiřadit i obličeje. Jen škoda, že fotky nejsou úplně u všech.
Každopádně se v tomto díle nacházejí jak hodně známá jména, jako třeba David Berkowitz, Dennis Rader přezdívaný BTK nebo Jeffrey Dahmer a Luka Magnotta, podle nichž jsou natočené filmy a seriály, tak i pro mě méně známá jména jako Marybeth Tinningová nebo Linda Hazzardová.
Kniha Nejkrutější vrazi v dějinách je dle mého názoru velmi dobře zpracovaná, ale chyběly mi zde podrobnější informace třeba o T. Bundym či R. Ramirezovi. I když se tu o nich autor kratičce zmiňuje v souvislosti s jinými vrahy.
Ačkoliv jde o poměrně úzkou knihu, nejedná se však o jednohubku, kterou budete mít přečtenou na posezení, protože díky málo stranám je přecpaná informacemi a vy si nebudete mít při čtení kdy oddychnout.   

Nejkrutější vrazi v dějinách je ideální knihou pro ty, kteří s žánrem true crime teprve začínají a chtějí získat základní informace pro počáteční rozhled. Pokud chcete sondu do životů jednotlivých vrahů a prozkoumat jejich mysl důkladně, doporučuji rozhlédnout se jinde. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,7/5

Obálka: 3,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)