středa 12. června 2024

RC recenze: Vila

Killers gameSokolníkAutor: Ruth Kelly
Počet stran: 368
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2024
Pouze jeden týden bude skupina sexy nezadaných lidí žít v luxusní vile v ráji s nadějí, že se seznámí se svým ideálním protějškem. Musí utvořit pár a přesvědčit veřejnost, že potkali svou spřízněnou duši, aby vyhráli finanční odměnu 50 000 liber.

Luxusní vila postavená za účelem, aby se v ní odehrála nepřekonatelná reality show. A čím má být unikátní? Diváci rozhodují, co se bude dít. Navíc pohádková výhra... a soutěžící, kteří jsou pro hlavní cenu ochotni udělat vše... Kdo bude vítězem?       

Seznamovací reality show otevírá své brány a přijímá přihlášky uchazečů. Mezi nimi se ocitne i mladá novinářka Laura, kterou šéf donutí, aby se zúčastnila vynášela zákulisní informace. Laura s pomocí nové identity do show proklouzne, ale brzy se ukáže, že všechno není tak zalité sluncem, jak tvůrci pořadu slibovali. Soutěžící mají svá tajemství a neostýchají se udělat téměř nic, čím by si získali hlasy diváků. Opravdu ale udělají pro výhru všechno?  


Vila mě zaujala nejen svojí obálkou, ale i tématem, protože knihu o reality show jsem ještě nečetla. A jaký je na ní můj názor? 

Vila je rozhodně knihou se zajímavým námětem, ale s trochu pokulhávajícím zpracováním.
Líbilo se mi, že autorka pro svoji knihu zvolila začátek, kdy víme, že byl někdo zavražděný, ale nevíme kdo, proč, ani co se vlastně stalo. To vše se dozvídáme postupně díky několika střídajícím se pohledům vyprávění.
Nejvíce částí je věnováno vyprávění v minulosti, kterou nám zprostředkovává hlavní hrdinka Laura, která je účastnicí reality show.
Druhou linku, jež se odehrává v současnosti, sledujeme očima producentky, která je vyslýchána policií v souvislosti s děním ve Vile.
Nejméně prostoru pak dostávají části, kde sledujeme diváky a jejich reakce na vysílanou show.
Sama o sobě se Vila čte velmi dobře a stránky příjemně utíkají, ale bohužel v příběhu chybí sympatické postavy, ke kterým by si čtenář mohl vytvořit vztah a fandit jim. Autorka zde podle mého názoru příliš tlačí na pilu a žene je k extrémnímu chování, což má za následek, že pravděpodobně budete protáčet oči nad jejich nelogickým chováním.
Jak už jsem řekla, líbil se mi námět knihy i styl zvoleného vyprávění, ale nevím, zda je to tím, že reality show normálně nesleduji, ale toto ztvárnění mi úplně nesedlo. Hry, které byly účastníci nuceni hrát mi přišly poněkud trapné a jako něco, co by vymysleli puberťáci a ne dospělí lidé. Ale to je věc názoru.
Co se týče samotné reality show, autorka krásně vystihla chování lidí, kdy nedomýšlí důsledky svého chování. Ať už jde o "davové šílenství", alibismus, či rozhodování o osudu cizích lidí, kdy se lehce zapomene, že jde o lidskou bytost, které lze způsobit cokoliv, protože je tu přeci pro naši zábavu. Ale jakmile se něco pokazí, dáme ruce pryč. Za tohle před autorkou smekám klobouk.
Co se ale samotného závěru týče, tak tam kniha v mých očích opět o něco klesla, protože byl na můj vkus moc překombinovaný a autorka opět příliš tlačila na pilu, aby kniha byla zakončená podle jejích představ. 

Celkově jde o poměrně čtivou knihu se zajímavým námětem, ale trošku horším zpracováním. Pokud ale máte rádi reality show, tak tohle je příběh přesně pro vás. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)