středa 12. června 2024

RC recenze: Jen pět přežije

The bones she buried Matčin hrob Autor: Holly Jackson
Počet stran: 392
Série: --- 
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2024
Pak Simon zalapal po dechu. Ukázal prstem a Red otočila prudce hlavou, aby se podívala kam. Do přední části vozu k zadní části místa řidiče. A přímo tam na samotném vršku opěrky hlavy byla červená tečka. 
"Je uvnitř," zašeptal Simon a tvář mu znovu zkřivila hrůza. 
 
Osm hodin. Šest přátel. Jeden snajpr, který chce slyšet jedno konkrétní tajemství. Podaří se partě kamarádů přijít na to, o které tajemství jde? A budou ho ochotni odhalit? 

Red Kennyová vyrazila spolu s kamarády na jarní prázdniny. Aby něco ušetřili, zvolili jako dopravní prostředek karavan. Jenže cesta je dlouhá, signál k navigaci slabý a výprava se brzy v lesích ztratí. A když do toho ještě píchnou pneumatiku, napětí začne stoupat. Jenže co když prasklá pneumatika nebyla náhoda? Co když někdo nechce, aby odjeli? Podaří se jim z lesa vyváznout bez úhony? 


Na tuto autorku slyším chválu ze všech stran, proto jsem si její novou knihu rozhodně nemohla nechat ujít. A co na ní říkám po přečtení? 

Jen pět přežije je dalším příběhem z pera autorky Holly Jackson (Návod na vraždu pro hodné holky), tentokrát ale ve formátu stand alone knihy. Těšit se tedy můžete na šest přátel vyrážejících v karavanu na jarní prázdniny, kdy již jistě čekáte, že se něco ošklivě zvrtne. A nemýlíte se.
Celý příběh je vyprávěný osmnáctiletou Red, která si prochází nelehkou rodinnou i finanční situací.
Hned z kraje recenze musím zmínit, abyste se připravili na velmi pomalý začátek, jenž trvá zhruba sto stran, kdy se téměř nic neděje. Po osmé kapitole se však příběh začíná rozjíždět a autorka si začíná hrát s psychologií hlavních postav. A právě za postavy před Holly J. smekám svůj imaginární klobouk, protože je napsala opravdu skvěle. Ačkoliv jsem si v příběhu nenašla žádného oblíbence, protože mi moc sympatičtí nepřišli, tak mi věřte, když říkám, že Hollyiny postavy ve vás rozdmýchají emoce.
Ale pryč od postav a pojďme se zaměřit na příběh samotný.
Autorka v něm totiž sází převážně na postupně se vyostřující se vztahy mezi jednotlivými členy výpravy. Jak narůstá napětí, tak i houstne atmosféra v karavanu.
Sice se zde nedočkáte přílišné akce, ale za to autorka vytáhne z rukávu několik zvratů, díky kterým vyplouvají na povrch skutečné osobnosti postav.
A i když se toho v Jen pět přežije příliš neděje, tak je kniha velmi čtivá a vy budete zvědaví, jak to celé dopadne.
Co se samotného závěru týče, na můj vkus byl docela přitažený za vlasy a díky tomu některé části příběhu působily nelogicky a nedomyšleně. Ale nad tím se dá přimhouřit oko. Sama za sebe bych však uvítala ještě několik dalších stránek, abych si konec nemusela domýšlet.   

Pokud máte v oblibě knihy zabývající se převážně vyostřujícími se vztahy mezi postavami a nepotřebujete potoky krve, tak Jen pět přežije by se vám mohlo zamlouvat. A pro fanoušky Holly J. je tato kniha nutností.  

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu .
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)