neděle 30. června 2024

RC recenze: Až najdu klíč

All of us villainsKostischrányAutor: Alex Ahndoril
Počet stran: 272
Série: Klíč
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2023
"Než přejdu k věci, musím vědět, jestli jste vázána mlčenlivostí," řekl a zhluboka se nadechl. 
"Naprosto, a to bez ohledu na to, jestli mě svou záležitostí nakonec pověříte nebo ne." 
"Takže nesmíte nikomu říct, co vám tu případně povím nebo ukážu?" 
"Ne." 
Krátce zabubnoval prsty na područku pohovky. 
"Ani policii?" 
"Ne, ani policii," odpověděla Julie klidně.  

Fotka v mobilu zobrazuje mrtvého muže. Nikdo ale neví, o koho jde, ani kde se tělo nachází. A majitel mobilu si není jistý, zda sám není vrahem. Podaří se Julii rozlousknout tento případ? 

Soukromá vyšetřovatelka Julie Starková přijímá nového klienta. Per Günter Mott se předchozího dne zúčastnil schůze správní rady firmy a druhý den ve svém mobilu našel fotografii zkvaveného, svázaného muže s pytlem na hlavě. Per Günter Mott ale trpí výpadky paměti, takže vůbec netuší, jak se fotografie do jeho telefonu dostala. Julie se tak se svým bývalým manželem Sidneym, který pracuje u městské policie, vydává na PGho panství, kde se pokusí přijít záhadě na kloub. Podaří se jim to? 
 

Na tuhle knihu jsem byla hodně zvědavá, protože od těchto autorů jsem četla Hypnotizéra a z toho jsem byla nadšená. A co říkám na jejich novou knihu? 

Autorské duo Larse Keplera mám ráda, proto jsem se rozhodla vyzkoušet i jejich novinku psanou pod jiným jménem a hned ze začátku se musím přiznat, že to nebyl úplně můj šálek čaje. 
Hlavní hrdinka je prezentovaná jako nesmírně chytrá, ale mně připadalo, že pro tohle tvrzení trošku chybí v knize důkazy a její jednání mnohdy spíše ukazovalo, že je tomu naopak. Julie totiž neustále kladla otázky, které tak úplně nesouvisely s vyšetřovaným případem, takže mi je ve výsledku záhadou, jak mohla dojít k závěru, kdo je oním pachatelem. 
Ale Julie nebyla jedinou postavou, která mi čtení neulehčovala. Až najdu klíč se totiž pyšní celou škálou podivných postav, jejichž chování nebudete chápat.
Když pominu postavy, tak mi v příběhu chyběla i nějaká atmosféra, ať už napětí či nějaký strašidelný nádech, který by čtenáře nutil listovat knihou jak o život.
Na můj vkus byl ale děj příliš vleklý, málo logický a moc se toho v něm nedělo. Tedy, krom omílání Juliiných myšlenek neustále dokola.
Pokud ale máte rádi vyšetřování, které probíhá pouze formou výslechů bez moderních metod a styl připomínající díla A. Christie, tak Až najdu klíč by se vám mohlo zamlouvat. 
Tato kniha se odehrává spíše v poklidném tempu a hlavně jednodušším stylu, proto ji tak řadím k odpočinkovému čtení, u kterého nemusíte příliš přemýšlet. Navíc pokud neholdujete potokům krve a nemáte zájem ani o vraha řezníka, tak tuhle detektivní jednohubku můžete vyzkoušet. Čte se poměrně lehce a díky malému počtu stránek i rychle. 
 
Až najdu klíč je taková odpočinková jednohubka, která se nese v pomalejším tempu a v duchu knih A. Christie. Postavy ale nejsou moc sympatické a tempo příběhu poměrně pomalé. Prostě tahle kniha nebude pro každého, ale své čtenáře si určitě najde. 

Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 2/5

Obálka: 4,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)