pondělí 1. července 2024

RC recenze: A všichni mlčeli

Kus mého srdceAutor: Lydia Gouardo, Jean-Michel Caradec'h
Počet stran: 168
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2024
Dál se se mnou zabýval každý den. Každý večer mi přicházel vyměnit obvazy a hlavně si se mnou užít. Vím, že stará to všechno kukátkem pozorovala. On to také věděl, protože jednou večer ji překvapil, když stála za dveřmi. Se smíchem jí navrhl, aby šla dovnitř, že líp uvidí, ale nechtěla. 

Zrůdný otec, jenž znásilňoval a týral děti, které měl v péči. Lydia to musela snášet od svých devíti let. A i když se několikrát pokusila o útěk, její otec ji vždy dostihl... Teď po letech se Lydia odhodlala promluvit a vyprávět svůj příběh.    

Lydia Gouardo si prošla peklem. Od jejích devíti let musela snášet zneužívání ze strany nevlastního otce. Ten ji mučil, znásilňoval a dokonce s ní zplodil šest dětí, které pak využíval k práci. 
Okolí dělalo, že nic nevidí, ani neslyší, takže jim dlouho nikdo nepodal pomocnou ruku. Jak se Lydii podařilo vymanit se z pekla? A jak její život pokračoval dál? 


A všichni mlčeli mě zaujalo díky pozitivním recenzím ostatních a tím, že se to skutečně stalo. A co na ní říkám po přečtení?  

Další z řady příběhů dle skutečných událostí a tento o dívce Lydii byl obzvlášť silný.
Na tuhle knihu se mi píše recenze strašně těžko, protože to, co se v téhle rodině dělo, je něco nepředstavitelného.
Hned na začátek musím říct, že kniha je napsaná velmi dobře a já ji jen těžko odkládala, protože jsem se těšila, až/jestli se Lydie dočká spravedlnosti a jak s těmito zážitky zvládne žít dál.
A co vás tedy čeká?
Co se stylu psaní týče, kniha je sice popisovaná bez emocí, ale přesto spolu s Lydií budete trpět pomalu na každé stránce.
V A všichni mlčeli se v první části dozvíte o Lydiině životě od jejího dětství, přes začátky zneužívání, až po dospělost. V druhé části naleznete přílohy, ve kterých se dozvíte, jak to dopadlo s ostatními zainteresovanými lidmi a o případných trestech, které padly.
Pro mě bylo naprosto nepochopitelné, že jim nikdo nepomohl, ačkoli hromada lidí věděla nebo tušila, co se tam děje. A to i včetně příslušných orgánů jako policie či sociálky.
Od téhle knihy rozhodně nečekejte odpočinkové čtení, spíše naopak. V roli rodičů jsou totiž dvě naprosto zvrácené osoby, u kterých vám bude rozum stát, že jim to tak dlouho procházelo a že se vůbec něco takového mohlo dít pouze pár desítek let zpátky. 
Víc vám o knize neřeknu, snad jen to, že tohle si opravdu musíte přečíst. Obzvláště pokud vás zajímají skutečné příběhy nebo příběhy o silných ženách, které si prošly peklem. 

Velmi silný příběh o Lydii Gouardo, kterou v jejích devíti letech začal zneužívat otec a měl s ní v průběhu let šest dětí. Naprosto neuvěřitelný příběh ženy, která přežila peklo, ale přesto nezanevřela na lásku. A ačkoliv to není lehké čtení, nemohu jinak, než knihu doporučit. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 4/5


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)