pátek 3. května 2024

RC recenze: Vražedná temnota

The bones she buried Matčin hrob Autor: Lisa Regan
Počet stran: 384
Série: Josie Quinnová 
Díl v sérii: sedmý
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2023
"Josie se svíjela pod matčinou vahou. Chlad z dlaždic na podlaze pronikal skrz její tenkou noční košili. Nůž v Lilině ruce se zatřpytil ve světle stropní lampy v kuchyňce přívěsu a Josii se strachem zastavilo na dlouhou vteřinu srdce. A pak se znovu zběsile rozbušilo." 
 
Podivně naaranžovaná těla páru uprostřed lesa a komunita lidí žijící mimo civilizaci. Souvisejí spolu tyto dva aspekty? Josie se vydává po stopách zmizelé osoby, ale nalezne ji včas? 

Mladý pár se rozhodl kempovat uprostřed lesa. Nalezeni jsou však bez známek života. Šlo o nehodu či úmysl? Úmyslu nahrává i fakt, že jsou nalezena pouze dvě těla, ale tři prázdné spacáky. 
Josie tak rozbíhá další pátrání, které ji zavede do statku uprostřed lesa, kde žije komunita lidí, která se drží stranou od civilizace. Mohli by za podivným úmrtím stát oni? A je komunita opravdu tak přátelská, jak se na první pohled zdá? 


Po té, co si v předchozím díle autorka opět napravila reputaci, tak jsem se na další díl těšila. A co na něj říkám? 

Již sedmý návrat do světa Josie Quinn, ve kterém se tentokrát musí vypořádat s podivným úmrtím páru a komunitou lidí, která žije v lesích odstřižená od zbytku společnosti.
Autorka opět nasadila velmi vysokou laťku, co se týče čtivosti. Takže stránky vám budou mizet pod rukama, ani nebudete vědět jak. Navíc tentokrát Lisa Regan do svého příběhu zamíchala více dějových linek, takže o spletitost, akci ani zvraty není nouze. Jen mě tedy mrzelo, že upustila od střídavých pohledů vyprávění a Vražednou temnotu tak sledujeme pouze očima Josie.
Na co však autorka nezapomněla, byla další sonda do osobního života hlavní hrdinky. Takže se můžete těšit na vývoj jejího romantického vztahu a pokud se vám líbil Matčin hrob, tak vás určitě potěší, že se na scéně objeví i Lila.
Co se od předchozích dílů také nezměnilo, je autorčina rekapitulace dění předchozích knih, proto pokud čtete na přeskáčku, tak pozor na spoilery.
Teď už ale k samotné hlavní hrdince. Vzpomínám si, jak mi v prvních dílech lezla na nervy a potěšilo mě, že teď mohu říct, že se z ní stala silná postava, kterou mám celkem v oblibě. Takže ze mě autorka směřovala její vývoj tím správným směrem.
Co se týče závěru, tak posledních pár dílů mi připadá, že u konce knihy už autorce dochází dech a kvůli tomu působí poněkud odbytě. Většinou jsou příliš zrychlené nebo vysvětlení neodpovídá úrovni zbytku příběhu. Za to dávám ten bod dolů. 

Pokud hledáte čtivou sérii s vyšetřovací dějovou linkou, tak Josie Quinnová by mohla být tím zaručeným tipem, jejíž jednotlivé díly vás zabaví na několik večerů.  

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu .
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)