pátek 4. prosince 2015

RC recenze: Pátá vlna

Autor: Rick Yancey
Počet stran: 448
Série: Pátá vlna
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Baronet

Rok vydání ČR: 2013
Od Příchodu jsem se pletla téměř ve všem. Pořád můžu být poslední člověk na Zemi. 
Možná jsem - ne, pravděpodobně jsem - odsouzená k smrti. 
Ale jestli jsem poslední svého druhu, poslední stránka v knize lidské historie, tak zatraceně nedovolím, aby příběh skončila takhle. 
Možná jsem poslední, ale stále stojím. Jsem ta, kdo se postaví čelem tomu neznámému lovci v lese na opuštěné dálnici. Jsem ta, která neutíká ani nezůstává, ale čelí nepříteli. 
Protože pokud jsem poslední, pak já jsem lidstvo. 
A jestli je tohle poslední válka lidstva, potom já jsem bojiště. 


Příběh o tom, jak se na obloze objevila mimozemská mateřská loď a nic se nedělo. Alespoň do chvíle, než přišla první vlna, pak druhá, třetí a čtvrtá. Lidstvo pomalu vymírá, ale nevzdává se. Jenže to ani mimozemšťané, kteří se rozhodli, že odteď budou spravovat Zemi oni. 

Po první vlně zůstala tma. Druhé vlně unikli jen ti šťastnější. Třetí vlnu přežili ti, kterým štěstí uniklo a po čtvrté vlně platí jediné pravidlo: nevěř nikomu.
Mezi těmi, co doposud přežili je i šestnáctiletá Cassie, která je odhodlaná najít a zachránit svého bratra, kterého jí sebrala armáda. Musí se vyrovnávat s neustálým strachem a beznadějí, ale nechce se vzdát. Podaří se jí nakonec dosáhnout svého cíle nebo poruší slib daný svému bratrovi a nevrátí se pro něj? 

Pátou vlnu jsem již kdysi četla a byla jsem z ní naprosto nadšená, proto mě zajímalo, jak se na ní budu tvářit teď. A věřte tomu nebo ne, byla jsem ještě nadšenější.

Pátá vlna se může pyšnit jedinečným a strhujícím příběhem, který vás k sobě přilepí a nepustí, dokud knihu nedočtete. Vlastně ani pak ne, jelikož budete nuceni přemýšlet nad pokračováním.
zdroj
Každou přečtenou stránkou se utvrdíte v tom, že Rick Yancey prostě psát umí. Jeho styl psaní je velmi sympatický, nenudí zbytečnými popisy, ale přesto se věnuje detailům a dokáže vytvořit tajemnou atmosféru, která vás bude provázet celým příběhem.
Také se mu povedlo vytvořit velmi realistický dystopický svět. Skrze řádky této knihy a myšlenkové pochody hlavních postav se budete cítit, jako by se vše odehrávalo kolem vás. Autor vás postaví před drsnou realitu, ve které přežijí pouze ti nejsilnější nátury, nebojí se zabíjet a svoje postavy příliš nešetří. Proto vás přepadne myšlenka, že pokud by někdy nějaká invaze měla přijít, tohle by mohl být jeden z možných scénářů, jak by se mohla odehrávat.
zdroj
Příběh je vyprávěn z několika pohledů, takže i když se hlavní postavy zrovna nenacházejí u sebe, nic vám neuteče a vy můžete sledovat jejich osudy.
Ze začátku se vám možná bude zdát, že je děj poněkud komplikovaný a pomalý, ale to bude trvat jen do té chvíle, dokud se nezorientujete, ale potom už nebudete mít chvilku, kdy byste se mohli nudit, protože se neustále něco děje.
V průběhu čtení také narazíte na několik skvělých hlášek, po kterých vám přeběhne mráz po zádech a vy budete číst některé odstavce stále dokola, abyste si ta skvělá slova zapamatovali.

"Jsi lidská hlína," šeptá mi Vosch divoce do ucha, "a já jsem Michelangelo. Jsem mistr stavitel a ty budeš můj mistrovský kousek." Bledě modrý plamen jeho očí se mi propaluje až do duše. "Bůh nepovolává vyzbrojené, synku. Bůh vyzbrojuje povolané. A ty jsi byl povolán." 

Jediné, co by vás od knihy mohlo trochu odrazovat je nižší věk hlavních hrdinů. Ale můžu vás ujistit, že to knize nijak nevadí, ba naopak, dodává jí to šťávu.

Takže pokud jste Pátou vlnu ještě nečetli, vřele vám ji doporučuji, protože tahle kniha je jasným aspirantem na to, aby se stala jednou z vašich nejoblíbenějších knih, ke kterým se budete rádi vracet. Navíc už vyšel druhý díl - Nekonečné moře a příští měsíc se můžete těšit na filmové zpracování. 

Recenze je psaná pro internetové knihkupectví Dobré knihy.cz, kterým tímto moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 5/5

8 komentářů:

  1. No tak fajn no, já si tu knížku někdy přečtu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě přesvědčila :D S největší pravděpodobností nebudeš litovat :)

      Vymazat
  2. O knihe som veľa počula, ale ešte som ju nečítala. Som rada, že som si prečítala tvoju recenziu, aspoň viem o knihe niečo viac a možno si ju tiež prečítam, mrknem, či ju nemajú u nás v knižnici :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se po ní podívej, myslím, že by se ti mohla líbit :D

      Vymazat
  3. Další kniha nad kterou neustále uvažuji už asi rok :-D
    Musím se k ní dostat co nejdříve,když bude ten film.
    Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji neodkládej, je vážně skvělá :D Já se bojím, abych zase nebyla z filmu zklamaná...
      Děkuji :)

      Vymazat
  4. O knize jsem už slyšela, ale ještě jsem se k ní nějak nedostala...
    Recenze moc pěkná :)

    http://dark-ginger-lady.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)