sobota 12. prosince 2015

RC recenze: Vidořád

Autor: Samantha Shannon
Počet stran: 519
Série: Kostičas
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2015
Nechápala jsem vůbec nic. Měla jsem chuť popadnout ho za límec županu a zatřást s ním. 
"Ne," řekla jsem. "Nedokážu." 
"Ale pochopíš to, moje milá kočeno. Čas všechno zahojí." 
"Já s tím nepřestanu, Jaxone." 
"Jestli si chceš udržet svou pozici v syndikátu, tak přestaneš." 
Vstal. "Jednu věc jsi během doby, cos nebyla u Sedmi ciferníků objevila. Svůj vůdcovský potenciál." 
Nehnula jsem ani brvou. "Vůdcovský potenciál?" 
"Nehraj hloupou. Zorganizovala jsi v té shnilé kleci, kam tě strčili, celé povstání." 
"Nebyla jsem sama." 
"Á, skromnost. To je špatná vlastnost. Jistě, bez přátel by ti to možná šlo hůř. Ale tam na té louce jsi byla královna. Dokonce jsi pronesla řeč! A slova, má milá krajinochodkyně, slova jsou všechno. Slova dávají křídla dokonce i těm, kteří jsou pošlapáni, zničeni tak, že nelze doufat v uzdravení." 


Vidoucí opět zaplavují ulice Londýna. Bledý snílek se snaží varovat před blížící se hrozbou v podobě Refájců, ale nikdo ji neposlouchá, a tak jí nezbývá nic jiného, než převzít iniciativu a pokusit se zabránit zkáze. 

Paige Mahoneyové se sice podařilo utéct ze zajetí, ale brzy pozná, že tím její problémy ani zdaleka nekončí. Jako Damoklův meč nad ní visí hrozba Refájců, ale nikdo jí to nevěří. Další problém se valí ze strany Scionu, kdy je na všech obrazovkách neustále promítána Paigina tvář, čímž se stala nejhledanější osobou v Londýně.
Do toho všeho jí ještě znepříjemňuje situaci její bývalý vidopán Jaxon, který ji chce získat zpět do svého gangu.
Ustojí to Paige? Nebo ji dostihne její největší noční můra v podobě Nashiry? 
Po přečtení úžasného Kostičasu a po chvíli vztekání se nad jeho koncem, jsem se nemohla dočkat vydání druhého dílu, abych se konečně dozvěděla, jak bude příběh pokračovat. Proto mě potěšilo, když jsem zjistila, že Vidořád začíná přesně tam, kde první díl skončil.
zdroj
A i když mi Kostičas přišel o něco lepší, než Vidořád, protože první díl byl originální a neokoukaný, přesto jsem byla s druhým dílem velmi spokojená.
Děj knihy se může zdát dost komplikovaný, díky všem těm názvům a přezdívkám, ale s orientací by vám měl pomoci slovníček, který vše vysvětluje, jenom u e-knihy se na něj listuje trochu hůře. Ale zpět ke komplikovanosti děje, po chvíli čtení si na to zvyknete a vlastně zjistíte, že autorka má příběh velmi dobře promyšlený, což je vidět na detailech, kterým věnuje zvláštní pozornost.
A možná i kvůli všem těm detailům se vám bude zdát, že se v příběhu téměř nic neděje, ale to by byl omyl, jelikož se v knize neustále něco řeší, jenom to není tak akční, což ale neznamená, že je to nudné a nedůležité, protože je to příprava půdy pro závěr Vidořádu. A když budete pečlivě sledovat, co všechno se v dystopickém Londýně děje, všechno vám bude zapadat do sebe a vy budete okouzleni geniálním závěrem knihy.
zdroj
Ale pokud přeci jenom čekáte na nějakou tu výraznější akci, dočkáte se v závěru příběhu, kdy si můžete užít několikastránkový souboj, který je výjimečný hlavně tím, že přesně víte, co se stane, ale když se vaše tušení potvrdí, jste stejně překvapení.
Také se mi líbil obrovský posun hlavních postav, který je rozhodně znát, například z Paige je sebevědomá vůdkyně, která se nebojí stát si za svým i přes různé výhružky. Co se postav týče, máme možnost blíže se seznámit i s "vedlejšími" postavami, třeba samotný Jaxon Hall se pěkně vybarví, ale víc vám neřeknu, abyste si zážitek ze čtení mohli užít dosytosti.

Jediné, co mi na knize trošku vadilo bylo, že se mi zdála až příliš popisná, chápu, že na vykreslení nového světa je popis potřeba, ale knize by neškodilo, kdyby v tomto případě autorka trošku ubrala.
A samozřejmě si také musím postěžovat na konec, kdy kniha končí doslova v tom nejlepším a nám čtenářům opět nezbývá nic jiného, než čekat na další díl.  

Pokud jste se ještě nerozhoupali k tomu přečíst si tuhle sérii, doporučuji vám, co nejrychleji to napravit, protože se okrádáte o skvělý zážitek, který vám tyhle knihy mohou zprostředkovat. Autorce se totiž podařilo vytvořit tak výborný příběh, který vás pohltí a nepustí, dokud nebudete na konci (série, protože pokud autorka hodlá pokračovat v ukončování knih v té nejlepší části, budete nad každým dílem ještě dlouho přemýšlet). 

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

10 komentářů:

  1. Moc hezká recenze! :) Doufám, že si Vidořád, co nejdříve přečtu. :) Kostičas se mi moc líbil, ale mám ho pouze jako e-knihu, tak také doufám, že ho dostanu nebo si někdy koupím i jako normální knihu :D
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Přeji, ať se k Vidořádu dostaneš co nejdříve, protože opravdu stojí za to :).

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Já bych se moc ráda pustila do Kostičasu :) Vidím, že se mám na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě si na něj najdi chvilku, protože Kostičas je neuvěřitelně skvělé čtení :D Rozhodně se máš na co těšit :D

      Vymazat
  3. Jelikož jsem se nedostala ani k prvnímu dílu, na Vidořád ještě pomýšlet nemůžu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musíš rychle napravit :D Zrovna Kostičas by sis neměla nechat ujít :D

      Vymazat
  4. Všude teď vidím recenze na tenhle druhý díl a já nečetla ani Kostičas.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji to napravit :D Kostičas rozhodně stojí za přečtení, je to úžasná kniha :)

      Vymazat
  5. Od té doby, co jsem viděla, že čteš Vidořád, čekám, až zveřejníš recenzi, a nakonec ji propásnu. :D Kostičas jsem si zamilovala, tak snad se ke dvojce do konce roku ještě dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, stane se, ale hlavně, že jsi ji dohledala zpětně :D Já si taky Kostičas zamilovala, Vidořád se mi zdál trošku slabší, ale pořád je bomba :D.
      Tak přeji, ať se k Vidořádu dostaneš co nejdříve :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)