středa 30. prosince 2015

Recenze: Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíruAutor: Benjamin Alire Sáenz
Počet stran: 368
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2015
"Seš až moc hodnej a víš to." 
"Co tím chceš říct?" 
"Rodiče z nás vychovali slušňáky. Nenávidím to." 
"Nemyslím, že jsem takovej slušňák." 
"Seš v nějakým gangu?" 
"Ne." 
"Jedeš v drogách?" 
"Ne." 
"Piješ?" 
"Chtěl bych." 
"Já taky. Ala na to jsem se tě neptal." 
"Ne, nepiju." 
"Máš sex?" 
"Sex?" 
"Sex, Ari." 
"Ne, nikdy jsem s nikým nespal, Dante. Ale rád bych." 
"Já taky. Takže už chápeš? Jsme slušňáci." 


Příběh o dospívání a přátelství dvou zvláštních chlapců. Aristoteles je věčně naštvaný teenager, který se v sobě nevyzná. Aristoteles je všeználek, který má velmi nezvyklý pohled na svět a nesnáší nošení bot. A oba odhalují záhady vesmíru... 

Aristotelův bratr je ve vězení, ale všichni si chovají, jako by nikdy neexistoval. V celém domě není jeho jediná fotka a rodiče o něm nechtějí mluvit. Sám Aristoteles je spíš samotář, který má pocit, že mu ostatní nerozumí, ale to se jednoho dne změní, když za ním na koupališti přijde nový kluk jménem Dante a nabídne mu, že ho naučí plavat. Od té doby spolu začnou trávit čas a poznávat jak jeden druhého, tak sami sebe. 
Tahle knížka mě opět utvrdila v tom, že bych si nejprve měla přečíst anotaci, než po nějaké knize sáhnu, protože tohle šlo absolutně mimo mě. Pokud se tuhle knihu chystáte číst, tak doufám, že vás moje recenze neodradí.

Po tomto příběhu jsem sáhla kvůli obálce, která mě zaujala už na první pohled. Potom jsem si přečetla název a to mě jen utvrdilo v tom, že si knihu chci přečíst a vůbec jsem nepřemýšlela nad tím, že by se mi kniha vůbec nemusela líbit. No, a čekalo mě nepříjemné překvapení...
zdroj
Otáčela jsem stránku za stránkou v naději, že už se konečně začne něco dít a že to nebude jen popis patnáctiletého, samotářského kluka, který se v sobě nevyzná. Možná je pro někoho zážitek mít možnost nakouknout do hlavy teenagera, no, pro mě ne. Já pořád čekala na nějakou hlubší pointu, akci nebo cokoliv, ale bohužel musím říct, že jsem se nedočkala.
Možná, kdyby mi sedl styl, kterým byla kniha napsaná, měla bych nakonec jiný dojem, ale mně prostě připadalo, že se celý příběh táhne šnečí rychlostí a to mě ubíjelo. Navíc mi neskutečně lezlo na nervy opakování slov nebo dokonce celých vět.
Ani rozhovory nebyly nic moc, většinou působily nereálně nebo uměle. Dobře, uznávám, sem tam se objevila nějaká vtipnější scénka, při které mi zacukal koutek, ale nebylo to nijak často.
Na druhou stranu musím uznat, že se kniha četla velmi rychle, a to i když se vám nelíbí (můj případ). Kapitoly jsou mnohdy velmi krátké, třeba zabírají pouze stránku, takže podporují efekt: "Ještě jednu kapitolu."

Já s klidným srdcem můžu prohlásit, že mě tahle kniha vážně nebavila a už se k ní nejspíš nikdy nevrátím, ale co se nelíbí mně, může se líbit někomu jinému, takže pokud máte zájem o "Krásně poetický příběh o dospívání a přátelství od uznávaného autora." - jak se píše na stránkách nakladatelství CooBoo, pusťte se do knihy a pak mi napište jak, a popřípadě co se vám na knize líbilo. 

HODNOCENÍ

Kniha: 1,5/5

Obálka: 4,5/5

8 komentářů:

  1. Díky za recenzi. Četla jsem jich spoustu, proto jsem si knihu pořídila a louskám ji v angličtině na čtečce (anglicky moc nečtu a očekávala jsem, že tohle moc složitým jazykem psané nebude - není). Zatím jsem za sebou mám několik kapitol a nějak nevím, jak se k tomu postavit... na můj vkus je to zatím trochu mdlé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :D To ti závidím, já se ještě ke čtení v angličtině nedokopala, ale příští rok už určitě jo :D
      No, já z knihy nakonec taky nebyla nadšená...

      Vymazat
  2. Super recenze! :)
    Nad knihou jsem uvažovala,ale teď už vím,že to nebude nic pro mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D No, kdybych si přečetla anotaci, tak bych nejspíš měla stejný názor :D

      Vymazat
  3. Ups, tak to teda doufám, že mě se kniha bude líbit o trochu víc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji, ať se ti líbí víc, ale tohle nebylo nic pro mě :D

      Vymazat
  4. Ok, tak jsem se definitivně rozhodla, že do téhle knihy nepůjdu. Už jsem na ni četla pár negativních recenzí, ale pořád mě lákala, každopádně teď už to stačí :D Díky ti za ni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Já právě viděla kladné hodnocení, ale je pravda, že jsem recenze na tuhle knihu moc neotevírala.
      Není zač :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)