čtvrtek 24. března 2016

Recenze: Dívka ze záhrobí

Dívka ze záhrobíAutor: Asa Larsson, Ingela Korsell, Henrik Jonsson
Počet stran: 186
Série: Pax
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Host


Rok vydání ČR: 2015
Damír se s řevem vrhne ze schodů. Střepy okamžitě přestanou létat. Viggo slyší, jak se Damírův štěkot a vrčení mísí se smrtelným jekotem impů a jejich žadoděním o milost. 
"Hodný pejséék!" 
"Sedni, pejskúú!"
"Dej pac!" 
Výkřiky postupně utichají 


Sourozenci se ani nestačili vzpamatovat a hned ve městečku Mariefred číhá další hrůzostrašné nebezpečí, tentokrát je jím Dívka ze záhrobí, která ohrožuje jednu rodinu. 

Halloweenské oslavy jsou v plném proudu, když se objeví dívka, jejíž kostým je jedním slovem dokonalý. Legrace však přestává ve chvíli, kdy se ukazuje, že dívka není obyčejným převlečeným dítětem, ale přízrakem, který zabíjí.
Alrika s Viggem tak čeká další nebezpečné dobrodružství, při kterém musí zabránit zkáze. 

zdroj
Při těch otevřených koncích, které tato série obsahuje, není divu, že jsem se rychle pustila do dalšího dílu. Sice jsem tentokrát své nadšení lehce krotila, kvůli slabšímu předchozímu dílu, ale přesto má očekávání nebyla malá. A jak se tedy na třetí díl tvářím? 

zdroj
Po předchozím díle, který se mi zdál o něco slabší, se opět kvalita této série zvedá. Sociální problémy dvou sourozenců ustupují do pozadí a pozornost tak na sebe strhává hlavně děj, který zastupuje tajemná, strašidelná Dívka ze záhrobí. Musím přiznat, že hodně příběhu přidává i zvolené prostředí, které se autoři rozhodli použít, a to blížící se Halloween, který perfektně podtrhává strašidelnou atmosféru.
Tentokrát vás nečeká žádné zpomalování děje a příběh uhání stejnou rychlostí, jakou nastavil závěr předchozího dílu.
Dívka ze záhrobí je zatím nejlepším dílem z celé série. I přesto, že již víte, co můžete čekat, stejně má potenciál, aby vás něčím překvapila. Nemluvě o skvěle vymyšleném způsobu, který Dívka zvolila ke svým vraždám.
To vše opět doplňují povedené ilustrace, které mnohdy působí strašidelněji, než samotný děj.
Přestože se jedná o dětský horor, nejspíš bych to dítěti před spaním nečetla, přeci jenom by se pak mohlo bát usnout. Ale jinak to vůbec není špatné čtení, tedy, za předpokladu, že se srovnáte s poměrně nelogickým faktem, že celé město zachraňují dva opravdu mladí sourozenci.

Pokud si chcete užít strašidelný příběh plný povedených obrázků, ale zase nechcete trávit nad knihou hodně dnů, je tohle přesně ta ideální kniha, kterou hledáte. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

6 komentářů:

  1. Teší ma, že sa ti táto kniha páčila :-) Vyzerá to dobre a navyše zapojenie Halloweenu to má u mňa kniha veľké plus :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že je zatím nejlepší :D A to zapojení Halloweenu se mi také moc líbilo :D

      Vymazat
  2. Myslím, že brácha by mohl být nadšený :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice tvého bratra neznám, ale také si to myslím, je to docela povedená série :D

      Vymazat
  3. Nečetla jsem, ale mohlo by to být zajímavé :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)