úterý 29. března 2016

Recenze: Neviditelný zloděj

Autor: Asa Larsson, Ingela Korsell, Henrik Jonsson
Počet stran: 192
Série: Pax
Díl v sérii: čtvrtý
Nakladatelství: Host



Rok vydání ČR: 2015
"Chudáčkové," polituje je Lajla a usměje se. "Ale když je teď Anders v podstatě mrtvý, buďte tak laskaví a naskládejte talíře do myčky. A poslyšte, nezapomeňte si pláštěnky." 
"Budeš hodná, když nám opatříš nového nevlastního tátu, než se vrátíme," řekne Viggo Lajle. "Pokud možno nějakého, který nechrápe." 
"Já teda nechrápu," zamumlá Anders do ubrusu. 
"Pššt," napomene ho Lajla a položí mu ruku na vyholenou hlavu. "Mrtvoly nemluví." 


Další nevyhnutelná katastrofa zachvátila malé městečko jménem Mariefred. Tentokrát mladí sourozenci mají co do činění s Neviditelným zlodějem. Podaří se jim ho odhalit dřív, než napáchá nenapravitelnou škodu? 

Alrik a Viggo již pokořili několik nestvůr, ale temnou čarodějnici se jim odhalit nepodařilo. Ta na ně teď poslala další problém... V Mariefredu se začínají ztrácet věci a všichni z toho obviňují právě Alrika, ten se ale snaží dokázat, že za krádežemi není on.
Podaří se bratrům odhalit totožnost zloděje, dříve, než bude pozdě? 

zdroj

V rámci read-a-thonu jsem se pustila do dalšího dílu dětského hororu, protože jsem byla nesmírně zvědavá, jak se bude celá série vyvíjet dál? A jak s ní tedy jsem spokojená? 

zdroj
Série se opět vrací k sociálním problémům bratrů. V podstatě o ničem jiném se v první půlce knihy nemluví. Dozvíme se něco víc o tom, jak se vlastně bratři dostali k sociálce a jací byli jejich předchozí pěstouni. Dokonce je zde i promítnut strach z dalšího stěhovaní nebo dokonce z rozdělení sourozenců. Co tím ale vlastně chci říct je, že tato stránka příběhu se autorům velice vydařila a i když se téměř nevěnuje konkrétní zápletce tohoto dílu, přesto je zajímavá a já si ji velmi ráda přečetla.
Když už jsem u toho chválení, nesmím opomenout ani zpracování dětské mysli, kdy budete kroutit hlavou nad chováním mladého Vigga, a pak vás udeří to poznání, že je dost pravděpodobné, že by se jiné dítě zachovalo stejně.
Od druhé poloviny knihy se ale příběh opět stáčí do zajetých kolejí a autoři se začínají soustředit na samotný příběh, kde jde opět o život.
Přestože je Neviditelný zloděj o něco méně akční, než předchozí díl, jedná se o stejně kvalitní čtivo, které potěší i dospělejšího čtenáře a hned vzápětí vás naštve velmi otevřeným koncem.

Od ostatních dílů se to nijak neliší a mně nezbývá nic jiného, než Paxe opět doporučit. Je to oddechové čtení, které vám zabere jedno odpoledne a vy tak můžete posoudit, zda se bojíte u dětských hororů. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

5 komentářů:

  1. Říkala jsem to i u předešlých dílů, tak i těch zmíním, že na mě působí velice lákavě, ale bohužel jsem se k těmto knihám stále ještě nedostala :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chyba, nejspíš bys je všechny zvládla přečíst za jeden den :D

      Vymazat
  2. Vidím, že do tejto série si sa pekne zahryzla a čítaš jeden diel za druhým :-) Páči sa mi obálka a obsahovo vyzerá kniha tiež dobre :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, když jsem je sebrala v knihovně, měla jsem pocit, že je musím brzo vrátit :D Ale ono se to čte strašně lehce, takže doporučuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)