pondělí 6. června 2016

Pondělní knižní tip (20)

Dnešním tipem je kniha, kterou jsem vůbec číst nechtěla. Obálka knihy mě spíše odrazovala, ale nakonec jsem na ní slyšela tolik chvály, že jsem se nechala zlákat a výsledek? Rozhodně toho nelituji. A proto radím, nenechte se odradit obálkou!

Všechno, úplně všechno - N. Yoon

Všechno, úplně všechnoAnotace: 
Tato originální prvotina vypráví o dívce, která je doslova a do písmene alergická na celý svět. Je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Když se ale do sousedního domu přistěhuje nová rodina a s ní i kluk jménem Olly, začíná se odvíjet komplikovaná „lovestory“, která obrátí naruby všechno, úplně všechno, co osmnáctiletá Madeline dosud znala. Neotřelý milostný příběh je zajímavý i svým zpracováním – obsahuje Madelininy deníkové záznamy, poznámky, tabulky, seznamy či ilustrace.

Ahoj. Jmenuji se Madeline Whittierová a jsem nemocná. Moje nemoc je vzácná a málo známá. Jsem totiž alergická na celý svět. Vůbec nevycházím z domu, nebyla jsem venku celých sedmnáct let. Jediní lidé, které vídám, jsou moje máma a ošetřovatelka Carla.

Ale pak se jednoho dne u vedlejšího domu objevilo stěhovací auto. Vykoukla jsem z okna a uviděla ho. Byl vysoký, štíhlý a celý v černém – černé triko, černé džíny, černé tenisky a černá pletená čepice, která mu zakrývala vlasy. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval. Já jeho upřený pohled opětovala. Jmenuje se Olly.

Možná že nemůžeme předvídat budoucnost, ale některé věci přesto předpovědět můžeme. Například to, že se do Ollyho zamiluju, je jisté. A téměř jisté taky je, že to bude katastrofa.

Příběh o bezmezné radosti i nekonečném smutku, které zažíváme, když prorazíme stěny své ulity a kvůli lásce uděláme něco úplně bláznivého (a smrtelně nebezpečného).


Co můžete čekat: 


Klady:

donutí k zamyšlení - Příběh je o zajímavém tématu, který vás donutí k zamyšlení, zda byste neměli svůj život trošku změnit. 
čtivost a krátké kapitoly -  Díky krátkým kapitolám, které občas nemají ani stránku, budete mít knihu přelouskanou raz dva. 
Madelinin slovník a úvahy o životě -  Madeline má originální pohled na svět a z jejích definic různých slov budete na větvi. 
ilustrace - Celý příběh je doplňován různými ilustracemi, které příjemně doplňují vykreslení atmosféry.
+ závěr knihy - Kniha má dost zajímavé rozuzlení. 

Zápory:

některé části moc zrychlené - Bohužel některé části příběhu jsou až moc rychlé. Například láska mezi postavami vznikne během lusknutí prstů.

8 komentářů:

  1. Moc se mi nelíbí ta obálka, ale anotace mě naopak moc zaujala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ta obálka taky odrazovala, ale nakonec jsem po knize sáhla a nelituji :D

      Vymazat
  2. Tak obálka se mi vůbec nelíbí a vždycky když jsem knihu někde viděla, tak jsem po ní jen přejela pohledem a pokračovala dál. Teď, když jsem si přečetla anotaci, musím přiznat, že by to nemuselo být tak špatné :D Ale stejně se k příběhu asi nedostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka se mi taky vůbec nelíbila, ale nakonec jsem se rozhodla ji vyzkoušet a docela překvapila :D Zkus se k ní dostat, vážně ti moc času nezabere a za jedno odpoledne ji máš přečtenou :D

      Vymazat
  3. Jaká náhoda zrovna včera jsem si knihu objednala. Anotace mě hodně nalákala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to přeji pěkné čtení a ať se ti líbí :D Já zklamaná nebyla :D

      Vymazat
  4. Já tu knihu musím mít... achjo, nikdy tu stopku nedodržím :-D

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)