čtvrtek 30. června 2016

Recenze: Důvod dýchat

Autor: Rebecca Donovan
Počet stran: 448
Série: Dýchání
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Lucka Bohemia




Rok vydání ČR: 2015
"Víš o tom, že poslední školní drby tvrdí, že spolu chodíme?" 
Zastavila jsem se. Vytřeštila jsem oči a ruce jsem si složila přes hrudník. 
"Ale jsou to jenom řeči," dodal, máchl rukou a na rtech se mu objevil náznak úsměvu, který mě rozčílil. 


Premiantka třídy Emma Thomasová se snaží nevyčnívat. Má jedinou kamarádku a o ostatní se nestará. To se však změní ve chvíli, kdy na školu nastoupí nový student... 

Ve městě Weslyn žije spíše vyšší vrstva, která se převážně stará jen o svou image. Ale v tomto městě žije i Emma Thomasová, která byla nucena přestěhovat se ke své tetě a strýci poté, co se její otec zabil. Emma patří k nejlepším studentům, ale jinak je pro ostatní téměř neviditelná. Sama se snaží nevyčnívat, protože skrývá velké tajemství, které nesmí být za žádných okolností prozrazeno.
Ale když jí do života vstoupí chlapec, je rázem vše ohroženo...

zdroj

Na knihu Důvod dýchat jsem byla zvědavá z jediného důvodu, a to, že na Databázi knih byla řazená v podobných jako Všechno, úplně všechno. Jelikož se mi ta kniha líbila, na nic jsem nečekala a rovnou upalovala do knihovny, kde Důvod dýchat měli. No a co na příběh říkám po jeho přečtení? 

zdroj
Hned v úvodu mě mile překvapilo, jak lehce se kniha četla. Na to, jak je pěkně tlusťoučká, jsem ji měla přelouskanou poměrně rychle. Autorka zvolila zajímavé téma týrání dětí a musím říct, že v některých scénách si vůbec nebrala servítky a popisy jsou dost otevřené a sirové, takže je dost pravděpodobné, že i vy budete sykat bolestí.
Já se ale bohužel musím přiznat, že mně v tomhle ohledu něco chybělo. Nevím, zda to nějak podobně prožívají týrané děti, ale já té tetě tu její nenávist vážně nevěřila. Připadalo mi to, jako kdyby se vždycky někde vyloupla, zanadávala, několikrát majzla hlavní hrdinku a zase se ztratila ze scény.
Autorka v těchto momentech dost hraje na city, ale u mně se jí to nějak nepodařilo. Jediné, co ve mně dokázala vyvolat, bylo, že mi byla hlavní hrdinka čím dál víc nesympatičtější. Chápu, proč se chovala tak, jak se chovala (neprozradím kvůli spoilerům), ale vůbec mi tím nesedla.
Čím mě ale potěšila byla postupná, nenápadná proměna hlavní hrdinky, které si pomalu všimnete až ke konci knihy. Za tohle opravdu před autorkou smekám klobouk, to se jí podařilo na jedničku.
zdroj
Ale přestože si Rebecca Donovan nebere servítky při popisování drsnějších scén, je tato kniha určená spíše pro dívky. Nejenom kvůli romantické dějové lince, která se proplétá celým příběhem, ale i kvůli některým scénám, které jsou vyloženě holčičí - probírání kluků, vyfikávání se na večírky... no prostě věci, u kterých kluci usnou nudou.
Ale když už se přeci jenom rozhodnete, že si tuhle knížku přečtete, hned po několika kapitolách budete mít jasno, zda ji dočtete, protože je to přesně ten typ příběhu, který vás buď uchvátí nebo ho rovnou zahodíte. A pokud vás uchvátí, tak vás od čtení bude rušit jenom neskutečně velké množství překlepů, ale i přesto doporučuji vytrvat až do konce, protože ten vám vyrazí dech.

Po celkovém zhodnocení musím říct, že Důvod dýchat není úplně špatná kniha. Jedná se spíše o holčičí čtení, které potěší každou romantickou dušičku a je docela dobře možné, že jemnější povahy uroní nějakou tu slzu nad nepěkným osudem hlavní hrdinky. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 3,5/5

12 komentářů:

  1. Tuhle sérii asi číst nebudu, ale skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zkusím další díl, ten konec byl něco :D děkuji :D

      Vymazat
  2. Nevím, nakolik jsem romantická dušička, takže radši knihu nebudu pokoušet :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nejsem zrovna romantická dušička a nad takovými holčičími kravinkami obvykle protáčím oči, ale přežila jsem to a nebylo to tak špatné :D

      Vymazat
  3. Kniha nevyzerá zle, ale až tak ma nezaujala. Skrátka takýto príbeh o šedej myške z nejakej školy veľmi nemusím, navyše tá romantika :D Každopádne vďaka za pekne napísanú recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu :) Já si ji chtěla přečíst jenom kvůli knize Všechno, úplně všechno :D Ale ve výsledku to nebylo tak špatné čtení :D Není zač :D

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, že bych knihu zkusila v rámci letního čtení? :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Tak po Tvé recenzi knihu určitě plánuji!! :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem aspoň někoho nalákala :D Děkuji :D

      Vymazat
  6. Já moc na tohle "holčičí čtení" a romanťárny obecně nejsem, takže nejspíš nic moc pro mě.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky ne, ale zajímalo mě, jak se autorka popere s tématem :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)