čtvrtek 16. června 2016

Recenze: Učiněná katastrofa

Autor: Jamie McGuire
Počet stran: 400
Série: Beautiful
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Fortuna Libri




Rok vydání ČR: 2014
Shepley stál u dveří jako zamilovaný idiot a mával Americe, když vyjížděla z parkoviště. Zavřel dveře a pak se sesul do lenošky s tím nejsměšnějším úsměvem na rtech. 
"Ty jsi ale blbec," řekl jsem. 
"Já? Měl bys vidět sebe. Abby odtud zdrhala, div se nepřerazila." 
Zamračil jsem se. Mně nepřipadalo, že má Abby naspěch, ale když se teď o tom Shepley zmínil, rozpomněl jsem se, že opravdu byla po našem návratu hodně zamlklá. "Myslíš?" 
Shepley se zasmál, protáhl se v křesle a přitáhl si podnožku. "Nesnáší tě. Vzdej to." 


Katastrofa opět přichází, jenom tentokrát z pohledu mužského protagonisty Travise. Díky Abby už víme, jak celý příběh dopadne, ale jak po celou dobu vnímal jejich vztah on? To se teprve dozvíte.

Travisův život je plný násilí a žen. Peníze na placení nájmu si vydělává zápasy a ženy střídá častěji než ponožky. A zrovna ve chvíli, kdy to nejméně čeká, se objeví Abby, která ho nečekaně zaujme. Nejenom, že je odolná vůči jeho kouzlu, ale zároveň ho vnímá jinak... A Travis dojde k názoru, že tuhle holku prostě chce.

zdroj

První díl této série mě ihned okouzlil svojí čtivostí. Proto jsem se po několika měsících dokopala k přečtení i Učiněné katastrofy, na kterou jsem byla dost natěšená v domnění, že bude stejně úžasná. 

zdroj
Abych pravdu řekla, po dočtení téhle knihy jsem poněkud v rozpacích. Už dlouho se mi nestalo, že bych se vyloženě těšila, až nějaký příběh dočtu a konečně ho budu moci odložit, protože Učiněná katastrofa byla vážně jako přes kopírák.
Jo, sice jsem to věděla předem, ale stejně jsem čekala, že autorka do svého textu vloží trošku víc originality, ale bohužel. V podstatě kromě prologu, který byl dost zdařilý a epilogu, který mi připadal dost mimo mísu, jsme se nic nového nedozvěděli, akorát jsme dostali možnost pročíst si už známé rozhovory a zápletky. Nemluvě o tom, že se autorka neobtěžovala rozepisovat o celkem klíčových okamžicích a pouze je zpětně shrnula do několika vět nebo vynechala úplně.
Ale ne, že by zase kniha byla úplně špatná, pořád si celkem drží svoji čtivost, jen už to není takové, jako při "prvním" čtení. Z čehož vyplývá, že rozhodně nedoporučuji knihy číst hned po sobě, podle mě je ideální možnost vybrat si buď jednu nebo druhou a stejně doporučím tu první, protože tam jsou všechny události lépe popsané.
zdroj
V Učiněné katastrofě si ale neodpustím vypíchnutí sourozeneckých vztahů. Travis a jeho bratři jsou popsáni naprosto dokonale a jejich společné chvíle vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři.
Bohužel ale musím tento díl zařadit mezi knihy, ze kterých jsem byla zklamaná. Opravdu nevidím smysl v tom, číst ten samý příběh, když se nedozvím nic jiného, protože ve výsledku, kdybych si přečetla jen prolog a epilog, vyšla bych z příběhu úplně stejně, jako po přečtení celé knihy.
Bez dalšího prodlužování musím konstatovat, že tentokrát autorka šlápla vedle a příště se snad zadaří víc.

Po přečtení knihy musím uznat, že už jsem dlouho nečetla knihu s tak výstižným názvem. Učiněná katastrofa byla prostě úplně zbytečná a akorát mi zkazila prvotní dojem, kterého jsem nabila po přečtení prvního dílu. 

HODNOCENÍ

Kniha: 3/5

Obálka: 4,5/5

9 komentářů:

  1. Ne že bych tuto sérii předtím plánovala, ale kdybych takový nápad někdy náhodou dostala, aspoň vím, že to nemám dělat :D
    Díky za recenzi, je super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl doporučuji, ten byl super, ale tohle bylo zklamání :D
      Není zač :D Díky :D

      Vymazat
  2. Škoda, že ťa kniha sklamala, to vždy zamrzí. Ja som nečítala od tejto autorky ešte nič, ale tuším kamarátky čítali ten dievčenský pohľad a ten sa im páčil, či čítali aj tento neviem :D Pre mňa to veľmi nie je, ale mrzí ma, že kniha nebola lepšia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, obzvlášť po tak dobrém startu série... První díl byl super, ale tohle se moc nepovedlo :D

      Vymazat
  3. Mám doma všechny knihy od autorky, které u nás vyšly, takže i tuto sérii. Na první díl se strašně moc těším a po Tvé recenzi jsem na ten druhý zvědavá ještě více :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě nemám všechny :D A zdaleka je nemám ani všechny přečtené :D První díl je bezva, dvojka mě docela zklamala...

      Vymazat
  4. Četla jsem první díl a stejně jako ty, jsem u něho byla nadšená, takže jsem se po dočtení pustila do dvojky...:) A nemůžu jinak než souhlasit naprosto ve všem s tebou, protože ta dvojka mě neskutečně zklamala, naprostá katastrofa..:/ Ale teď chci dát autorce ještě jednu šanci s její další knihou Červený vrch, tak uvidíme...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Červený vrch mám také doma a prý je to skvělá kniha, tak jsem zvědavá, jak dopadne u mě :D Jinak co jsem koukala, tak víc lidí to má s touto sérií stejně jako my :D

      Vymazat
  5. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu - Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)